Οι 16 ομάδες του Champions League που εξασφάλισαν θέση στη φάση νοκ άουτ της κορυφαίας διοργάνωσης προέρχονται από τα πέντε ισχυρά πρωταθλήματα της Ευρώπης (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία), κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ μέχρι σήμερα. Είναι ο θρίαμβος των πλουσιότερων πρωταθλημάτων.

Ο Άγιαξ έμεινε έξω στον «τελικό» με τη Βαλένθια, η Σαχτάρ κατέρρευσε μπροστά στην Αταλάντα και η Ζενίτ αποκλείστηκε από μια Μπενφίκα που ήταν ήδη… αποκλεισμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τύπος των play-off του Μισέλ Πλατινί από το 2009, ο οποίος εξασφάλισε πέντε θέσεις στις πρώτες της βαθμολογίας στα μικρά πρωταθλήματα, είχε για μερικά χρόνια εγγυημένη λίγο ευρύτερη εκπροσώπηση, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της διοργάνωσης.

Η μεταρρύθμιση του 2018, με 16 ομάδες από τα πρώτα τέσσερα πρωταθλήματα απευθείας στους ομίλους, φαίνεται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα, τα οποία είναι ήδη εμφανή, καθιστώντας το Champions League ένα μονοπώλιο των κορυφαίων πρωταθλημάτων.

Αφήνοντας πλέον ως αναμνήσεις στους φιλάθλους τη μεγάλη Μπενφίκα του Εουσέμπιο, τον Άγιαξ του Κρόιφ, τη Στεάουα Βουκουρεστίου του Ντουκαντάμ, τον Ερυθρό Αστέρα του Σαβίτσεβιτς ή την Πόρτο του Ζοσε Μουρίνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρωταθλητές Ευρώπης από χώρες που πλέον δεν… μετράνε τόσο πολύ στην ποδοσφαιρική Ευρώπη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης