Ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τα 63 θύματα – σμηνίτες υπαξιωματικούς και αξιωματικούς – του C-130, που συνετρίβη στο όρος Όθρυς πριν από 25 χρόνια. Η τελετή έγινε παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και Συλλόγων, καθώς και συγγενών των θυμάτων, μπροστά στο μνημείο των πεσόντων, στην ομώνυμη πλατεία. Τιμές απέδωσαν άγημα και η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας.

O Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, Αντιπτέραρχος ε.α. κ. Γιώργος Κ. Δαβάκης, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο κ Γιάννη Μώραλη, στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Άγιε Πατέρα

Κύριε Υπουργέ εκπρόσωπε του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης

Κυρία Βουλευτή εκπρόσωπε της Βουλής των Ελλήνων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριε Πτέραρχε εκπρόσωπε του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Κύριε Ταξίαρχε εκπρόσωπε του Αρχηγού ΓΕΑ

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Κυρίες και Κύριοι

25 χρόνια πέρασαν και όμως είναι σαν να ήταν χθες.

Επί 25 χρόνια συναντιόμαστε αυτή την ημέρα και αυτή την ώρα στο ιερό αυτό χώρο για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους 63 ένστολους αγνούς υπερασπιστές των αξιών και των ιδανικών του Έθνους, που έδωσαν τη ζωή τους στη πλαγιά του όρους Όθρυς, υπηρετώντας με συνέπεια και αφοσίωση την Πατρίδα.

Την αποφράδα εκείνη ημέρα, το μοιραίο C-130 υπ’ αριθμό 748, πέντε λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι, συνετρίβη στο όρος Όθρυς. Σε ένα δύσβατο και απόκρημνο σημείο, που τα εναέρια και επίγεια μέσα διάσωσης χρειάστηκαν 4 ολόκληρες μέρες για να εντοπίσουν τα συντρίμμια του.

Η θυσία αυτή στις μέρες που ζούμε, που όλα αμφισβητούνται και όλα βρίσκονται υπό αίρεση είναι ιδιαίτερα σημαντική και σηματοδοτεί πως σ’ αυτόν εδώ τον τόπο υπάρχουν αξίες που δεν σβήνουν και άνθρωποι που είναι έτοιμοι να δώσουν τη ζωή τους γι’ αυτές.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, που έτυχε και φέτος για μία ακόμα φορά να εκπροσωπήσω τον Δήμαρχο και τον Δήμο του Πειραιά σ’ αυτή την τελετή, γιατί εκτός από το ότι ως Πειραιώτης συνδέομαι με πολλές από τις οικογένειες των ηρωικώς πεσόντων, προέρχομαι από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας και αρκετοί συγγενείς μου Αξιωματικοί έδωσαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του υψίστου προς την Πατρίδα καθήκοντος.

Έχω την τιμή να ανήκω όπως και οι 63 ήρωες που χάθηκαν στην ηρωική οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, που δίνει καθημερινά μάχες στους αιθέρες για να προασπίζεται ο εναέριος χώρος της Χώρας μας και να κρατάει ψηλά τη Σημαία της ευθύνης, της θυσίας και του καθήκοντος.

Είναι επίσης μεγάλη η ικανοποίησή μου που βλέπω ότι η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία σ’ αυτή την τελετή και εκπροσωπείται πάντοτε από υψηλόβαθμα στελέχη της, όπως σήμερα, που έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ένας διαχρονικός φίλος μου, δοκιμασμένος Πατριώτης και ακούραστος εργάτης του λόγου και της ενημέρωσης, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Τέρενς Κουϊκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης