Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 96 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα πραγματοποιηθούν στον Δήμο Νίκαιας Ι. Ρέντη από τις 14 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, ομιλία και ξενάγηση στο αρχειακό υλικό της Ένωσης Σμυρναίων Νίκαιας – Πειραιώς με συνδιοργανωτές μικρασιατικούς φορείς και συλλόγους και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, σε δηλώσεις του επισημαίνει:
“Κάθε χρόνο τιμούμε  τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής και της βίαιης απομάκρυνσης από την πατρογονική γη ενός ακμαίου ελληνισμού. Η Νίκαια δέχθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του πληθυσμού, ο οποίος κάτω από άθλιες συνθήκες έφθασε στην Ελλάδα, σε ένα σχεδόν χρεοκοπημένο κράτος, αντιμέτωπος με πολλές δυσκολίες. Η έλευσή του, αλλά και η συνεισφορά του στην ελληνική κοινωνία, σηματοδότησε αλλαγές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αφού οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους ποικίλα πολιτισμικά στοιχεία. Σας προσκαλούμε να γίνετε συνοδοιπόροι μας σ’αυτό το ταξίδι πολιτισμού που ετοίμασαν με πολύ μεράκι και αγάπη οι κοινωνικοί, πολιτιστικοί και προσφυγικοί σύλλογοι της πόλης μας».  

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου & Προύσσης), η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας Νίκαιας και η θεατρική ομάδα “ΣΙΠΥΛΟ”, θα παρουσιάσουν την παράσταση “Ο άθλιος φρουρός των ερειπίων” σε θεατρικά κείμενα του Αντώνη Παπαδόπουλου.

Την Κυριακη 16 Σεπτεμβρίου στις 8.00 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, το τετραμελές συγκρότημα “Σεκέρ Παρέ” θα παρουσιάσει παραδοσιακές μικρασιατικές αλλά και έντεχνες ανατολίτικες μελωδίες και τραγούδια με κανονάκι, κιθάρα, ούτι και τουμπελέκι με την εκδήλωση να προλογίζει το μέλος του συγκροτήματος κ. Θεολόγος Παπανικολάου. Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση της Αδελφότητας των Βιθυνών, Ένωσης Δαρδανελλιωτών, Ένωσης Ποντίων Νικαίας – Κορυδαλλού, Ένωσης Ρενκιωτών – Οφρυνιωτών, Ένωσης Σμυρναίων Νίκαιας – Πειραιώς και Πανελλήνιας Ένωσης Εφεσίων.

Στη συνέχεια την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 9.00 το βράδυ, στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας,  η Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων θα παρουσιάσει ένα μουσικό ταξίδι στις Αλησμόνητες Πατρίδες με τους “Παίδες εν Εφέσω”.  Την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου τις 8.00 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο στη 3η Μικρασιατική Βεγγέρα, θα εμφανιστούν οι χορωδίες των Μικρασιατικών Συλλόγων Καισαριανής και Νέας Μάκρης και η χορωδία “Εφέσσου Μελίσματα”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα Ένωση Σμυρναίων Νικαίας – Πειραιώς (28ης Οκτωβρίου & Θεσσαλίας, Νίκαια) ο π. Πέτρος Μελιδώνης, π. Πρόεδρος της Ένωσης, θα μιλήσει για τις “Αναμνήσεις για την Σμύρνη από έναν πρόσφυγα 2ης γενιάς”. Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου από τις 9.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ. και από τις 5.00 έως τις 8.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί περιήγηση και ξενάγηση στο αρχειακό υλικό της Ένωσης για τα μέλη και τους επισκέπτες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης