Τις περισσότερες φορές, η πραγματικότητα «λέει» την αλήθεια. Όχι εκείνη που οι πολιτικοί διαφημίζουν ως δικό τους επίτευγμα. Ως το περίφημο success story ή την θρυλούμενη ανάπτυξη που ξεστομίζουν όλοι τους, από το βήμα της Βουλής και όχι μόνο.

Η πραγματική ευημερία και υγεία των επιχειρήσεων, δεν βρίσκεται στα χέρια των πολιτικών. Άλλωστε αυτοί, έχουν κάνει τα πάντα τα τελευταία χρόνια για να μας … σώσουν. Το αποτέλεσμα όμως είναι η μία μετά την άλλη επιχειρήσεις, να κλείνουν ή να μεταφέρονται σε χώρες με … λογική φορολογία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ελλάδα, υπάρχουν και οι επιχειρήσεις που όχι μόνο αντιστέκονται σ αυτή την λαίλαπα, αλλά αναπτύσσονται συνεχώς, δίνουν δουλειά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Κι όταν ακόμη, αυτή η επιχείρηση διοικείται από νέα παιδιά, τότε είναι που λες, ότι τέτοιοι άνθρωποι θα έπρεπε να αναγνωρίζονται και να υποστηρίζονται από την πολιτεία.

Μια τέτοια περίπτωση παρουσιάζει σήμερα το zouglaport, στα πλαίσια του αφιερώματος που κάνει σε ανθρώπους του Πειραιά που κρατούν ψηλά τη σημαία της επιχειρηματικότητας και με τα κατορθώματά τους ίσως δώσουν τη σπίθα που χρειάζονται οι υπόλοιποι για να τολμήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο παιδιά στο τιμόνι!

Σ αυτό το δύσκολο και «μαύρο» οικονομικό περιβάλλον, δύο αδέλφια, ο Βύρωνας και ο Φίλιππος Βασιλειάδης, ενώ θα έπρεπε με βάση την ηλικία τους, αφού πρόκειται για παιδιά 35 και 32 ετών, να ενδιαφέρονται για το που θα διασκεδάσουν τα βράδια τους, έχουν καταφέρει κάτι που λίγοι το έχουν επιτύχει.

Από εργάτες στην εταιρεία τους, στο τιμόνι ενός ομίλου κολοσσού!

Ιδιοκτήτες των εταιρειών antipollution και Green, έχουν καταφέρει να οδηγούν τις εταιρείες σε τροχιά ανάπτυξης, αν και κάποια στιγμή –όταν ήταν εργάτες – έβλεπαν ότι όδευαν στην χρεωκοπία.

Η ιστορία!

 Φίλιππος Βασιλειάδης

Η ιστορία ξεκινά στο μακρινό 1946 όταν οι τότε λεμβούχοι του λιμανιού του Πειραιά, έφτιαξαν μια ένωση και με λάντζες συνέλεγαν τα απορρίµµατα από τα πλοία που κατέπλεαν στο λιµάνι. Αργότερα η εταιρεία μετονομάστηκε σε ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ, για να µετεξελιχθεί -στη σημερινή της µορφή- σε Antipollution ANE.Η ανάµιξη των αδελφών Βασιλειάδη µε την εταιρεία αρχίζει το 2000, όταν σε ηλικία 22 χρονών ο Βύρωνας και 19 ο Φίλιππος πιάνουν δουλειά ως εργάτες. Μέσα σε λίγα χρόνια η ικανότητα, η αφοσίωση και η πίστη τους ανταµείφθηκαν, αφού κλήθηκαν από τον θείο τους σε µια πολύ δύσκολη οικονοµικά συγκυρία να αναλάβουν το τιµόνι της εταιρείας.

Οι δύο νεαροί επιχειρηµατίες µε ενθουσιασµό, µεράκι και πλέον ως καλοί γνώστες του αντικειµένου, αφού είχανµμάθει τη δουλειά ξεκινώντας από τη βάση, το «πεζοδρόµιο», και σε συνεργασία µε µια οµάδα νέων ανθρώπων, κατάφεραν να αντιµετωπίσουν τα εµπόδια που παρουσιάστηκαν, να την αναπτύξουν και να την καταστήσουν µια υγιή και οικονοµικά ανεξάρτητη εταιρεία, οδηγώντας τη σε συνεχή τροχιά ανάπτυξης.

Τι λέει ο Βύρωνας Βασιλειάδης

1) Πόσο καιρό δραστηριοποιείστε στον τομέα της ενέργειας και ποιες εταιρείες έχετε;

 Βύρωνας Βασιλειάδης

Από μικρή ηλικία ένιωθα πάντα την ανάγκη να δημιουργήσω. Χάνοντας τους γονείς μας από μικρή ηλικία, υποσχέθηκα στον εαυτό μου να προστατεύσω τον μικρότερο αδελφό μου Φίλιππο. Μεγαλώνοντας, καταφέραμε μαζί να δημιουργήσουμε ένα δυνατό όμιλο εταιρειών στον οποίο ανήκουν η Antipollution A.N.E., η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα διαχείρισης πάσης φύσεως αποβλήτων, η GREEN A.E., που αποτελεί εταιρεία προμήθειας, εμπορίας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η ΚΑFSIS A.E., η οποία αποτελεί από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ζωικών αποβλήτων και η Antipollution Processing Center Μ.Ε.Π.Ε., η οποία παρέχει υπηρεσίες εμπορίας και ανάκτησης πρώτων υλών.

H Greek Environmental & Energy Network αποτελεί μια από τις πρώτες ιδιωτικές επιχειρήσεις προμήθειας, εμπορίας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέρει ενεργειακές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, σε τιμές πιο προσιτές από τις σημερινές, συμβάλλοντας στη μείωση του λειτουργικού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων και των Ελλήνων καταναλωτών.

Η GREEN A.E. παρέχει τις υπηρεσίες της στον ελληνικό χώρο ήδη από το 2009, δραστηριοποιούμενη τόσο σε επίπεδο χονδρεμπορικής όσο και λιανικής αγοράς, έχοντας πάντοτε ως στόχο την δημιουργία μιας εταιρείας προτύπου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και την κατάκτηση πρωταγωνιστικής θέσης στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

Η εταιρεία διαθέτει ήδη θυγατρικές εταιρείες στα Σκόπια (GREEN Energy Trading DOOEL Skopje) και στην Σερβία (GREEN Energy Trading DOO Beograd), ενώ μέσω συνεργατών της δραστηριοποιείται επίσης στην Τουρκία, στην Αλβανία και στην Βουλγαρία, επιθυμώντας να επεκτείνει την δραστηριότητά της σε Ουγγαρία και Ρουμανία.

2) Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτόν τον τομέα; Πώς προέκυψε και αν ήταν στα πλαίσια των σπουδών και στα όνειρα;

‘Έχοντας σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, με ενδιέφερε πάντοτε η μελέτη και ανάπτυξη νέων αγορών. Κατόπιν προσεκτικής μελέτης των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, κατάλαβα από νωρίς τις ευκαιρίες που προσέφερε το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος ανάπτυξης στον τομέα αυτό.

Η επαγγελματική μου πορεία ξεκίνησε νωρίς, ήδη από τα 18 μου χρόνια, όταν άρχισα να εργάζομαι ως εργάτης στην τότε ΑΝΤΙΡΡΥΠΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕ, σπουδάζοντας παράλληλα τα απογεύματα στο Αμερικάνικο Κολλέγιο (DEREE). ‘Έχοντας μάθει καλά το αντικείμενο, ξεκινώντας από την βάση, και σε συνεργασία με μια ομάδα νέων ανθρώπων, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να δημιουργήσουμε την ANTIPOLLUTION A.N.E., μια υγιή και οικονομικά ανεξάρτητη εταιρεία, από τις μεγαλύτερες στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε Ελλάδα και Τουρκία, της οποίας διατελώ Διευθύνων Σύμβουλος από το 2003 μέχρι σήμερα. Έχοντας διαγνώσει από νωρίς τις ευκαιρίες που προσέφερε η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, άδραξα την ευκαιρία και κατάφερα με τους συνεργάτες μου να δημιουργήσουμε την GREEN A.E., μια μεγάλη εταιρεία, η οποία, λόγω του μηδενικού δανεισμού και της δυνατής ρευστότητας της, διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της αγοράς.

3) Η εταιρεία σας πόσους πελάτες έχει(οικιακούς ή επιχειρήσεις) και εξηγείστε γιατί κάποιος θα πρέπει να επιλέξει την εταιρεία σας.

Οι συνεπείς πελάτες είναι οι ωφελημένοι στην αγορά του ηλεκτρισμού, αφού εκτός από τις χαμηλότερες τιμές που μπορούνε να έχουνε από μια ιδιωτική εταιρία θα πρέπει να συνυπολογίζουν και την υπερημερία που πληρώνουν για να έχουν την ανοχή της ΔΕΗ. Με το σκεπτικό αυτό η έκπτωση που μπορούν να πετύχουν ξεπερνά το 25%, καθόλου αμελητέο για τις μέρες μας. Η εξυγίανση αυτής της αγοράς φαίνεται να οδηγεί σε υγιή ανταγωνισμό με κερδισμένο τον μικρό καταναλωτή που πλέον έχει επιλογές. Οι εκκαθαρίσεις των εταιριών προς το δίκτυο από τον Σεπτέμβριο γίνονται σε εβδομαδιαία βάση περιχαρακώνοντας το έδαφος για να μη συμβούν φαινόμενα του παρελθόντος.

4) Πόσο στοιχίζει στη δική σας εταιρεία το ρεύμα σε σχέση με την ΔΕΗ και με άλλες επιχειρήσεις ενέργειας και ηλεκτρισμού

Για να διευκολύνει τους μικρούς καταναλωτές, η ΡΑΕ εξέδωσε ενημερωτικό δελτίο συγκρίνοντας τις τιμές όλων των παρόχων στην ηλεκτρική ενέργεια σε μια τετραμηνιαία κατανάλωση. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε μικρός καταναλωτής μπορεί εύκολα να συγκρίνει από τον πίνακα που δημοσιεύτηκε, βλέποντας τι κατανάλωσε στον εκκαθαριστικό του λογαριασμό και να επιλέξει ποια εταιρία τον συμφέρει περισσότερο. Απλουστεύοντας την πληροφόρηση αυτή σας παραθέτουμε σύμφωνα με την πηγή αυτή τους παρόχους ξεκινώντας από την πιο οικονομική λύση σε ένα παράδειγμα κατανάλωσης των 3,000 kwh/4μηνο για Γ21 τιμολόγιο με 25kwa ισχύ.

Green S.A. 497,98

Εlpedison 500.98

Watt 508.33

Voltera 509.08

Heron 518.16

ΔΕΗ 534,63

Πάραυτα η ΔΕΗ έχει  περίπου το 97% της αγοράς με τον ανταγωνισμό να οδηγεί καθώς φαίνεται σε όφελος των καταναλωτών.

5) Όταν αποφασίσατε να στήσετε την επιχείρησή σας, υπήρξε η ανάλογη συμπαράσταση από το ελληνικό κράτος; Είστε νέος άνθρωπος. Βοηθάει τους νέους ανθρώπους το κράτος;

Δυστυχώς στην Ελλάδα η γραφειοκρατία, με τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες, έχει συνέπειες και στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα αυτές να χάνουν μερίδιο αγοράς. Όπως είναι σαφές, η πολυπλοκότητα σκοτώνει την ανάπτυξη, παρόλα αυτά, έχοντας επίγνωση των συνθηκών και των δυσκολιών που θα συναντούσαμε, διαθέτοντας την σωστή στελέχωση, καθώς και επάρκεια ιδίων κεφαλαίων, αλλά και ικανότητα ευελιξίας και αντιμετώπισης των συνεχών αλλαγών, πετύχαμε σε σύντομο χρονικό διάστημα την βιώσιμη ανάπτυξη και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών. Όντας και ο ίδιος νέος άνθρωπος, κατανοώ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνομήλικοί μου και για αυτόν τον λόγο η εταιρεία μας προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί προσλαμβάνοντας νέους ανθρώπους με φρέσκες ιδέες και διάθεση για εργασία,

6) Πόσο αξιοποιούνται ο αέρας το νερό και η θάλασσα στην πατρίδα μας για να παράξουμε ενέργεια; Είμαστε πίσω σε αυτόν τον τομέα; Τι γίνεται σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη;

Στην χώρα μας, για την παραγωγή ενέργειας χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγω λιγνίτης, φυσικό αέριο και νερό. Η ΔΕΗ ελέγχει το 100% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών ενώ στο κομμάτι του φυσικού αερίου έχουν γίνει τη τελευταία δεκαετία επενδύσεις σε σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και από τον ιδιωτικό τομέα. Με την ραγδαία ανάπτυξη των Α.Π.Ε., ήδη το αιολικό και ηλιακό δυναμικό παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια παραγωγή. Κατά τη διάρκεια του 2013 είδαμε ημέρες όπου οι Α.Π.Ε. κάλυψαν έως και το 30% της ζήτησης. Όσον αφορά τη θάλασσα, βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για να φτάσουμε να πούμε ότι εκμεταλλευόμαστε και αυτή τη πηγή.

Γενικά υπάρχει αρκετά μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών, ίσως και περισσότερη από όσο μπορούμε αυτή τη στιγμή σαν σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να διαχειριστούμε. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη θεωρούμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά όσον αφορά το ποσοστό διείσδυσης των Α.Π.Ε. στην αγορά ηλεκτρισμού. Ωστόσο, είναι καλό να παραδειγματιστούμε τόσο από τα θετικά όσο και από τα αρνητικά παραδείγματα έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έχουν προκύψει σε ηλεκτρικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών που σχετίζονται με την ραγδαία ανάπτυξη των Α.Π.Ε.

7) Τι πρέπει να γίνει για να είμαστε ανταγωνιστικοί ως χώρα στον τομέα της ενέργειας;

Για να είμαστε ανταγωνιστικοί στον τομέα της ενέργειας θα πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτερα βήματα τη διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ελληνικές διασυνδέσεις με τρίτες χώρες για να τονώσουμε το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και να προχωρήσουμε σε έναν ενεργειακό σχεδιασμό ο οποίος να εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού και παράλληλα προσιτές τιμές στον τελικό καταναλωτή. Η γεωοικονομική θέση της Ελλάδας, ευρισκόμενη σε στρατηγικό σημείο ανάμεσα στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και τη Τουρκία, την καθιστά ως κύριο ενεργειακό κόμβο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η εφαρμογή ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για νέες επενδύσεις μπορεί να χαρίσει στην Ελλάδα πρωταγωνιστική θέση στον τομέα της ενέργειας.

8) Ως νέος άνθρωπος τι συμβουλεύετε τους ανθρώπους της ηλικίας σας που έχουν ένα όνειρο αλλά δεν τους επιτρέπεται να υλοποιηθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης;

Ως νέος άνθρωπος, συμβουλεύω τους συνομήλικους μου να διαθέτουν πρώτα από όλα τόλμη. Να κάνουν πολύ καλή έρευνα αγοράς, προκειμένου να διαπιστώσουν αν η ιδέα τους υπάρχει, αν είναι καινοτόμα ή ξεπερασμένη. Αν διαπιστώσουν ότι η ιδέα τους αξίζει να υλοποιηθεί, να έχουν πίστη στον στόχο τους. Να έχουν διάθεση για εργασία και να μελετήσουν όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης. Θα πρότεινα επίσης την διασύνδεση με συνδέσμους νέων επιχειρηματιών σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Τέλος, θα συμβούλευα τους νέους ανθρώπους να μην φοβούνται την αποτυχία-είναι και αυτή μέσα στο παιχνίδι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης