ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα  «Χελιδονίσματα» αναβίωσαν χθες τελευταία μέρα του Φλεβάρη, οι μαθητές του χορευτικού τμήματος του Δήμου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη στους δρόμους της πόλης, προκαλώντας έκπληξη και ενθουσιασμό στους περαστικούς. Οι «Χελιδονιστές» συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη καθηγήτρια Εμμανουέλα Γεωργούση,  επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο της πόλης Γιώργο Ιωακειμίδη τραγουδώντας ένα είδος καλάντων για τον ερχομό των χελιδονιών. 

Ντυμένοι με κουδούνες, κρατούσαν την χελιδόνα, ένα όμορφο κλουβί στολισμένο με πρασινάδες και άνθη της Άνοιξης και μέσα υπήρχε ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού, έτσι τοποθετημένο ώστε με το τράβηγμα μιας κλωστής η χελιδόνα να περιστρέφεται.

Απαραίτητο εξάρτημα και συμπλήρωμα της χελιδόνας είναι οι «μάρτες», οι γνωστές δίχρωμες (ασπροκόκκινες) στριφτές κλωστές που έδωσαν τα παιδιά στο Δήμαρχο τραγουδώντας «Χελιδόνα έρχεται απ’την Μαύρη θάλασσα….».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος φανερά συγκινημένος και ενθουσιασμένος υποδέχθηκε τους λιλιπούτειους φίλους του στο γραφείο του και αφού τους ευχαρίστησε γι’αυτή την ευχάριστη έκπληξη  ευχήθηκε να έρθει σε κάθε σπίτι η Άνοιξη που προσμενά.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «Χελιδονίσματα» είναι πανάρχαιο έθιμο και οι λαογράφοι τα συνδέουν με τα Αρχαία χελιδονίσματα. Το έθιμο πέρασε στους Βυζαντινούς χρόνους και διασώθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. 
 Η συνήθεια να δένουμε στο χέρι μας την ασπροκόκκινη κλωστή «για να μη μας κάψει ο Μάρτης», οι λαογράφοι την συνδέουν με την «κρόκη» που οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν στο πόδι ή στο χέρι τους.
 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης