Με αφορμή το δημοσίευμα της Guardian για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα υγείας στην Αμοργό, ο πρώην δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κωβαίος, επισήμανε, ότι και πριν λίγες μέρες, συνέβη ένα σοβαρό καρδιακό επεισόδιο σε κάτοικο του νησιού, που έπρεπε να διακομισθεί αμέσως σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Μετά από τις απαραίτητες, αλλά χρονοβόρες για την κατάσταση του ασθενούς, συνεννοήσεις, μεταξύ αγροτικού γιατρού της Αμοργού, του νοσοκομείου της Νάξου και του ΕΚΑΒ, ο ασθενής μεταφέρθηκε στη Σαντορίνη με πλωτό μέσο και από εκεί με C130 στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου έφτασε “αισίως” μετά 10 ώρες! 

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Παρασκευή, αφού δεν ήταν δυνατόν να μεταβεί ελικόπτερο να παραλάβει τον ασθενή με το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο από την Αμοργό, αποφασίστηκε, μετά από τις απαραίτητες, αλλά χρονοβόρες για την κατάσταση του ασθενούς, συνεννοήσεις να μεταφερθεί με C130. Αφού υπήρξε επιπλέον καθυστέρηση αν θα μεταφερθεί με το πλωτό στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη, αποφασίστηκε τελικώς να μεταφερθεί στη Σαντορίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο “γολγοθάς” των αεροδιακομιδών
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κλήση έγινε στις 11:00 το πρωί και το C130 απογειώθηκε από την Ελευσίνα στις 11:30, ώστε να παραλάβει πρώτα άλλο ασθενή από τη Χίο. Στη συνέχεια, παρέλαβε τον Αμοργιανό ασθενή από τη Σαντορίνη, έχοντας ως επόμενο σταθμό τη Μύκονο, απ’ όπου παρέλαβε άλλον ασθενή, που όμως μετά από λίγο, δυστυχώς, απεβίωσε κι έτσι επέστρεψε και πάλι στη Μύκονο για να απογειωθεί αυτή τη φορά με προορισμό την Αθήνα.
Έτσι, ο ασθενής από την Αμοργό, με σοβαρό καρδιακό επεισόδιο, έφτασε στο Λαϊκό Νοσοκομείο στις 11 το βράδυ!

Αξίζει να αναφερθεί, ότι λόγω των βορείων ανέμων που έπνεαν εκείνη την ημέρα, αποφασίστηκε η μεταφορά του πρώτα στη Σαντορίνη και όχι στη Μύκονο απ’ όπου θα μεταφερόταν και άλλο περιστατικό, ώστε να γίνει πιο σύντομα.

Υποτυπώδης η στελέχωση του Κέντρου Υγείας
Όπως επισημαίνει, ο κ. Μιχ. Κωβαίος, στο naxos-news.gr, παρά τον αγώνα που όλοι, αλλά και ο ίδιος είχε κάνει ώστε να αποκτήσει το νησί Κέντρο Υγείας, μόνο κατ’ όνομα, λειτουργεί ως τέτοιο.
Σήμερα, υπηρετούν σε αυτό ένας αγροτικός γιατρός και επτά νοσοκόμες! Ούτε οδηγός για το ασθενοφόρο δεν υπάρχει.
“Ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας, οδηγεί εθελοντικά το ασθενοφόρο”, σημειώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα της στελέχωσης του Κέντρου Υγείας Αμοργού, δυστυχώς, συνεχίζει να υφίσταται από τη στιγμή που από Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, “αναβαθμίστηκε” σε Κέντρο Υγείας.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλων των Αμοργιανών, τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις τους, οι Αμοργιανοί, εξακολουθούν να μην έχουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε.

Τα επείγοντα περιστατικά όσο τα νησιά κατοικούνται δεν θα σταματήσουν να συμβαίνουν. 
Στα περισσότερα από τα νησιά, λειτουργούν μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ενώ οι μονάδες δευτεροβάθμιας φροντίδας έχουν αρκετά έως πολλά προβλήματα ώστε να μπορούν να δεχτούν σοβαρά περιστατικά από τα νησιά ευθύνης τους.
Παρ’ όλα αυτά και παρά τις, επί σειρά ετών, εκκλήσεις-προτάσεις για δημιουργία κέντρου αεροδιακομιδής σε κάποιο από τα νησιά, οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας, όχι μόνο δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα, αλλά χρόνο με το χρόνο, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η αεροδιακομιδή ασθενών από τα νησιά στην Αθήνα.

 

Πηγή: naxosnews.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης