Το άκουσμα της αναστολής λειτουργίας ενός εκ των παλιότερων και πλέον παραδοσιακών ναυτικών πρακτορείων του Πειραιά δεν χαροποιεί κανέναν στο λιμάνι, πόσο δε μάλλον όταν το εν λόγω ναυτικό πρακτορείο υπήρξε επί σειρά δεκαετιών πρωτοπόρο στον τομέα του.
Μετά από απόφαση της οικογένειας Αλλαλούφ απο το Ισραήλ, το ναυτικό πρακτορείο Allalouf Hellas Ltd που έδρευε στον Πειραιά, διέκοψε από την 1η Φεβρουαρίου 2014 τη λειτουργία του, ενώ το σύνολο των εργασιών του που συνδέονταν άμεσα με το car terminal και την εξυπηρέτηση των ro-ro του ιταλικού ομίλου Grimaldi, πέρασε υπό τον έλεγχο των Μινωϊκών Γραμμών, εταιρία μέλος του εν λόγω ιταλικού ναυτιλιακού ομίλου.
Με τον τρόπο αυτό έπεσαν οι τίτλοι τέλους σε έναν ιστορικό πλέον ναυτικό οίκο ο οποίος μετρούσε 95 χρόνια σταθερής και αδιάλειπτης παρουσίας στο λιμάνι του Πειραιά.
Η ιστορία της εταιρία Allalouf ξεκινά το 1919 όταν ο Νέθαν Αλλαλούφ ιδρύει για πρώτη φορά ναυτικό πρακτορείο στην Ελλάδα.
Το 1955, δηλαδή 36 χρόνια αργότερα, η οικογένεια Αλλαλούφ από το Ισραήλ, προχωρά στην ίδρυση της ναυτιλιακής εταιρίας Alallouf & Co. με έδρα τον Πειραιά. Το 1968, πριν από 46 χρόνια, το ναυτικό πρακτορείο Alallouf & Co. αναλαμβάνει την πρακτόρευση των πλοίων μεταφοράς οχημάτων του ιταλικού ναυτιλιακού ομίλου Grimaldi.
Το 1993 η Allalouf & Co. μετεξελίχθηκε σε Allalouf Hellas Ltd, ενώ λίγο αργότερα, το 1996, την εκπροσώπηση της οικογένειας στην Ελλάδα μέσω της εταιρίας ανέλαβε ο κ. Ιωσήφ Αλλαλούφ.
Το 2000 καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στην εταιρία αναλαμβάνει ο κ. Ανακρέων Ματαράγκας, νυν Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης (ΔΝΕ), στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα μεγάλα ναυτικά πρακτορεία που εδρεύουν στην Ελλάδα και εκπροσωπούν με τη σειρά τους μεγάλες γραμμές.
Το 2008 το ναυτικό πρακτορείο Αλλαλούφ λαμβάνει το Βραβείο του Ομίλου Grimaldi για το Ναυτικό Πρακτορείο της Χρονιάς.
Μεταξύ του 2003 και του 2012 η Allalouf hellas Ltd. είχε εξυπηρετήσει 1.500 αφιξο-αναχωρήσεις πλοίων, είχε διακινήσει 950.900 οχήματα, 16.630 rolling stock units, 21.700 κοντέινερς των 20 ποδών, ενώ είχε διαμετακομίσει 8.600 κοντέινερς των 20 ποδών, έχοντας ωστόσο ως κύρια δραστηριότητα της, την εξυπηρέτηση πλοίων μεταφοράς οχημάτων, με όλες τις άλλες δραστηριότητες να λειτουργούν συμπληρωματικά.
Από το 1919 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2014 οπότε και διέκοψε επίσημα την δραστηριότητα της, η φίρμα Allalouf υπήρξε το συνώνυμο μιας εξαιρετικής εταιρίας το όραμα της οποίας υπηρέτησαν με συνέπεια και υψηλό επίπεδο αρτιότητας όλα τα στελέχη που πέρασαν από αυτήν.
Χτυπημένη από τις συγκυρίες της ύφεσης και την άρνηση των συνεχιστών της οικογένειας Allalouf από το Ισραήλ να στηρίξουν μια εταιρία που μετρούσε 95 χρόνια ζωής, μοιραία οδηγήθηκε στην αναστολή των δραστηριοτήτων της.
Αυτό που αφήνει πίσω της η Allalouf δεν είναι μόνο ένα κενό το οποίο αργά ή γρήγορα θα καλυφθεί μιας και ως γνωστόν η φύση απεχθάνεται τα κενά, αλλά αφήνει και μια παρακαταθήκη εντιμότητας, ήθους και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, στοιχεία που υπηρετήθηκαν με ιδιαίτερα υψηλή επάρκεια από όλους εκείνους που σήκωσαν το βάρος της ιστορίας της στον Πειραιά.
 
gskordilis@theseanation.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης