Του Ζαφείρη Σπυριδάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Μόλις δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση και τα επιτελεία των συνδυασμών έχουν ρίξει στην … πολιτική αρένα όλα τους τα όπλα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υποψήφιοι ανακοινώθηκαν, τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν, οι δρόμοι γέμισαν πάλι με προεκλογικά φυλλάδια και ο πειραιώτης, καλείται να επιλέξει τον επόμενο δημοτικό άρχοντα.

Εκείνον που θα τον κάνει να πιστέψει επιτέλους, ότι πράγματι η πόλη αλλάζει.

Και πράγματι, βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για τον Πειραιά, καθώς οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και ο επόμενος δήμαρχος θα πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα τους όποιους πόρους, ώστε η πόλη του λιμανιού να έχει τη θέση που της αξίζει.

Το δίλημμα για τον Πειραιώτη, είναι αν πρέπει να εμπιστευτεί για ακόμη μία θητεία τον Γιάννη Μώραλη, ή να επιλέξει το νέο. Τον γιατρό Νίκο Βλαχάκο, γνωστό πειραιώτη που ασχολείται χρόνια με τα κοινά.

Τι έκανε και τι χρεώνουν στον Μώραλη

Ο Γιάννης Μώραλης, εξακολουθεί να έχει την στήριξη του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Σημαία του το 2014, στον τότε προεκλογικό αγώνα απέναντι στον Βασίλη Μιχαλολιάκο, ήταν πως δεν ήταν ο ίδιος πολιτικός. Άρα δεν θα είχε τις γνωστές πολιτικές αγκυλώσεις και τα όποια θέματα που είχε ο Πειραιάς, θα «ξεκλείδωναν» πιο εύκολα, αφού υπήρχε κι από πίσω ο πετυχημένος εφοπλιστής και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Τότε ο Γ. Μώραλης, μιλούσε για τη δημιουργία ναυτιλιακού cluster στον Πειραιά, την αξιοποίηση του Πύργου και των άλλων ρημαγμένων κτιρίων, τις νέες θέσεις εργασίας, την ανάπλαση του Μικρολίμανου και πολλά άλλα.

Παραδόξως, τις ίδιες υποσχέσεις ακούμε και διαβάζουμε και σ αυτή την προεκλογική μάχη.

Μπορεί κάποιος να πει, και είναι κι αυτό που ισχυρίζεται και ο Γιάννης Μώραλης, πως η κρίση «φρέναρε» την υλοποίηση των υποσχέσεων.

Ο Πειραιώτης όμως εύλογα αναρωτιέται, αυτά δεν τα γνώριζε πριν εκλεγεί Δήμαρχος;

Αλλά και το μεγαλύτερο δίλημμα του Πειραιώτη είναι, αν ο Γιάννης Μώραλης δεν κατάφερε να υλοποιήσει αυτά που είπε, έχοντας την στήριξη ενός από τους πιο ισχυρούς παράγοντες στην Ελλάδα, του Βαγγέλη Μαρινάκη, τότε ποιος θα καταφέρει να λύσει τα προβλήματα;

Τα περισσότερα δελτία τύπου του Δήμου Πειραιά, αναφέρουν πως οι αναπλάσεις, που ήταν αρκετές είναι αλήθεια σε πλατείες της πόλης, έγιναν ,με την ευγενική χορηγία της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Κι όπως λένε οι πειραιώτες στα καφενεία μεταξύ σοβαρού κι αστείου: δηλαδή αν δεν υπήρχε ο Ολυμπιακός θα είχαμε ακόμη χωμάτινους δρόμους ή λάμπες με οινόπνευμα;

Η αλήθεια είναι πως ναι μεν ο Γιάννης Μώραλης είναι ένας ικανός και εργατικός άνθρωπος, είναι όμως άνθρωπος χαμηλών τόνων και δεν κατάφερε στη θητεία του να καταστήσει σαφές στην κεντρική πολιτική σκηνή τη θέση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Να διεκδικήσει πράγματα, όπως έκανε για παράδειγμα ο προκάτοχός του Μιχαλολιάκος που με σθένος είχε απαιτήσει από τον Σαμαρά χρήματα, για ν ανοίξει και πάλι το Δημοτικό θέατρο.

Μέχρι τώρα, στον τρέχοντα προεκλογικό αγώνα, ο Γ. Μώραλης παρουσιάζει την εικόνα του Πειραιά που θα έχει.

Δεν έχει πείσει όμως τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αν μπορεί να κάνει αυτά που υποσχέθηκε και πριν πέντε χρόνια και δεν έγιναν.

Και αν στην πρώτη προσπάθεια το 2014, υπήρχε ο ανάλογος ενθουσιασμός για το νέο και την πρώτη εμφάνιση Μαρινάκη στην πολιτική, τώρα κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται.

Το κεφάλαιο Βλαχάκος

Θα μπορέσει ο γιατρός Νίκος Βλαχάκος να εκμεταλλευτεί αυτή την αναποφασιστικότητα του Πειραιώτη και να τον πείσει ότι ο ίδιος είναι ικανός να κάνει την πόλη καλύτερη;

Είναι ένα ερώτημα κρίσιμο, που μάλλον θα απαντηθεί στην κάλπη.

Η αλήθεια είναι πως στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου το βράδυ του Σαββάτου, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Τα πρόσωπα από την Νέα Δημοκρατία που παρευρέθηκαν και στηρίζουν τον «Πειραιά- Πόλη-Πρότυπο», έτυχαν θερμής υποδοχής.

Τα πρόσωπα που έχει επιλέξει στο ψηφοδέλτιό του ο γιατρός, δεν είναι τα ηχηρά του Μώραλη. Ωστόσο είναι άνθρωποι από όλο το φάσμα του Πειραιά, που κυρίως ζουν εδώ και βιώνουν τα καθημερινά προβλήματα.

Ο Νίκος Βλαχάκος, έχει πάρει ξεκάθαρες θέσεις σε όλα τα θέματα, Όπως σε εκείνο της δημιουργίας προβλήτας στην Πειραϊκή.

Και δεν ζητάει μελέτες, αναλύσεις και θα δούμε! Δεν θα γίνει λέει και το εννοεί. Αυτό που όλος ο κόσμος βλέπει, ότι ο Πειραιάς με το τεράστιο πρόβλημα στο κυκλοφοριακό, αλλά και την απίστευτη ατμοσφαιρική ρύπανση από τα φουγάρα, το λέει ευθέως.

Και το κυριότερο, έχει να κάνει με την υγεία των κατοίκων καθώς μετρήσεις έχουν δείξει στο παρελθόν, πως υπάρχουν ήδη πολύ περισσότερα μικροσωματίδια από το κανονικό στην ατμόσφαιρα του Πειραιά.

Όσες δημοσκοπήσεις και να γίνουν, είτε σε τοπικό, είτε σε εθνικό επίπεδο, στο τέλος εκείνο που μετράει είναι το συναίσθημα και η λογική, όταν μπεις στο παραβάν.

Εκεί θα κριθούν όλα.

Κι ας ελπίσουμε πως η επόμενη μέρα για τον Πειραιά, θα είναι σαν το λιμάνι του. Μεγαλειώδης και ήρεμη!

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης