Ήταν στις 16 του Φεβρουαρίου του 1973. Οκτώ χρόνια πριν τη μεγαλύτερη τραγωδία των ελληνικών γηπέδων. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» τον μεγάλο Άγιαξ του Κρόιφ, σε ένα φιλικό με μεγάλη «λάμψη». Ο «Αίαντας», ο οποίος λίγο καιρό πριν είχε επικρατήσει του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, θεωρούταν ένα πραγματικό μεγαθήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το ματς βρίσκει τους Ολλανδούς νικητές με 2-1. 
Ο Κάιζερ στο 9′ είχε ανοίξει το σκορ, ο Βιέρα είχε ισοφαρίσει στο 20′ και ο Ρεπ στο 58′ έγραψε το τελικό 1-2, με τον Υβ Τριαντάφυλλο να χάνει πέναλτι στο 1-1. Κι όμως, παρότι το παιχνίδι ήταν φιλικό, λίγο έλειψε να οδηγήσει σε μια πραγματική τραγωδία στη Θύρα 7. Είναι ανατριχιαστικές οι σκηνές, που θυμίζουν το δράμα που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 1981 και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 21 ατόμων. Με τα τουρνικέ να είναι κλειστά, η πτώση ενός ηλικιωμένου προκάλεσε πραγματικό τσουνάμι, με 34 άτομα να καταλήγουν στο Νοσοκομείο! Ήταν πραγματικό θαύμα το ότι δεν υπήρξε νεκρός…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φοβερό δυστύχημα εις το Καραϊσκάκη. Κατά την έξοδο -λόγω των τουρνικέ- συνεθλίβησαν 31, μεταφέρθηκαν στο Τζάννειο. Κρίσιμη η κατάστασις ενός», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αθλητική Ηχώ, στο φύλλο της 17ης του Φεβρουαρίου, το οποίο εντοπίσαμε στο Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών. Κρατάμε την ορθογραφία και τη σύνταξη των κειμένων όπως γράφτηκαν τότε.
Ξεκινώντας, το ρεπορτάζ αναφέρει: «Σκηνές “Δαντικής Κολάσεως” χθες το απόγευμα, γύρω στις 5.30 μ.μ στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ήταν λίγα λεπτά μετά την λήξι του αγώνος Ολυμπιακού-Άγιαξ όταν στη θύρα 7 συνέβη το μεγάλο κακό. 
Συγκεκριμένα, οι φίλαθλοι που προσπαθούσαν να βγουν από το στάδιο στιβάχθηκαν στην πόρτα εξόδου. Πολλοί γλίστρησαν, έπεσαν κάτω και οι ερχόμενοι από πίσω τους μη μπορώντας να βρουν στήριγμα και να σταματήσουν έπεσαν πάνω τους. Τους πάτησαν σ’ ολα τα μέρη του σώματός τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθή πανδαιμόνιο από τις κραυγές του τρόμου και του πόνου από τους φιλάθλους που είχαν “πλακωθή” πάνω στις τσιμεντένιες εξέδρες. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι του γηπέδου δεν είχαν αφαιρέσει τους σιδερένιους, στρογγυλούς μετρητάς των εισιτηρίων και τοιουτοτρόπως ήταν αδύνατον να εξέλθουν τα κύματα των φιλάθλων της θύρας 7. Αμέσως, με ασθενοφόρο και κάθε είδους μέσον, οι τραυματισθέντες μεταφέρθησαν στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιώς, όπου είχε σημάνει γενική κινητοποίησις.

 Εκεί, οι τραυματισθέντες εμετρήθησαν και ευρέθησαν 30 τον αριθμό (άλλοι 4 μεταφέρθησαν στην “Μεγαλόχαρη”). Εξ αυτών οι περισσότεροι μεταφέρθησαν σε άλλες κλινικές και νοσοκομεία ελλείψει κλινών, ενώ μερικοί αφού εδέχθησαν τις πρώτες βοήθειες ανεχώρησαν για τις οικίες των. Εν τω μεταξύ, στο “Τζάνειο” έμειναν οι 7 σοβαρώτερα τραυματισμένοι εκ των οποίων ο ένας (Κουμαλάτσος Βασ.) είχε υποστή τραυματική ασφυξία, δεδομένου ότι είχαν πατήσει πάνω από 100 άτομα στο στήθος του! Η κατάστασις του Κουμαλάτσου μέχρι αργά χθες βράδυ παρέμενε κρίσιμη και ετροφοδοτείτο με οξυγόνο. Σύμφωνα δε με γνωμάτευσι του επιμελητού κ. Ματσρονικόλα πιθανότατα να χειρουργηθή». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στο Νοσοκομείο είχαν σπεύσει ο Νομάρχης Πειραιώς μαζί με τον Διευθυντή της Αστυνομίας Πειραιώς, ενώ παρά τις άσχημες συνθήκες, κάποιοι βρήκαν το κουράγιο και έκαναν δηλώσεις: «Δεν είχαν βγάλει τους σιδερένιους μετρητάς των εισιτηρίων. Αυτή ήταν η αιτία του μεγάλου κακού», τόνιζε ένας εξ αυτών. Μαρτυρίες γιατρών μετέφεραν στους ρεπόρτερ τα λόγια ενός τραυματία: «Τουλάχιστον να κέρδιζε ο Ολυμπιακός θα γινόταν πιο μικρός ο πόνος!». Μεταξύ τους ήταν ο Ι. Πετραδάς, ο οποίος τότε έπαιζε στον Ιωνικό. «Άντεξα επειδή είμαι αθλητής και γυμνασμένος. Ήταν φρίκη», έλεγε! 

Η Αστυνομία, που ερεύνησε το περιστατικό, κατέληξε ότι το όλο ατύχημα οφειλόταν σε ένα μπουκάλι που πάτησε κάποιος ηλικιωμένος οπαδός, ο οποίος προκάλεσε «ντόμινο» πτώσεων στη θύρα του φαληρικού γηπέδου. Τελικώς, κάποιες μέρες  μετά διαπιστώθηκε ότι άπαντες έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο για τη ζωή τους, ωστόσο είναι δεδομένο πως υπήρχαν σοβαροί τραυματισμοί, οι οποίοι καταγράφονταν και ονομαστικά στον Τύπο της εποχής. Επίσης, αυτό που τονιζόταν ήταν ότι δεν υπήρχε περίπτωση υπεράριθμων οπαδών, καθώς στην 7 βρίσκονταν λιγότεροι από άλλα ματς, μιας και επειδή ήταν φιλική η αναμέτρηση είχαν μείνει εισιτήρια απούλητα. 
Ευθύνες λοιπόν δεν αποδόθηκαν, καθώς, όπως ανέφεραν στη συνέχεια τα ρεπορτάζ που διέρρεαν από την Αστυνομία, ήταν θέμα συμπτώσεων και μπουκαλιών. Στο Τζάνειο, πάντως, οι συγγενείς των τραυματιών ήταν οργισμένοι, ζητώντας να βρεθούν οι υπεύθυνοι. Οκτώ χρόνια αργότερα, πάλι τον Φεβρουάριο, υπήρξαν κάποιοι που έφεραν στο νου τους εκείνη την ημέρα. Χωρίς να φαντάζονται το μέγεθος του δράματος που θα ακολουθούσε…
*Ευχαριστούμε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών για τη διάθεση των εφημερίδων

Δημοσιεύθηκε στο gazzetta.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης