Επαφή με το υπουργείο για να προστεθεί η γραμμή του οφσάιντ στο ελληνικό VAR προανήγγειλε ο Γραμμένος στη «Δίκη στο Open»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019, 00:24
Επαφή με το υπουργείο για να προστεθεί η γραμμή του οφσάιντ στο ελληνικό VAR προανήγγειλε ο Γραμμένος στη «Δίκη στο Open»

Στο στούντιο της εκπομπής «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος.

Ένα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στην εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη ήταν το VAR, με τον παρουσιαστή να ρωτάει εύλογα, μεταξύ άλλων, τον ισχυρό άνδρα της ΕΠΟ γιατί ήρθε… λειψό στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή χωρίς την περιβόητη γραμμή του οφσάιντ.

«Δεν είχε προβλεφθεί από τη διακήρυξη,για την οποία η ΕΠΟ από την αρχή δεν είχε λάβει γνώση. Την προκήρυξη την έκανε το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, στη συνέχεια μπήκαμε στη συζήτηση αλλά είχε προχωρήσει το θέμα. Δεν υπήρχε πιστοποιημένη από τη FIFA γραμμή όταν έγινε προκήρυξη. Η πιστοποίηση έγινε τον Σεπτέμβριο του 2019 άρα μέχρι τότε δεν μπορούσε να γίνει χρήση. Δεν μπορεί να ληφθεί υπ'όψιν αν δεν πιστοποιηθεί από τη FIFA» υπογράμμισε. 

Μάλιστα ο πρόεδρος της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας προανήγγειλε ότι θα γίνει επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο (Ψηφιακής Πολιτικής), μετά από συζητήσεις με την εταιρεία, που «τρέχει» το Video Assistant Referee στο ελληνικό πρωτάθλημα, για να διαπιστωθεί αν είναι εφικτό να μπει η γραμμή του οφσάιντ στα γήπεδα της Super League.

«Έχουμε προχωρήσει τις συζητήσεις με την εταιρεία, έχουμε την κοστολόγηση και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε επαφή με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, θα δώσουμε το κόστος για να δούμε αν είναι εφικτό να μπει μέσα στην όλη διαδικασία» ανέφερε ενώ παραδέχτηκε ότι τη γραμμή του οφσάιντ θα την πληρώσει «το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και οι Έλληνες φορολογούμενοι». 

Στην ερώτηση για το ποιος πρέπει να πληρώσει τη γραμμή του οφσάιντ και γιατί δεν απευθύνεται στη Super League ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ξαναλέω το ερώτημα το κάνετε σε άνθρωπο αναρμόδιο σχετικά με την πληρωμή του. Με ρωτάτε; Προφανώς το ποδόσφαιρο πρέπει να πληρώσει. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ή το Υπουργείο. Το έχετε απλοποιήσει το ζήτημα 'ο Έλληνας φορολογούμενος'. Προφανώς το ποδόσφαιρο πρέπει να την πληρώσει. Είτε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είτε το υπουργείο εφόσον δεν μπορεί η ΕΠΟ». 

Για το κόστος του VAR

Ακόμη, διαφώνησε με την πληροφορία ότι το VAR κοστίζει 13.5 εκατ. ευρώ την πενταετία. «Το VAR κοστίζει 5.000 ευρώ ανά αγώνα προ ΦΠΑ. Αυτό είναι το κόστος που επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Έχω ρωτήσει πόσο κοστίζει και αυτή είναι η απάντηση από την εταιρεία. Η προκήρυξη έγινε από το ελληνικό δημόσιο. Δεν ήταν η γραμμή του οφσάιντ» σημείωσε ενώ δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει στην ερώτηση γιατί το VAR στην Ελλάδα κόστισε περισσότερα χρήματα απ' ότι σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία. 

Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πλέον καλύτερο με το VAR: «Το ποδόσφαιρο είναι καλύτερο με το VAR. Τις 3 πρώτες αγωνιστικές είχαν διορθωθεί 17 λάθη από το VAR. Το VAR λειτουργεί σωστά στην Ελλάδα. Όλο αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να τύχει μιας επιείκειας γιατί ξεκίνησε έπειτα από τιτάνιες προσπάθειες. Δεν μπορούμε από την πρώτη ημέρα να τα βάλουμε με το VAR. Ναι, το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι καλύτερο με το VAR».

 

«Έλληνας αρχιδιαιτητής μετά τον Περέιρα εκτός αν η FIFA αποφασίσει αλλιώς»

Ερωτηθείς για το πότε θα μπορέσει να πάει ο φιλοξενούμενος οπαδός στο γήπεδο και για το θέμα της βίας ο κ. Γραμμένος ανέφερε: «Το αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε. Αυτή είναι προσδοκία όλων και φυσικά δική μου πολύ περισσότερο. Είναι δύσκολη προσπάθεια γιατί παράγει βία και η κοινωνία και όχι μόνο το ποδόσφαιρο. Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει. Είναι κοινή με τον κ. Αυγενάκη, FIFA και UEFA και τις Λίγκες. Με την σύσταση της ειδικής αυτής επιτροπής. Είναι γνωστά αυτά. Υπάρχει η σύμβαση που έχει υπογραφεί και ο Νόμος. Να συνεχίσω όμως την σκέψη μου; Έχει ξεκινήσει - άσχετα εάν δεν συνεδρίασε η επιτροπή - η σχετική διαδικασία. Στο τέλος της ημέρας που θα έχουμε βάλει τα θέματα που πρέπει η βία θα υποχωρεί. Θα αρχίσει να υποχωρεί». 

Για το ότι δεν η ΕΠΟ δεν διοργάνωσε άρτιους τελικούς Κυπέλλου και για τα επεισόδια σε αυτόν του Βόλου ο Βαγγέλης Γραμμένος είπε: «Μη ρωτάτε εμένα για τα γεγονότα του Βόλου. Εκλέχτηκα μετά από τον συγκεκριμένο τελικό. Όχι μομφή σε αυτή την ΕΠΟ για τον τελικό του Βόλου. Η θέση τούτης της διοίκησης ήταν, είναι και θα παραμένει ότι ο τελικός πρέπει να γίνεται με φιλάθλους. Μου είναι ακατάληπτο και ακατανόητο ότι η ΕΠΟ δεν μπορεί να διοργανώσει έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδας με κόσμο».

Για τα χειραγωγημένα παιχνίδια υπογράμμισε: «Τώρα πάει να γίνει ένα άλλο νομικό πλαίσιο με την Επιτροπή Καθοδήγησης. Όταν συνεδριάσει, θα συνεδριάσει όμως… Υπάρχει πειθαρχικό πλαίσιο που βασίζεται στην απόδειξη και όχι στην πιθανολόγηση. Γίνονται σεμινάρια από την ΕΠΟ απλά δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Εκθέσεις της Sportradar έρχονται. Ξέρετε ότι αυτές οι αναφορές πηγαίνουν και στους εισαγγελείς. Εκεί τι γίνεται. Υπάρχει ποινικό πλαίσιο; Γιατί δεν τιμωρούνται;».

Για την Επιτροπεία της FIFA και της UEFA ο πρόεδρος της ΕΠΟ επισήμανε: «Δεν θα υπάρχει όταν θα φύγω από την ΕΠΟ. Στο τέλος Ιουλίου οι διεθνείς ομοσπονδίες θα έχουν αποχωρήσει. Λήγει και η σύμβαση του Περέιρα, προφανώς και ο επόμενος αρχιδιαιτητής θα είναι Έλληνας εκτός και αν η FIFA αποφασίσει αλλιώς».

Όσο για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές της ομοσπονδίας είπε: «Είναι πολύ πρώιμο να το συζητάμε. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα επιβάλει την άποψη μου, Υπάρχει μια παράταξη που με εξέλεξε επικεφαλής. Η ίδια δημοκρατική διαδικασία θα ακολουθηθεί και πάλι. Θα μας απασχολήσει στον κατάλληλο χρόνο, με τις κατάλληλες συνθήκες».

Για τους Σαββίδη, Μελισσανίδη και Αλαφούζο και το αν έχουν μιλήσει για τις εκλογές της ΕΠΟ είπε: «Όχι βέβαια δεν έχω συζητήσει για τις εκλογές. Για άλλα θέματα δεν το έχω κρύψει. Βεβαίως και με στήριξαν. Στην αρχή είχα μιλήσει και με τον κ. Μαρινάκη. Μετά δεν κατέστη εφικτό. Προφανώς και θα ήθελα ένα ποδόσφαιρο ενωμένο. Δεν είναι λόγος να συζητάμε. Μικρής διάρκειας συζήτηση είχαμε με τον κ. Μαρινάκη, που κινήθηκε σε πολύ καλούς τόνους και σε εξαιρετικό κλίμα».

 

Κληθείς να μιλήσει για τους Συνδέσμους Διαιτησίας είπε: «Η Διαιτησία ανήκει στο ποδόσφαιρο. Όταν υπάρχει καλή βούληση μπορείς να πετύχεις. Όταν έγινα πρόεδρος στην ΕΠΣ Μακεδονίας τους είπα θα συνεργαστούμε και για σεμινάρια και όλα. Να έχει ζωή ο Σύνδεσμος. Δεν υπάρχει κάτι θεσμικό».

Για την Ομοσπονδία Διαιτητών ανέφερε: «Όχι δεν την έχω συναντήσει. Όχι δεν ξέρω για συνάντηση του κ. Περέιρα. Το ξέρετε από όλους; Να ρωτήσω τον κ. Περέιρα να δούμε».

Για τα ασφαλιστήρια των παικτών επισήμανε: «Ναι είναι ασφαλισμένοι. Απολύτως. Τουλάχιστον για την Σούπερ Λιγκ. Και για την Σούπερ Λιγκ 2 όταν μίλησα με τον κ. Λεουτσάκο αρχικά ήταν μικρής διάρκειας τα ασφαλιστήρια. Μετά θα με διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλισμένοι. Να μου το στείλετε το έγγραφο για την Σούπερ Λιγκ 2».

Αναφορικά με την καταγγελία του Ολυμπιακού για ΠΑΟΚ και Ξάνθη επισήμανε ότι «το θέμα είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕΑ την οποία η επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ θα συνδράμει με στοιχεία, όπως και ζήτησε. Όμως σε ένα τέτοιο ζήτημα θα πρέπει να σεβαστούμε την έρευνα την οποία θα κάνει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, χωρίς να σχολιάσουμε τίποτα. Είμαι πάρα πολύ προσεκτικός σε τέτοια ζητήματα και λόγω και της επαγγελματικής ιδιότητας μου δεν θα ήθελα σε ένα τέτοιο στάδιο να μπούμε σε μία λογική παραφιλολογίας».

Για την παρέμβαση της Επιτροπής Δεοντολογίας στην υπόθεση των «28»: «Επίσης, πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία που ακολουθεί  Επιτροπή. Δεν θα μπω ποτέ στα ενδότερα των δικαστικών οργάνων… Πρέπει να σεβαστούμε την έρευνα που κάνουν τα δικαστικά μας όργανα. Πρέπει να περιμένουμε την ετυμηγορία. Κανείς δεν είναι ένοχος πριν από την έκδοση της απόφασης». 

 

Για τον χαρακτηρισμό του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη περί «κακής διοίκησης» της ΕΠΟ είπε: «Πράγματι ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε "κακή" τη διοίκηση της ΕΠΟ. Διαφωνώ κάθετα μαζί του. Θα έπρεπε να υπάρξει συζήτηση μαζί μου και να μου εξηγήσει γιατί είναι κακή. Πως πληροφορήθηκε ο υπουργός το οικονομικό πρόβλημα της ΕΠΟ είναι ένα ζητούμενο. Θα έπρεπε να με ρωτήσει για το οικονομικό πρόβλημα της ΕΠΟ. Δεν με ρώτησε ποτέ. Προφανώς και θα μιλήσουμε με τον κ. Αυγενάκη στη Νιόν. Η σχέση μου με τον υπουργό είναι καλή. Θέλω κάποια στιγμή να μου πει για τη «κακή διοίκηση». Ο Ολυμπιακός μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ο ΠΑΟΚ ό,τι θέλει, ο Παναθηναϊκός το ίδιο».

«Μειώσαμε τέσσερα εκατομμύρια το χρέος της ΕΠΟ»

Ερωτηθείς για τα οικονομικά προβλήματα της Ομοσπονδίας ισχυρίστηκε: «Το χρέος της ΕΠΟ όταν αναλάβαμε διοίκηση ήταν 13 εκατομμύρια ευρώ και τώρα είναι 9. Μιλάμε για μείωση τεσσάρων εκατομμυρίων. Δεν παίρνω μισθό, ο νόμος προέβλεπε να παίρνω μισθό και ανεστάλη. Ξέρετε πόσο κόστισε η εγκατάσταση του VAR; 450.000 ευρώ. Ξέρετε πόσα πληρώσαμε για τους διαιτητές της Football League και ότι η ΕΠΟ δεν είχε έσοδα από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας; Όλα αυτά δημιούργησαν μια πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια».

Για το τι φταίει στην ελληνική διαιτησία και για τους ξένους ρέφερι: «Όταν ξεκινήσαμε είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ Ελλήνων και ξένων διαιτητών. Σε εκείνη την χρονική περίοδο οι ξένοι ήταν επιβεβλημένοι. Εκ των πραγμάτων δικαιώθηκε η επιλογή. Ήταν από κοινού η απόφαση και με τις ευλογίες των FIFA-UEFA. Ναι σαφώς υπάρχει θέμα εξέλιξης των Ελλήνων διαιτητών. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πάντα αυτό. Εδώ δεν ξέρουμε εάν θα έχουμε ξένους στην ΚΕΔ ρωτάτε για τους ξένους στο πρωτάθλημα; Σταδιακά γίνεται αυτό. Πρέπει να τελειώσει και το φετινό πρωτάθλημα».

Όσον αφορά στα σχόλια του Σάββα Θεοδωρίδη για την ΕΠΟ και τον ίδιο απάντησε: «Περιπτώσεις σαν του κ. Θεοδωρίδη υπάρχουν. Είναι και άλλες. Το θεσμικό πλαίσιο επιβάλλει παραπομπή και μετά πειθαρχικές επιτροπές. Το πρόβλημα δεν είναι το τι λέγεται. Το θέμα είναι γιατί γίνεται όλο αυτό. Πρέπει να σκεφτούμε για ποιόν λόγο γίνεται και εξυπηρετεί. Πρέπει να σταματήσει αυτή η λαίλαπα των δηλώσεων. Είναι παθογένεια και πληγώνει το ποδόσφαιρο. Να δούμε λίγο πέρα από τη μύτη μας. Μεσοπρόθεσμα όλοι θα είναι κερδισμένοι εάν το δούμε αλλιώς».

Όσο για το ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος του είπε: «Δεν μπορώ να απομονώσω ένα σφάλμα. Έχω κάνει λάθος. Την πρώτη χρονιά δεν κάναμε παραπομπή των δηλώσεων αυτών. Δικό μου το λάθος. Πίστευα στον γόνιμο διάλογο».

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019, 06:35