Στο στούντιο της εκπομπής «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος.

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στην εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη ήταν το VAR, με τον παρουσιαστή να ρωτάει εύλογα, μεταξύ άλλων, τον ισχυρό άνδρα της ΕΠΟ γιατί ήρθε… λειψό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή χωρίς την περιβόητη γραμμή του οφσάιντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είχε προβλεφθεί από τη διακήρυξη,για την οποία η ΕΠΟ από την αρχή δεν είχε λάβει γνώση. Την προκήρυξη την έκανε το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, στη συνέχεια μπήκαμε στη συζήτηση αλλά είχε προχωρήσει το θέμα. Δεν υπήρχε πιστοποιημένη από τη FIFA γραμμή όταν έγινε προκήρυξη. Η πιστοποίηση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 άρα μέχρι τότε δεν μπορούσε να γίνει χρήση. Δεν μπορεί να ληφθεί υπ’όψιν αν δεν πιστοποιηθεί από τη FIFA» υπογράμμισε. 

Μάλιστα ο πρόεδρος της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προανήγγειλε ότι θα γίνει επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο (Ψηφιακής Πολιτικής), μετά από συζητήσεις με την εταιρεία, που «τρέχει» το Video Assistant Referee στο ελληνικό πρωτάθλημα, για να διαπιστωθεί αν είναι εφικτό να μπει η γραμμή του οφσάιντ στα γήπεδα της Super League.

«Έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις με την εταιρεία, έχουμε την κοστολόγηση και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε επαφή με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα δώσουμε το κόστος για να δούμε αν είναι εφικτό να μπει μέσα στην όλη διαδικασία» ανέφερε ενώ παραδέχτηκε ότι τη γραμμή του οφσάιντ θα την πληρώσει «το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και οι Έλληνες φορολογούμενοι». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση για το ποιος πρέπει να πληρώσει τη γραμμή του οφσάιντ και γιατί δεν απευθύνεται στη Super League ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ξαναλέω το ερώτημα το κάνετε σε άνθρωπο αναρμόδιο σχετικά με την πληρωμή του. Με ρωτάτε; Προφανώς το ποδόσφαιρο πρέπει να πληρώσει. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ή το Υπουργείο. Το έχετε απλοποιήσει το ζήτημα ‘ο Έλληνας φορολογούμενος’. Προφανώς το ποδόσφαιρο πρέπει να την πληρώσει. Είτε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είτε το υπουργείο εφόσον δεν μπορεί η ΕΠΟ». 

Για το κόστος του VAR

Ακόμη, διαφώνησε με την πληροφορία ότι το VAR κοστίζει 13.5 εκατ. ευρώ την πενταετία. «Το VAR κοστίζει 5.000 ευρώ ανά αγώνα προ ΦΠΑ. Αυτό είναι το κόστος που επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Έχω ρωτήσει πόσο κοστίζει και αυτή είναι η απάντηση από την εταιρεία. Η προκήρυξη έγινε από το ελληνικό δημόσιο. Δεν ήταν η γραμμή του οφσάιντ» σημείωσε ενώ δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει στην ερώτηση γιατί το VAR στην Ελλάδα κόστισε περισσότερα χρήματα απ’ ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. 

Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πλέον καλύτερο με το VAR: «Το ποδόσφαιρο είναι καλύτερο με το VAR. Τις 3 πρώτες αγωνιστικές είχαν διορθωθεί 17 λάθη από το VAR. Το VAR λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα. Όλο αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να τύχει μιας επιείκειας γιατί ξεκίνησε έπειτα από τιτάνιες προσπάθειες. Δεν μπορούμε από την πρώτη ημέρα να τα βάλουμε με το VAR. Ναι, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι καλύτερο με το VAR».

 

«Έλληνας αρχιδιαιτητής μετά τον Περέιρα εκτός αν η FIFA αποφασίσει αλλιώς»

 

Κληθείς να μιλήσει για τους Συνδέσμους Διαιτησίας είπε: «Η Διαιτησία ανήκει στο ποδόσφαιρο. Όταν υπάρχει καλή βούληση μπορείς να πετύχεις. Όταν έγινα πρόεδρος στην ΕΠΣ Μακεδονίας τους είπα θα συνεργαστούμε και για σεμινάρια και όλα. Να έχει ζωή ο Σύνδεσμος. Δεν υπάρχει κάτι θεσμικό».

Για την Ομοσπονδία Διαιτητών ανέφερε: «Όχι δεν την έχω συναντήσει. Όχι δεν ξέρω για συνάντηση του κ. Περέιρα. Το ξέρετε από όλους; Να ρωτήσω τον κ. Περέιρα να δούμε».

Για τα ασφαλιστήρια των παικτών επισήμανε: «Ναι είναι ασφαλισμένοι. Απολύτως. Τουλάχιστον για την Σούπερ Λιγκ. Και για την Σούπερ Λιγκ 2 όταν μίλησα με τον κ. Λεουτσάκο αρχικά ήταν μικρής διάρκειας τα ασφαλιστήρια. Μετά θα με διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλισμένοι. Να μου το στείλετε το έγγραφο για την Σούπερ Λιγκ 2».

Αναφορικά με την καταγγελία του Ολυμπιακού για ΠΑΟΚ και Ξάνθη επισήμανε ότι «το θέμα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕΑ την οποία η επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ θα συνδράμει με στοιχεία, όπως και ζήτησε. Όμως σε ένα τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να σεβαστούμε την έρευνα την οποία θα κάνει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, χωρίς να σχολιάσουμε τίποτα. Είμαι πάρα πολύ προσεκτικός σε τέτοια ζητήματα και λόγω και της επαγγελματικής ιδιότητας μου δεν θα ήθελα σε ένα τέτοιο στάδιο να μπούμε σε μία λογική παραφιλολογίας».

Για την παρέμβαση της Επιτροπής Δεοντολογίας στην υπόθεση των «28»: «Επίσης, πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία που ακολουθεί  Επιτροπή. Δεν θα μπω ποτέ στα ενδότερα των δικαστικών οργάνων… Πρέπει να σεβαστούμε την έρευνα που κάνουν τα δικαστικά μας όργανα. Πρέπει να περιμένουμε την ετυμηγορία. Κανείς δεν είναι ένοχος πριν από την έκδοση της απόφασης». 

 

Για τον χαρακτηρισμό του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη περί «κακής διοίκησης» της ΕΠΟ είπε: «Πράγματι ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε “κακή” τη διοίκηση της ΕΠΟ. Διαφωνώ κάθετα μαζί του. Θα έπρεπε να υπάρξει συζήτηση μαζί μου και να μου εξηγήσει γιατί είναι κακή. Πως πληροφορήθηκε ο υπουργός το οικονομικό πρόβλημα της ΕΠΟ είναι ένα ζητούμενο. Θα έπρεπε να με ρωτήσει για το οικονομικό πρόβλημα της ΕΠΟ. Δεν με ρώτησε ποτέ. Προφανώς και θα μιλήσουμε με τον κ. Αυγενάκη στη Νιόν. Η σχέση μου με τον υπουργό είναι καλή. Θέλω κάποια στιγμή να μου πει για τη «κακή διοίκηση». Ο Ολυμπιακός μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ο ΠΑΟΚ ό,τι θέλει, ο Παναθηναϊκός το ίδιο».

«Μειώσαμε τέσσερα εκατομμύρια το χρέος της ΕΠΟ»

Ερωτηθείς για τα οικονομικά προβλήματα της Ομοσπονδίας ισχυρίστηκε: «Το χρέος της ΕΠΟ όταν αναλάβαμε διοίκηση ήταν 13 εκατομμύρια ευρώ και τώρα είναι 9. Μιλάμε για μείωση τεσσάρων εκατομμυρίων. Δεν παίρνω μισθό, ο νόμος προέβλεπε να παίρνω μισθό και ανεστάλη. Ξέρετε πόσο κόστισε η εγκατάσταση του VAR; 450.000 ευρώ. Ξέρετε πόσα πληρώσαμε για τους διαιτητές της Football League και ότι η ΕΠΟ δεν είχε έσοδα από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας; Όλα αυτά δημιούργησαν μια πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια».

Για το τι φταίει στην ελληνική διαιτησία και για τους ξένους ρέφερι: «Όταν ξεκινήσαμε είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ Ελλήνων και ξένων διαιτητών. Σε εκείνη την χρονική περίοδο οι ξένοι ήταν επιβεβλημένοι. Εκ των πραγμάτων δικαιώθηκε η επιλογή. Ήταν από κοινού η απόφαση και με τις ευλογίες των FIFA-UEFA. Ναι σαφώς υπάρχει θέμα εξέλιξης των Ελλήνων διαιτητών. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πάντα αυτό. Εδώ δεν ξέρουμε εάν θα έχουμε ξένους στην ΚΕΔ ρωτάτε για τους ξένους στο πρωτάθλημα; Σταδιακά γίνεται αυτό. Πρέπει να τελειώσει και το φετινό πρωτάθλημα».

Όσον αφορά στα σχόλια του Σάββα Θεοδωρίδη για την ΕΠΟ και τον ίδιο απάντησε: «Περιπτώσεις σαν του κ. Θεοδωρίδη υπάρχουν. Είναι και άλλες. Το θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει παραπομπή και μετά πειθαρχικές επιτροπές. Το πρόβλημα δεν είναι το τι λέγεται. Το θέμα είναι γιατί γίνεται όλο αυτό. Πρέπει να σκεφτούμε για ποιόν λόγο γίνεται και εξυπηρετεί. Πρέπει να σταματήσει αυτή η λαίλαπα των δηλώσεων. Είναι παθογένεια και πληγώνει το ποδόσφαιρο. Να δούμε λίγο πέρα από τη μύτη μας. Μεσοπρόθεσμα όλοι θα είναι κερδισμένοι εάν το δούμε αλλιώς».

Όσο για το ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος του είπε: «Δεν μπορώ να απομονώσω ένα σφάλμα. Έχω κάνει λάθος. Την πρώτη χρονιά δεν κάναμε παραπομπή των δηλώσεων αυτών. Δικό μου το λάθος. Πίστευα στον γόνιμο διάλογο».