Οι νικητές των Διεθνών Βραβείων Ωνάση, τα οποία απονέμονται σε εξέχοντα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, διεθνούς εμβέλειας και επιστημονικής αναγνώρισης για το σύνολο του ακαδημαϊκού και ερευνητικού τους έργου στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών, ανακοινώθηκαν την Τρίτη 8 Μαΐου 2012 στο Mansion House του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα υψηλού κύρους βραβεία, αξίας 200.000 δολαρίων το καθένα, είναι χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και απονέμονται κάθε τρία χρόνια από το Cass Business School, τμήμα του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Στην επιτροπή απονομής των βραβείων συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ανάμεσα στους οποίους και δύο κάτοχοι βραβείου Νόμπελ. Σκοπός των βραβείων είναι η αναγνώριση ακαδημαϊκών επιτευγμάτων διεθνώς διακεκριμένων ακαδημαϊκών στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών, για το οποία δεν είχε υπάρξει ουσιαστική προηγούμενη διεθνής επιβράβευση ενώ αναμένεται, με τον καιρό, να αποκτήσουν το ίδιο κύρος με τα βραβεία Νόμπελ.

Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τα Χρηματοοικονομικά
Το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τα Χρηματοοικονομικά απονέμεται στον καθηγητή Stephen Ross από το Sloan School of Management του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Ο καθηγητής Ross είναι κυρίως γνωστός για την επινόηση της «θεωρίας αντισταθμιστικής τιμολόγησης» (Arbitrage Pricing Theory) και της «θεωρίας της αντιπροσώπευσης» (Agency Theory). Η φήμη του οφείλεται επίσης στο ότι έχει συμβάλει στην ανακάλυψη της «τιμολόγησης ουδέτερου ρίσκου » και του «διωνυμικού μοντέλου» για την τιμολόγηση παραγώγων.

Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το Εμπόριο
Ο καθηγητής Elhanan Helpman από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έλαβε το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το Εμπόριο. Ο καθηγητής Helpman είναι ευρέως αναγνωρισμένος για το ρόλο του στην εδραίωση των θεωριών του «νέου εμπορίου» και της «νέας ανάπτυξης», θεωρίες που δίνουν έμφαση στο ρόλο των οικονομιών κλίμακας και του ατελούς ανταγωνισμού, καθώς και για το έργο του σε πολιτικές ειδικού ενδιαφέροντος.

Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη Ναυτιλία
Τρεις ομότιμοι πανεπιστημιακοί – οι καθηγητές Ernst Frankel, Richard Goss και Arnljot Stromme Svendesn– μοιράζονται το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη Ναυτιλία.
Ο Ernst Frankel, καθηγητής Μηχανολογίας και Μηχανικής Ωκεανών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), είναι εξέχουσα φυσιογνωμία τόσο στη ναυτιλία όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα με μια καριέρα σχεδόν 70 ετών. Σε αυτό το διάστημα έχει εκδώσει 23 βιβλία, έχει εκατοντάδες ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και έχει διατελέσει πρόεδρος στη Διεθνή Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων.
Ο καθηγητής Richard Goss του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ (Ουαλία) έχει κάνει εκτεταμένη έρευνα στον τομέα του ναυτιλιακού ανταγωνισμού και της διαχείρισης λιμανιών, η οποία εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή μέχρι και σήμερα. Σε μια έρευνα για τους πιο σημαντικούς στοχαστές του περασμένου αιώνα στο χώρο των ναυτιλιακών, ο καθηγητής Goss αναγνωρίστηκε ως ο πιο παραγωγικός ερευνητής στον τομέα των λιμανιών. Καθοριστικός ήταν επίσης ο ρόλος του στην ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων το 1992.
Ο καθηγητής Arnljot Stromme Svendesn είναι στη Νορβηγική Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από την αρχή της καριέρας του, το 1948. Έχει αποκτήσει το όνομα ενός από τους πιο αξιοσέβαστους ακαδημαϊκούς ναυτιλίας και είναι επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής για τα βραβεία, είπε:

«Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες παγκοσμίως, πρωτοπόρος στην ναυτιλία, το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά. To Ίδρυμα Ωνάση είναι περήφανο που συνδέει για μια ακόμα φορά το όνομα του ιδρυτή του με την Πόλη του Λονδίνου και το Διεθνές Κέντρο για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά στο Cass Business School του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, που αποτελούν διεθνή κέντρα για την πρακτική εφαρμογή και την ακαδημαϊκή μελέτη, αντίστοιχα, αυτών των τριών επιχειρηματικών τομέων. Η δεύτερη αυτή εκδοχή των Βραβείων είναι σε απαράμιλλο επίπεδο.»

Αναφερόμενος στους νικητές, ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ιδρυτής του Διεθνούς Κέντρου για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά στο Cass Business School και ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καθιέρωση του θεσμού των βραβείων, είπε:

«Τα Βραβεία Ωνάση αναγνωρίζουν την μακροχρόνια συμβολή κάποιων από τους πιο αξιότιμους ακαδημαϊκούς του κόσμου, στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών. Συγχαίρω θερμά τους νικητές, των οποίων τα επιτεύγματα έχουν επηρεάσει βαθιά τους αντίστοιχους επιστημονικούς κλάδους τους και συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή σκέψη και τη διεθνή επιχειρηματική συμπεριφορά.»

Τα βραβεία θα ανακοινωθούν από το Λόρδο Δήμαρχο της Πόλης του Λονδίνου, Alderman David Wootton, σε τελετή στο Mansion House. Ο ίδιος δήλωσε:

«Τα Βραβεία Ωνάση τιμούν τις βασικές αξίες της Πόλης του Λονδίνου, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες όσων αφιέρωσαν τη σταδιοδρομία τους στην προαγωγή του επιστημονικού αντικειμένου τους, με επιμονή, ακεραιότητα και καινοτομία. Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές, ο καθένας από τους οποίους αποτελεί μια παγκόσμια κορυφή στον τομέα του. Η εξαιρετική και εμπνευσμένη τους δουλειά είχε επίδραση στον παγκόσμιο επιχειρηματικό κόσμο και μας κατέστησε κληρονόμους της επιτυχίας τους.»

Είναι η πρώτη φορά που το Βραβείο Ωνάση διαχωρίζεται στις κατηγορίες της ναυτιλίας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών. Παλαιότερα, απονομή του βραβείου γινόταν σε έναν και μόνο ακαδημαϊκό, διαδοχικά σε κάθε τομέα.

Το πρώτο Βραβείο Ωνάση για τα Χρηματοοικονομικά απονεμήθηκε το 2008 στον καθηγητή Eugene Fama του Πανεπιστημίου του Σικάγου, στον οποίο οφείλεται η επινόηση της υπόθεσης της αποτελεσματικής αγοράς.

Ο καθένας από τους πέντε νικητές θα δώσει μια διάλεξη στο Cass Business School την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ θα ακολουθήσει η απονομή των Βραβείων κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου στο London’s Guildhall με την παρουσία πάνω από 700 διεθνών επιχειρηματικών ηγέετών, κορυφαίων ακαδημαϊκών και κυβερνητικών στελεχών.

Μέλη της επιτροπής απονομής των Βραβείων είναι οι:

– Αντώνης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
– Γιώργος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στην έδρα Leo Melamed, του Πανεπιστημίου του ΣικάγουCharles Goodhart,
– Charles Goodhart, Ομότιμος καθηγητής, London School of Economics
– Κώστας Θ. Γραμμένος, επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά, Cass Business School, Λονδίνο
– Robert Merton, (Νομπελίστας), διακεκριμένος καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και
– Myron Scholes, (Νομπελίστας), ομότιμος καθηγητής Χρηματοοικονομικών στην έδρα Frank E. Buck, Stanford Graduate School of Business

Δηλώσεις των βραβευθέντων

Καθηγητής Stephen Ross
«Είναι τιμή μου να λαμβάνω το Βραβείο Ωνάση 2012. Νιώθω ταπεινός μπροστά στο κύρος του βραβείου και της επιτροπής που με εξέλεξε νικητή.»

Καθηγητής Elhanan Helpman
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που λαμβάνω το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το Εμπόριο και ευγνώμων προς την επιτροπή των βραβείων που με επέλεξε ανάμεσα από μια ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων. Το διεθνές εμπόριο είναι το πάθος μου εδώ και χρόνια. Είναι ένας τομέας που παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο σε παγκόσμια ζητήματα και αυτή η βράβευση θα συμβάλει στην ευρύτερη κατανόηση του ρόλου του στην αλληλεξάρτηση των εθνών.»

Καθηγητής Ernst Frankel
«Μετά από σχεδόν 70 χρόνια στη ναυτιλιακή βιομηχανία, αυτή είναι αληθινή αναγνώριση από τους συνεργάτες μου για τη συνεισφορά μου στον τομέα. Ο ίδιος ο Ωνάσης ήταν ένας πρωτοπόρος που άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας και οι απόψεις του ήταν επιδραστικές και σεβαστές. Εκτιμώ βαθιά αυτήν την αναγνώριση από τους συναδέλφους μου και την αφοσίωση στη ναυτιλιακή βιομηχανία.»

Καθηγητής Richard Goss
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που λαμβάνω το βραβείο και χαρούμενος που το μοιράζομαι με τους φίλους και συνεργάτες μου Stromme Svendsen και Ernst Frankel. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπήρξε εξαιρετικός επιχειρηματίας στη ναυτιλία. Το τελευταίο μου άρθρο, με τίτλο ”Strategies in British Shipping, 1945-70” που δημοσιεύτηκε στο ”The Mariner’s Mirror”, τονίζει αυτή τη σημασία, όπως πολλά άρθρα του Stromme Svendsen, καθώς και την απουσία επιχειρηματικότητας που έχει συμβάλλει στη μείωση του βρετανικού εμπορικού στόλου.»

Καθηγητής Arnljot Stromme Svendsen
«Είναι πραγματική έμπνευση για μένα να λαμβάνω βραβείο που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη Ωνάση. Γιατί και ο ίδιος ο Ωνάσης όταν ήταν νέος αναζήτησε έμπνευση στη Νορβηγία, επισκεπτόμενος τη ναυτιλιακή και φαλαινοθηρική πόλη Sandefjord – γενέτειρα του Anders Jahre.»

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ωνάση

Το Ίδρυμα Ωνάση ιδρύθηκε ε το Δεκέμβριο του 1975 σύμφωνα με την επιθυμία του Αριστοτέλη Ωνάση να τιμήσει τη μνήμη του γιου του, Αλέξανδρου Ωνάση ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 25 ετών. Ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η υγεία και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι οι βασικές προτεραιότητες του Ιδρύματος ενώ όλες οι δραστηριότητές του σχετίζονται με την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό. Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης ενισχύονται έργα με κοινωφελή χαρακτήρα ενώ με βάση τους κανονισμούς του Ιδρύματος και τη βούληση του Αριστοτέλη Ωνάση αποκλείεται η ατομική φιλανθρωπία.
Όλες οι δραστηριότητες του Ιδρύματος χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τα κέρδη του αυτοτελούς και θεσμικά ανεξάρτητου Επιχειρηματικού Ιδρύματος που φέρει το όνομα Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της ναυτιλίας, των επενδύσεων σε ακίνητα και χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.onassis.gr

Λίγα λόγια για το Cass Business School

Το Cass Business School του Πανεπιστημίου City, προσφέρει καινοτόμο, σύγχρονη και ρηξικέλευθη εκπαίδευση στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματά του, σεμινάρια ακαδημαϊκής επαγγελματικής κατάρτισης, παροχή συμβουλών και έρευνα. Χάρη στη θέση του, μέσα στην καρδιά ενός από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα του κόσμου, το Cass Business School είναι η απόλυτη οικονομική σχολή στο City του Λονδίνου. Τα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων (πτυχίο, μεταπτυχιακά και MBA) φημίζονται για την υψηλή ποιότητα επαγγελματικής εκπαίδευσης ενώ η σχολή έχει περίπου 100 φοιτητές υποψήφιους για διδακτορικό (PhD).
Το Cass προσφέρει το μεγαλύτερος εύρος αντικειμένων στην Ευρώπη σε ειδικά μεταπτυχιακά προγράμματα . Έχει επίσης το μεγαλύτερο πανεπιστημιακό δυναμικό στην Ευρώπη στους χρηματοπιστωτικούς, αναλογιστικούς και ασφαλιστικούς κλάδους. Αξιολογείται ως ένα από τα 10 κορυφαία business schools στο Ηνωμένο Βασίλειο για την έρευνα στις επιχειρήσεις, τη διοίκηση και τα χρηματοοικονομικά και το 90% των αποτελεσμάτων των ερευνών εκτιμάται διεθνώς ως ιδιαίτερα σημαντικό.
To Cass αποτελεί ένα χώρο όπου φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εμπειρογνώμονες και ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και πολιτικοί, μπορούν να εμπλουτίσουν αμοιβαία τη σκέψηςους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.cass.city.ac.uk

Πηγή: Marinews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης