Toυ Μπάμπη Παπαφιλιππάκη

Με ψηλά το κεφάλι αποχαιρέτησε ο Ολυμπιακός το εφετινό Europa League, καθώς, αν και πάλεψε με όλες τις δυνάμεις του στο «Μολινό» και απείλησε αρκετές φορές τη Γουλβς, πετυχαίνοντας μάλιστα και γκολ, που ακυρώθηκε από το VAR για οφσάιντ, εν τέλει ηττήθηκε με 1-0 από τους Άγγλους, γνωρίζοντας έτσι τον αποκλεισμό στη φάση των «16» της διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα του Μαρτίνς κυριάρχησε στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, στρίμωξε στα… σχοινιά τους γηπεδούχους, ωστόσο δεν κατάφερε να συνοδεύσει αυτήν την παλικαρίσια εμφάνισή της με την κατάκτηση του εισιτηρίου που οδηγεί στο final 8, ολοκληρώνοντας έτσι την σπουδαία εφετινή πορεία της στην Ευρώπη, που διήρκησε περισσότερο από έναν χρόνο, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το γκολ που έκρινε το ματς το πέτυχε μόλις στο 8ο λεπτό με πέναλτι ο Χιμένες, με τον Αλέν, που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Σα κάτω από τα ερυθρόλευκα γκολπόστ, να κάνει τραγικό λάθος σε αυτήν τη φάση, υποπίπτοντας στην παράβαση, αφού έσπρωξε μέσα στην περιοχή τον πρώην παίκτη των Πειραιωτών, Ντανιέλ Ποντένσε.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο 28ο λεπτό ο Καμαρά ισοφάρισε ωστόσο το γκολ του δεν μέτρησε, καθώς υποδείχθηκε για… χιλιοστά σε θέση οφσάιντ ο Ελ Αραμπί στο ξεκίνημα της φάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική ομάδα διαμαρτυρήθηκε για πέναλτι στο 58ο λεπτό, όταν ο Μπολί έσπρωξε μέσα στην περιοχή τον Μαροκινό στράικερ του Ολυμπιακού, με τον Μαρτσίνιακ όμως να δείχνει να συνεχιστεί το ματς. Μεγάλη εμφάνιση πραγματοποίησε ο Ρουί Πατρίσιο, ο οποίος φώναξε «παρών» στις ομολογουμένως αρκετές φορές που τον χρειάστηκαν οι «λύκοι».

Ο αγώνας

Ο Ολυμπιακός δεν μπήκε καθόλου καλά στο παιχνίδι. Του έλειπε ο ρυθμός, έκανε εύκολα λάθη και το πλήρωσε αρκετά γρήγορα, δεχόμενος ένα… φτηνό γκολ μόλις στο 8ο λεπτό, μετά από ένα τραγικό λάθος του Μπόμπι Αλέν, ο οποίος πήρε το βάπτισμα του πυρός στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αντικαθιστώντας τον τραυματία, Ζοσέ Σα.

Ο τερματοφύλακας των Πειραιωτών, μετά από γύρισμα της μπάλας από συμπαίκτη του, έκανε λάθος κοντρόλ και, στην προσπάθειά του να προλάβει τον Ποντένσε, που τον πίεσε, έσπρωξε τον πρώην «ερυθρόλευκο» με το χέρι και τον ανέτρεψε, με τον διαιτητή να δείχνει η μπάλα να στηθεί στην… άσπρη βούλα.

Την εκτέλεση πέναλτι ανέλαβε ο Χιμένες που νίκησε τον Γάλλο γκολκίπερ και άνοιξε το σκορ για τους «λύκους». Αυτό το γκολ έδειξε να επηρεάζει ακόμη περισσότερο την ελληνική ομάδα.

Προϊόντος του χρόνου πάντως ο Ολυμπιακός έδειξε να συνέρχεται και να βρίσκει τα πατήματά του στο χορτάρτι. Μάλιστα άρχισε να ψάχνει το γκολ της ισοφάρισης, το οποίο «άγγιξε» στο 19ο λεπτό με τον Τσιμίκα.

Μετά από συνεργασία με τον Μασούρα, ο διεθνής αριστερός οπισθοφύλακας των Πειραιωτών έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, ωστόσο ο Πατρίσιο έδιωξε με δυσκολία την μπάλα σε κόρνερ.

Ο Ολυμπιακός ξεδίπλωσε τις επιθετικές του αρετές στον αγωνιστικό χώρο του «Μολινό», συνεχίζοντας να είναι αρκετά απειλητικός και στο 28ο λεπτό έφτασε στο 1-1, με το γκολ του όμως δυστυχώς να ακυρώνεται.

Ο Ομάρ τροφοδότησε τον Ελ Αραμπί και αυτός με εξαιρετική πάσα από τα πλάγια της περιοχής έδωσε στον Καμαρά, ο οποίος πλάσαρε από τον άξονα της μεγάλης περιοχής και έστειλε την μπάλα (αφού αυτή χτύπησε στον Μπολί) στα δίχτυα του Πατρίσιο.

Εντούτοις το γκολ του Αφρικανού ακυρώθηκε ως οφσάιντ μετά από έλεγχο της φάσης στο VAR, καθώς ο Μαροκινός επιθετικός ήταν εκτεθειμένος, σε μία οριακή φάση.

Η ομάδα του Μαρτίνς πάντως δεν πτοήθηκε από την ακύρωση του γκολ και συνέχισε να πιέζει τους «λύκους», με τον Σισέ να μην προλαβαίνει στο 36′ να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα της εστίας των γηπεδούχων, μετά από φάουλ του Βαλμπουενά και την κεφαλιά του Ελ Αραμπί.

Δύο λεπτά αργότερα ο Μασούρας έπιασε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή στο 38′, βλέποντας όμως τον Ρουί Πατρίσιο να μπλοκάρει.

Με τον Ολυμπιακό να έχει πάρει για τα καλά το «πάνω χέρι» στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου οι γηπεδούχοι περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο και απείλησαν ελάχιστα τους Πειραιώτες, με το 1-0 υπέρ των Άγγλων να είναι το σκορ του ημιχρόνου.

Στο β΄ημίχρονο οι «ερυθρόλευκοι» παρατάχθηκαν με δύο αλλαγές στον αγωνιστικό χώρο, καθώς ο Μαρτίνς πέρασε στο ματς τους Φορτούνη και Ραντζέλοβιτς, αντί των Μπουχαλάκη και Μασούρα, με το σύστημα της ελληνικής ομάδας να μετατρέπεται από 4-3-3 σε 4-2-3-1.

Οι Πειραιώτες είχαν την κατοχή και προσπαθούσαν να βρουν κενά στην άμυνα των γηπεδούχων, οι οποίοι απειλήθηκαν στο 58ο λεπτό, όταν ο Ομάρ έβγαλε τη σέντρα από δεξιά, με τον Ελ Αραμπί να προσπαθεί να κάνει την κεφαλιά, ανεπιτυχώς.

Πάντως ο Μπολί, όπως φάνηκε, έσπρωξε τον Μαροκινό μέσα στην περιοχή, ωστόσο ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, την ώρα που οι άνθρωποι της ελληνικής ομάδας διαμαρτύρονταν έντονα για πέναλτι.

Ένα λεπτό αργότερα ο Τσιμίκας έπεσε στην περιοχή της Γουλβς και ζήτησε πέναλτι για μαρκάρισμα του Ντόχερτι, ενώ στο 61′ ο Αλέν έκανε μεγάλη απόκρουση σε σουτ του Ποντένσε, αποσοβώντας το 2-0.

Ο Μαρτίνς στο 65ο λεπτό έριξε στο παιχνίδι και δεύτερο επιθετικό, με τον Χασάν να παίρνει τη θέση του Καμαρά, με τον Πορτογάλο να τα παίζει όλα για όλα. Στον άλλον πάγκο ο Εσπιρίτο Σάντο στο 57΄αντικατέστησε τον Τραορέ με τον Ζότα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα απέσυρε τον εξαιρετικό σήμερα, Ποντένσε, βάζοντας στο ματς τον Ντεντόνκερ.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στο 67ο λεπτό οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μεγάλη ευκαιρία για να κάνουν το 1-1, ωστόσο ο Ελ Αραμπί, μετά την πάσα του Φορτούνη, έκανε το σουτ από κοντά, στέλνοντας την μπάλα ελάχιστα άουτ.

Οι Πειραιώτες είχαν στριμώξει στα… σχοινιά τους γηπεδούχους, οι οποίοι δέχονταν τη μία φάση μετά την άλλη, με τον Γκιγιέρμε στο 80′ να απειλεί με ένα σουτ έξω από την περιοχή, στέλνοντας την μπάλα πάνω από το δοκάρι του Πατρίσιο.

Βέβαια δύο λεπτά νωρίτερα ο Αλέν είχε κρατήσει ζωντανό τον Ολυμπιακό, καθώς μετά το λάθος γύρισμα του Μπα, απειλήθηκε από τον Ζότα, που βγηκε τετ-α-τετ με τον Γάλλο γκολκίπερ, ο οποίος έπεσε στα πόδια του και μάζεψε την μπάλα.

Ο Ολυμπιακός συνέχισε να παίζει… μονότερμα τους Άγγλους και στο 81′ «φλέρταρε» με το 1-1, ωστόσο ο Πατρίσιο έδιωξε σωτήρια την μπάλα, στην κεφαλιά που έπιασε ο Χασάν, έπειτα από την ωραία σέντρα του Τσιμίκα.

Στα λεπτά που απέμεναν για τη λήξη οι Άγγλοι αρκέστηκαν στο να αμύνονται μαζικά, με τη μοναδική ευκαιρία των Πειραιωτών μέχρι το τέλος να έρχεται στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Ομάρ σούταρε από πλάγια θέση μέσα στην περιοχή, στέλνοντας την μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτυών του Πορτογάλου γκολκίπερ.

Το 1-0 υπέρ των γηπεδούχων δεν άλλαξε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Μαρτσίνιακ. Έτσι η Γουλβς κατέκτησε, έστω και μετά κόπων και βασάνων, το εισιτήριο για το final 8 της διοργάνωσης την ώρα που ο Ολυμπιακός γνώριζε τον αποκλεισμό, έχοντας όμως παλέψει και έχοντας κερδίσει σίγουρα τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα.

Κίτρινες: Μοουτίνιο, Ποντένσε, Χιμένες – Τσιμίκας, Μπα, Σισέ.

ΓΟΥΛΒΣ (Ν. Εσπίριτο): Πατρίσιο, Μπολί, Κόαντι, Σάις, Ντόχερτι, Νέβες, Μοουτίνιο, Χόνι (17’ λ.τρ. Βινάγκρε), Τραορέ, (57’ Τζότα) Ποντένσε (71’ Ντεντόνκερ), Χιμένες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Π. Μαρτίνς): Αλέν, Ελαμπντελαουί, Μπα, Σισέ, Τσιμίκας, Γκιλιέρμε (82΄ Καφού), Μπουχαλάκης (46’ Φορτούνης), Καμαρά (65’ Χασάν), Βαλμπουενά, Μασούρας (46’ Ραντζέλοβιτς), Ελ-Αραμπί.

Bίντεο και φωτογραφίες από το παιχνίδι:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Μπόμπι Αλέν

Ο... μασκοφόρος Κώστας Τσιμίκας

Στο πλευρό του Ολυμπιακού στο Μολινό και ο Βαγγέλης Μαρινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης