Πως θα μοιραστούν τις ναυτιλιακές Polembros – New Shipping
 
Ο ρόλος των διαδόχων στην κοινή απόφαση των δύο εφοπλιστών να… χωρίσουν επιχειρηματικά.
 
«Διαζύγιο» μετά από 40 χρόνια κοινής επιχειρηματικής «ρότας» παίρνουν ο Σπύρος και ο Αδαμάντιος Πολέμης. Τα δύο αδέλφια είχαν αποφασίσει από τις αρχές του χρόνου, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, να… χωρίσουν τους δρόμους τους στις ναυτιλιακές business.
 
Και παρόλο που πρόκειται για ένα «διαζύγιο βελούδινο» και άκρως φιλικό, όπως το χαρακτήρισε ο 65χρονος Αδαμάντιος Πολέμης, μιλώντας στην Tradewinds, δεν παύει να ξαφνιάζει την διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.
 
Άλλωστε, τα δύο αδέλφια έχουν περάσει μαζί «φουρτούνες» και νηνεμίες από όταν δημιούργησαν την Polembros. Από την… τρικυμία της διαμάχης τους με την JP Morgan Chase που τους στοίχισε σε ζημίες 280 εκατ. δολ. μέχρι την… μπουνάτσα των νέων επενδύσεων σε σύγχρονα πλοία, ανανεώνοντας και ενισχύοντας τον στόλο της εταιρίας τους Polembros, η οποία ελέγχει 28 πλοία περίπου. Πάντα Σπύρος και Αδαμάντιος Πολέμης στήριζαν ο ένας τον άλλον. Από την δεκαετία του ’70 που αυτονομήθηκαν από τον ξάδελφό τους, Σπύρο Μ. Πολέμη με τον οποίο είχαν αναλάβει από κοινού τη συνέχεια της ναυτιλιακής παράδοσης των προγόνων τους, μέχρι και τον πρόσφατο χωρισμό του Αδαμάντιου από την επί 12 χρόνια σύντροφό του, Ηλιάνα Σατραζέμη. Όπως συνηθίζει να λέει μάλιστα ο Αδαμάντιος, «ο Σπύρος είναι ο έμπιστος φίλος μου» είτε στα επιχειρηματικά ή και στα προσωπικά. Τι συνέβη λοιπόν και πήραν την απόφαση να «ανεξαρτητοποιηθούν» επαγγελματικά;

 
ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ

 
Η είσοδος της νεότερης γενιάς, των διαδόχων τους στις business των θαλασσών και ο μεγαλύτερος ρόλος που έχουν αναλάβει ως προς το management των ναυτιλιακών τους εταιριών έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην «κοινή συναινέσει» απόφαση για το… διαζύγιο.
 
Ο γιος του Σπύρου, Λεωνίδας, αλλά και τα παιδιά του Αδαμάντιου, Λεωνίδας και Αλίνα εδώ και καιρό έχουν «μυηθεί» στα… μυστικά της ναυτιλίας. Είναι εκείνοι που έφεραν έναν… αέρα ανανέωσης στην Polembros, η οποία ενώ παλαιότερα πραγματοποιούσε επιλεκτικές εξαγορές πλοίων στηριζόμενη κυρίως σε ίδια κεφάλαια, πλέον έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ νέων επενδύσεων μικρότερης ηλικίας πλοίων, προκειμένου να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται στις ναυλαγορές, αλλά και για να καλύψουν την απόσταση με άλλες ναυτιλιακές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν επενδύσει πολλά περισσότερα στις αγορές ή ναυπηγήσεις πλοίων.
 
Ο Σπύρος και ο Αδαμάντιος Πολέμης θέλησαν λοιπόν, να «προστατεύσουν» τα παιδιά τους από τυχόν μελλοντικές διαφωνίες. Γιατί μπορεί για την ώρα να κινούνται σε κοινά «μονοπάτια», αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί μελλοντικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
Η «ΜΟΙΡΑΣΙΑ»

 
Για μια οικογένεια με ναυτιλιακή παράδοση από την Άνδρο και ρίζες πάνω από 2,5 αιώνες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «μοίρασμα» της… τράπουλας των επιχειρήσεων.
 
Ο μεγαλύτερος αδελφός, ο Σπύρος θα διατηρήσει μαζί με τον γιο του την Polembros. Τα παιδιά του Αδαμάντιου, θα αναλάβουν τα ηνία της New Shipping, η οποία έχει ιδρυθεί από το 2005 ως ιδιωτικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρία.
 
Ήδη έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για το πώς θα μοιραστούν τα πλοία που ήλεγχε η Polembros μέχρι σήμερα . Οι εξαγορές πάντως, ορισμένων πλοίων που πραγματοποιήθηκαν φέτος, έγιναν για λογαριασμό της New Shipping. Την προπερασμένη εβδομάδα, το τάνκερ «Kou-Ei» (279.000 dwt) θα παραδοθεί στα μέσα Ιουνίου στη New Shipping. Επίσης, ένα «ζευγάρι» πλοίων τύπου kamsarmax που αποκτήθηκαν το Μάρτιο έναντι $23 εκ. έκαστο, καταλήγουν στον στόλο της συγκεκριμένης εταιρίας, ενώ και στο τέλος του 2013 άλλο ένα suezmax τάνκερ εξαγοράστηκε από τη New Shipping.
 
Η εταιρία στοχεύει να ελέγχει μέσα στο επόμενο διάστημα συνολικά 23 πλοία. Αναμένεται παρόλ’ αυτά να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το νομικό και τυπικό «μοίρασμα» του στόλου και των εταιριών της οικογένειας.

 
ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ… ΣΤΕΡΙΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
«Βεντάλια» ακινήτων σε Ύδρα, Άνδρο, Λονδίνο
 
Εκτός από τις επενδύσεις στη θάλασσα, τα αδέλφια Πολέμη διαθέτουν και σημαντικές επενδύσεις στο real estate. Ειδικά ο Αδαμάντιος Πολέμης, ο οποίος πριν από κάποια χρόνια είχε έρθει στο προσκήνιο και για την προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός- κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά-, έχει «χτίσει» ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο με εκτάσεις στις Κυκλάδες, αλλά και διάφορα ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το δημοτικό πάρκινγκ στην Άνδρο.
 
Αλλά και στην Ύδρα, τόπο καταγωγής πολλών εφοπλιστικών οικογενειών, είναι ιδιοκτήτης του μπαρ- restaurant “Castello” και της εκτάσεως που το συνοδεύει. Έχει αποκτήσει επιπλέον το ιστορικό σπίτι του ήρωα του ’21, Αντώνη Οικονομάκου, που δεσπόζει στο λιμάνι και έχει τεράστια συναισθηματική αξία, αλλά και μια μεγάλη έκταση που προοριζόταν από τον Ρίτσαρντ Μπράνσον για τουριστικό χωριό στην περιοχή Καμίνι.
 
Σε αξία, όμως, δεν υπολείπονται και κτίρια ιδιοκτησίας του στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες του εξωτερικού, όπως το πολυτελές σπίτι που διατηρεί στην αριστοκρατική περιοχή του Μέιφερ στο Λονδίνο.
 
Μπορεί με τον αδελφό του Σπύρο να «χωρίζουν» επιχειρηματικά, όμως, κοινή συνισταμένη τους είναι και οι «επενδύσεις» τους στον πολιτισμό. Μαζί χρηματοδοτούν το θέατρο που δημιούργησαν στη Σχοινούσα με την ονομασία «Κατίνα Πολέμη» προς τιμήν της μητέρας τους. Σε αυτό έχει τραγουδήσει και η κόρη του Σπύρου Πολέμη, Κατερίνα η οποία είναι απόφοιτος μουσικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, παίζει κιθάρα και πιάνο και έχει καλλιτεχνική φλέβα.
dealnews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης