ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, θα τιμήσει σε ειδική τελετή στο νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου (Ηρώων Πολυτεχνείου 91- Κανθάρου), τον Πειραιώτη λογοτέχνη
κ. Γιάννη Κακουλίδη, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.


Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, που πραγματοποιείται με την οργανωτική συμπαράσταση του Δήμου Πειραιά, του Δήμου Αθηναίων, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μουσείου Μπενάκη, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Φεστιβάλ Ποίησης συμμετέχουν 69 Έλληνες και ξένοι ποιητές, σε 22 εκδηλώσεις, στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Καισαριανή, την Νέα Ιωνία, την Νέα Σμύρνη, τον Υμηττό και τους Δελφούς.

Στην τιμητική βραδιά στον Πειραιά, θα διαβάσουν ποιήματα οι λογοτέχνες: Γιάννης Κακουλίδης, Γιώργος Χρονάς, Τζόις Ασουντάντάνγκ, Αμίρ Ορ.
Συντονιστής: Γιώργος Μπλάνας.

Ακολουθούν λίγα λόγια για το έργο τους:

Γιάννης Κακουλίδης
Γεννήθηκε το 1946 στον Πειραιά. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Νομικά στο Παρίσι. Ποιητής και συγγραφέας, έχει γράψει είκοσι βιβλία.
Μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες ενώ έργα του αποτέλεσαν μεγάλες θεατρικές, κινηματογραφικές και δισκογραφικές επιτυχίες, τα τελευταία σαράντα χρόνια.
Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Γαλλικής Εταιρίας Συγγραφέων, Συνθετών και Εκδοτών, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας και της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων.
Αρθρογράφος σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Σήμερα αρθρογραφεί στη Real News.
Επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι ηγετικό στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Γιώργος Χρονάς
Ο Γιώργος Χρονάς γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1948 στον Πειραιά. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει είκοσι δύο βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο.
Ξεκίνησε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, επί Μάνου Χατζιδάκι, το 1979, παρουσιάζοντας την εκπομπή Οδός Πανός 17, έως το 2011 που παρουσίαζε το by safesaver”>Ξενοδοχείο Βαλκάνια. Εργάστηκε επίσης στο Πρώτο Πρόγραμμα με την εκπομπή Χάρτινη Εξέδρα από το 1989 έως 1999 για μία δεκαετία. Και στο Δεύτερο Πρόγραμμα από το 1980 έως το 1988 με τις εκπομπές «Πρόσωπα» και «Μες στον καθρέφτη».
Από το 1981 εκδίδει το Περιοδικό, τις Εκδόσεις Οδός Πανός, και τις Εκδόσεις ΣΙΓΑΡΕΤΑ. 450 βιβλία έχουν εκδοθεί και 159 τεύχη του περιοδικού έως το Σεπτέμβριο του 2013.
Ποιήματά του και πεζά έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Εκατό τραγούδια του έχουν μελοποιηθεί από Έλληνες συνθέτες.
Από το Μάρτιο του 2009 έως το Δεκέμβριο του 2011, ήταν διευθυντής στο ένθετο:
Βιβλιοθήκη – Καταφύγιο Θηραμάτων, της Ελευθεροτυπίας. Κάθε Σάββατο. Τιμήθηκε με το Βραβείο Καβάφη, στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, το Δεκέμβριο του 2011. Και από το Δήμο Πειραιά για την προσφορά του στα Πειραϊκά Γράμματα, το Φεβρουάριο του 2013.

Τζόις Ασουντάντάνγκ
Η δρ Τζόις Ασουντάντάνγκ γεννήθηκε στην πόλη Κούμπα του Καμερούν. Είναι επίκουρος καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρτφορντ στο Κονέκτικατ. Είναι ηθοποιός και ποιήτρια, έγραψε τα βιβλία Landscaping Postcoloniality: the Dissemination of Anglophone Cameroon Literature και A Basket of Flaming Ashes.
Ποιήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε σύγχρονες ανθολογίες ποίησης όπως στους τόμους Reflections: An Anthology of New Work by African Women Poets, We Have Crossed Many
Rivers: New Poetry from Africa, World Poetry Almanac 2011 και Double Fronts: Cameroon Poetry in English. Συμμετείχε στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης της Γρανάδας, στη Νικαράγουα και στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης του Μεντεγίν, στην Κολομβία.
Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Γιαουντέ στο Καμερούν, πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στη βιβλιοθηκονομία στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στην αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Σίτυ της Νέας Υόρκης.
Αμίρ Ορ
Ο Αμίρ Ορ γεννήθηκε το 1956 στο Τελ Αβίβ και σπούδασε φιλοσοφία και συγκριτική θεολογία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ όπου αργότερα έδωσε διαλέξεις σχετικά με την αρχαία ελληνική θρησκεία. Κατά το παρελθόν άσκησε διάφορα επαγγέλματα, όπως βοσκός, οικοδόμος και εστιάτορας. Από τους σημαντικότερους
σύγχρονους ισραηλινούς ποιητές, ο Αμίρ Ορ, εκτός από τα ποιητικά του έργα για τα οποία τιμήθηκε με πολλά βραβεία στη χώρα του και στο εξωτερικό, δημοσίευσε και αρκετά δοκίμια για την ποίηση, τους κλασικούς και τις θεολογικές σπουδές. Με αντικείμενο την ποιητική τέχνη δίδαξε κατά καιρούς σε πανεπιστήμια του Ισραήλ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιαπωνίας. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες. Για την ανάπτυξη της ποιητικής τέχνης στη χώρα του το 1990 ίδρυσε την «Εταιρεία Ελικών» και από τότε ήταν ο διευθυντής του ομώνυμου περιοδικού για την ποίηση. Τρία χρόνια αργότερα ίδρυσε την «Αραβο-εβραϊκή Σχολή Ποίησης Ελικών». Ακόμη, το διεθνές φεστιβάλ ποίησης «Sa’ar» που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Ισραήλ. Για το έργο του έχει τιμηθεί από τον υπουργό πολιτισμού του Ισραήλ.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης