Περισσότεροι από 250 Ενεργοί Εθελοντές Σαμαρείτες και Ναυαγοσώστες συμμετείχαν καθ’ όλη την διάρκεια μιας γιγαντιαίας επιχείρησης που στήθηκε, λίγες ώρες μετά την εκδήλωση των καταστροφικών πυρκαγιών σε Κινέττα και Μάτι Αττικής. Οι εθελοντές προσέφεραν σημαντική βοήθεια τόσο στους ανθρώπους που προσέτρεξαν στους σταθμούς πρώτων βοηθειών, στελεχώνοντας ομάδες έρευνας και διάσωσης, σαρώνοντας ξηρά και θάλασσα για παραπάνω από 7 ημέρες.

Από την Δευτέρα 23 Ιουλίου το μεσημέρι, το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών της Αθήνας, τέθηκε σε αυξημένη επιφυλακή λόγω της εκδήλωσης μεγάλης πυρκαγιάς στην Κινέττα. Άμεσα και αφού προηγήθηκε κλήση από τις τοπικές Αρχές, ομάδα Σαμαρειτών με επικεφαλής τον Τομεάρχη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών κ. Γ. Μακρή, βρέθηκε στο πεδίο και δημιουργήθηκε ο πρώτος σταθμός πρώτων βοηθειών για τους πληγέντες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε διάστημα λιγότερο της μισής ώρας, το Τμήμα της Αθήνας κατακλίσθηκε από Εθελοντές που έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους, ενώ ήδη είχε έρθει η ειδοποίηση για άμεση μετάβαση στην περιοχή Μάτι-Νέα Μάκρη- Ραφήνα, καθώς ήταν σε εξέλιξη ένα άλλο μεγάλο πύρινο μέτωπο. Άμεσα στελεχώθηκε ένας πρόχειρος σταθμό πρώτων βοηθειών στην περιοχή της Νέας Μάκρης και ένας σταθμός πρώτων βοηθειών στην περιοχή της Ραφήνας, ενώ εθελοντές Σαμαρείτες συνέδραμαν το Λιμενικό Σώμα στον λιμένα της Ραφήνας παρέχοντας υγειονομική βοήθεια στους πληγέντες που κατέφθαναν στο λιμένα από τη θάλασσα. 

Από την στιγμή εκείνη και μέχρι την Κυριακή του βράδυ, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Αθήνας, στελέχωσε 24 ώρες το 24ωρο τους σταθμούς πρώτων βοηθειών στην Κινέττα και στην Ν. Μάκρη-Ραφήνα. 
Εδώ ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην  άμεση αντίδραση από τα Σώματα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Πειραιά, Πάτρας, Νέας Σμύρνης, Ναυπλίου, Κορίνθου, Τριπόλεως, Καλαμάτας, Κατερίνης, Λάρισας και  Χαλκίδας τα οποία με την πολύτιμη συμβολή τους ενδυνάμωσαν την μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες, κάνοντας πράξη το εμβληματικό σύνθημα του Ερυθρού Σταυρού: “ΌΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ»  κατάφεραν να ανταπεξέλθουν με επαγγελματισμό στις δύσκολες συνθήκες, να συνεργαστούν άψογα με τους κρατικούς φορείς και να αποτελέσουν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα παροχής βοήθειας στους πάσχοντες.
Aψηφώντας ωράριο και  καιρικές συνθήκες, αντιμέτωποι με σκληρές σκηνές και καταστάσεις, έδειξαν για άλλη μια φορά  ότι είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, με όσα μέσα έχουν και μπορούν, αλλά με περίσσια δύναμη ψυχής,  σε οποιαδήποτε θέση, ανώνυμα και χωρίς να επιδιώκουν δημοσιότητα και προβολή, με μοναδικό σκοπό την παροχή βοηθείας στον συνάνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Τόσο οι Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες  που βρέθηκαν  στο πεδίο, αλλά και όσοι ήταν όλες αυτές τις ημέρες στα γραφεία του Σώματος, διαχειρίστηκαν με επιτυχία και την συλλογή, ταξινόμηση  και παροχή προς τους πληγέντες υγειονομικού υλικού και τροφίμων, ενώ το υλικό που δεν χρησιμοποιήθηκε διατέθηκε στο Κέντρο Υγείας της Ραφήνας, προς κάλυψη των έκτακτων αναγκών του.
Θερμές ευχαριστίες  στους Εθελοντές  Σαμαρείτες Διασώστες και Ναυαγοσώστες σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο που κατέκλυσε με πράγματα τους χώρους συγκέντρωσης.  Αυτοί οι απλοί άνθρωποι καθώς και οι εταιρείες που έτρεξαν να συνδράμουν και που ο καθένας συνέβαλε όπως μπορούσε αυτή τη δύσκολη ώρα, είναι ένας φάρος ελπίδας, είναι ο λόγος και η αιτία που αξίζει να προσφέρεις. 

«Να βοηθάς, χωρίς να ρωτάς ποιόν» -Ερρίκος Ντυνάν

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών της Αθήνας, θα ήθελε να εκφράσει την βαθύτατη θλίψη του και να δώσει τα ειλικρινά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και καλεί τους συγγενείς των αγνοουμένων να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να τους παρέχουν κάθε δυνατή πληροφόρηση. 

Ας γίνει αυτή καταστροφή λόγος αφύπνισης. Σας καλούμε όλους, να ζητήσετε την βοήθεια δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων και να εκπονείτε σχέδια εκκένωσης και διαφυγής. Να εκτελείτε τακτικά ασκήσεις και να συμμετέχετε σ’ αυτές. 
Η πρόληψη σώζει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης