Του Νίκου Μπαρδούνια
Μπορεί μια συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα να λειτουργήσει σαν αναπτυξιακό εργαλείο για την Ελληνική οικονομία σε περίοδο οικονομικής ύφεσης ;
Οικονομικοί αλλά και ναυτιλιακοί κύκλοι που εξειδικεύονται στην μεταφορά υγροποιημένου αερίου, υποστηρίζουν ότι αυτό είναι εφικτό και μάλιστα « σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Η κατασκευή του « Ελληνικού Αγωγού» που θα αποτελεί συνέχεια του « Τουρκικού Αγωγού» και θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των Βαλκανίων θα μπορούσε να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακή δύναμη με πολλαπλά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι παράλληλα, θα μπορεί να λειτουργεί και ο αγωγός ΤΑΡ αυξάνοντας τα οικονομικά και πολιτικά κέρδη της Ελλάδας. Ο «Ελληνικός Αγωγός» θα μπορεί να μεταφέρει 60 δις κ. μ. φυσικού αερίου ενώ ο ΤΑΡ αλλά 10 δις κ. μ.
Οικονομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι εφόσον συμφωνηθεί η κατασκευή του « Ελληνικού Αγωγού» αναμένονται σειρά θετικών οικονομικών αλλά και πολιτικών εξελίξεων όπως :
-Θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας που θα έχουν είτε άμεσα σχέση με την εξυπηρέτηση του « Ελληνικού Αγωγού» είτε άμεσα σε τομείς παροχής υπηρεσιών ή υποστήριξης.
– Η Ελλάδα θα κερδίζει σε ετήσια βάση μεγάλα ποσά , ενδεχομένως το ποσόν να είναι άνω του ενός δις ευρώ, ως Τέλος για την μεταφορά του ρωσικού αερίου.
-Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρωσική πλευρά ενδεχομένως να εξέταζε θετικά το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην κατασκευή μεγάλου ηλεκτρικού σταθμού ο οποίος θα λειτουργεί με φυσικό αέριο επιφέροντας, εκτός των οικονομικών κερδών και σημαντικά οικολογικά οφέλη στην προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια και σε γειτονικές χώρες όπως τα Σκόπια, η Σερβία, η Ουγγαρία ακόμη και η Ιταλία.
-Η κατασκευή και λειτουργία του Αγωγού θα συμβάλει στην βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας αυξάνοντας το αίσθημα ασφάλειας σε μια ευρύτερη περιοχή με πολλά προβλήματα και συχνές πολεμικές συρράξεις.
«Η υλοποίηση του ρωσικού σχεδίου για την μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ , μέσω της Ελλάδας με την βοήθεια του « Ελληνικού Αγωγού», μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντας βελτίωσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα , την ΕΕ και την Ρωσία» ανέφεραν κύκλοι που ασχολούνται με ενεργειακά θέματα και συμπλήρωσαν: «Επιπλέον ο αγωγός θα φέρει πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία βελτιώνοντας το επίπεδο συνεργασίας καθώς θα υπάρχουν κοινά ισχυρά οικονομικά συμφέροντα».
Ακόμη οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν, ακόμη, ότι δεν κατανοούν την αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ για τον συγκεκριμένο αγωγό αφού θα βοηθήσει να καλυφθούν γρηγορότερα και φθηνότερα οι ανάγκες πολλών χωρών της ΕΕ.
« Από το 2019 και μετά που η Ρωσία θα σταματήσει να μεταφέρει φυσικό αέριος στην ΕΕ , μέσω της Ουκρανίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό ενεργειακό κόμβο εφόσον έχει τεθεί σε λειτουργία ο « Ελληνικός Αγωγός» αναφέρθηκε
Πιο κοντά Ελλάδα και Τουρκία
Την εκτίμηση ότι ο αγωγός μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου που θα ονομάζεται στο τουρκικό έδαφος «τουρκικός αγωγός» και στο ελληνικό «ελληνικός», μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας εξέφρασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Τσιζόφ υπενθύμισε ότι ο αγωγός σχεδιάζεται να διασχίζει υποθαλάσσια τον Εύξεινο Πόντο και κατά τα δύο τρίτα της διαδρομής του θα ταυτίζεται με τον παλαιότερα σχεδιαζόμενο αγωγό South Stream, η κατασκευή του οποίου ανεστάλη τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επικαλέστηκε τις σφοδρές αντιδράσεις εναντίον του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Ο αγωγός θα βγει στις ακτές της Τουρκίας, ανατολικά της Βαλκανικής χερσονήσου, δηλαδή στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας και εν συνεχεία θα προεκταθεί κατά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα έως τα ελληνικά σύνορα. Κατόπιν δεν αναμένω ότι η ονομασία θα είναι τουρκικός αγωγός. Το πιθανότερο είναι ότι θα πρόκειται για «ελληνικό αγωγό», αν υπολογίσουμε τις όχι απλές σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χωρών», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης, που θεωρείται ο σημαντικότερος «ελληνιστής» του ρωσικού ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης