ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο του Πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τίμησε σε ειδική τελετή στο νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου, τον Πειραιώτη λογοτέχνη κ. Γιάννη Κακουλίδη. Μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η μαγεία της ποίησης, οι συμμετέχοντες ποιητές κκ: Γιάννης Κακουλίδης, Γιώργος Χρονάς, Τζόις Ασουντάντάνγκ από την πόλη Κούμπα του Καμερούν, Αμίρ Ορ από το Τελ Αβίβ του Ισραήλ, απήγγειλαν ποιήματά τους. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο ποιητής κ. Γιώργος Μπλάνας. Σημαντική επίσης συμβολή, για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, είχε ο ποιητής κ. Ντίνος Σιώτης.


Το Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, πραγματοποιείται με την οργανωτική συμπαράσταση του Δήμου Πειραιά, του Δήμου Αθηναίων, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Μουσείου Μπενάκη, από τις 23 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Φεστιβάλ Ποίησης συμμετέχουν 69 Έλληνες και ξένοι ποιητές, σε 22 εκδηλώσεις, στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Καισαριανή, την Νέα Ιωνία, την Νέα Σμύρνη, τον Υμηττό και τους Δελφούς.

Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, χαιρετίζοντας το Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στον Πειραιά, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Θέλω ως Δήμαρχος αυτής της πόλεως, ως Δήμαρχος του εθνικού μας λιμανιού, που είναι το ασφαλέστερο λιμάνι της Ευρώπης και η ομορφότερη πόλη της Μεσογείου, να σας καλωσορίσω, σε αυτό το λιμάνι της χώρας του Ομήρου, του Σολωμού, του Παλαμά, του Σεφέρη, του Ελύτη, του Βρεττάκου, του Γκάτσου και τόσων εκατοντάδων ποιητών και άλλων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, στην Ελλάδα δηλαδή του πολιτισμού, στην Ελλάδα της ποίησης, δηλαδή στην πραγματική Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα δεν είναι η κρίση, δεν είναι τα μνημόνια, δεν είναι τα μέτρα. Η Ελλάδα είναι φως και πολιτισμός. Και ο Πειραιάς είναι το λιμάνι του πολιτισμού και η έδρα της ισχυρότερης ναυτικής χώρας στον κόσμο, ακόμα και by safesaver”>σήμερα στην κρίση».
«Σε λίγες μέρες στις 15 Οκτωβρίου, σε αυτό το λιμάνι του πολιτισμού θα επαναλειτουργήσει το στολίδι, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Είμαστε βέβαιοι ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού – γιατί αυτή είναι η απόφαση της Δημοτικής Αρχής – θα του δώσουν λάμψη και φως. Γιατί όχι, το επόμενο Φεστιβάλ ποίησης, να το διοργανώσουν οι άνθρωποι του πολιτισμού, μαζί με άλλες παράλληλες δράσεις, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας».

«Αγαπητοί φίλοι, θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές του Φεστιβάλ ποίησης, τους ποιητές, που ήρθαν από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, τους πνευματικούς ανθρώπους, που πιστεύουν στην Ελλάδα. Η συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ αποτελεί στήριξη για όλους μας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας. Χαίρομαι που ανάμεσα στους σημερινούς ομιλητές βρίσκονται και δυο ξεχωριστά παιδιά του Πειραιά: ο Γιάννης Κακουλίδης και ο Γιώργος Χρονάς. Στο Γιάννη Κακουλίδη θα κάνουμε και μια συμβολική απόδοση τιμητικής πλακέτας».

«Το κτήριο που βρισκόμαστε – αυτό το υπέροχο νεοκλασικό κτήριο – σηματοδοτεί κάτι για το Γιάννη, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην κατοικία του Γιάννη, την οποία επί σειρά ετών χρησιμοποιούσε ως γραφείο, όπου έγραφε μερικά από τα καλύτερα κείμενα, ποιήματα και στιχουργήματά του, που ξεπέρασαν τα σύνορα της πόλης μας, αλλά και της χώρας μας. Ο Πειραιάς γενέθλια πόλη του Γιάννη, αποτέλεσε γι΄αυτόν το όραμα και την έμπνευση. Όλοι οι Πειραιώτες γνωρίζουν, ότι όταν η γενέθλιά σου πόλη είναι ο Πειραιάς, όπου κι αν πας, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, παραμένεις Πειραιώτης. Είναι για μας η πόλη της καρδιάς μας. Και ασφαλώς έχουμε διαφορές ιδεολογικών προσεγγίσεων, μας ενώνει όμως η αγάπη μας για τον Πειραιά. Μας ενώνει ο Πειραιάς. Θα πρόσθετα ακόμη ότι ο πολιτισμός μας ενώνει και μας κάνει και καλύτερους. Μας κάνει πιο ανθρώπινους, μας βγάζει από τη λογική των αριθμών και μας προσγειώνει στην ανθρώπινή μας φύση».

«Ο Γιώργος Χρονάς, που είχαμε την τιμή να τον βραβεύσουμε σε μια άλλη εκδήλωσή μας, είναι και αυτός «γέννημα – θρέμμα» Πειραιώτης. Από το 1973, που εμφανίστηκε στα γράμματα, έχει εκδώσει 18 βιβλία με ποιήματα, πεζά, θέατρο. Ξεκίνησε από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, επί Μάνου Χατζηδάκη, παρουσιάζοντας την εκπομπή οδός Πανός και εξέδιδε το ομώνυμο περιοδικό».

«Αγαπητοί φίλοι, η ποίηση, ο λόγος είναι δύναμη. Η βραδιά είναι δική σας και εμείς ακροατές. Η δύναμη της Ελλάδος είναι ο πολιτισμός. Η ταυτότητα της Ελλάδος είναι ο πολιτισμός και η Ευρώπη μας χρειάζεται».
Ο κ. Γιάννης Κακουλίδης παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, από το Δήμαρχο κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, τόνισε:
«Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Οι λόγοι της παρουσίας σας είναι αυτοί που υπαγορεύει το Φεστιβάλ ποίησης. Δράττομαι όμως της ευκαιρίας, λόγω της τιμής που μου έκανε ο Δήμαρχος της πόλης που γεννήθηκα, να τον ευχαριστήσω ιδιαίτερα για τους φιλόφρονες λόγους και για την τιμή που μου επιδαψίλευσε. Ο Πειραιάς αποτέλεσε και αποτελεί την αφετηρία, τον πυλώνα και πάνω από όλα την κινητήρια δύναμη για την έμπνευσή μου, για το περιεχόμενο και για την ύλη όλων των έργων μου, είτε αυτά αναφέρονται στην ποίηση είτε στην πεζογραφία είτε στο τραγούδι είτε στο κινηματογραφικό σενάριο είτε στο θεατρικό έργο. Ο Πειραιάς δεν μας ενώνει απλώς, ο Πειραιάς μας εμπνέει. Μας εμπνέει για ένα διαρκή αγώνα στην ανάταση και στη διέξοδο στο φως, αλλά πάνω από όλα μας εμπνέει να παραμένουμε σταθερά ιδεολόγοι του κύματος, αγωνιστές της αλήθειας και λάτρεις ενός λαού προοδευτικού, δημοκράτη και ειρηνικού. Βεβαίως και μας χωρίζουν με το Δήμαρχο, πολιτικές διαφορές. Παρά ταύτα, παραμένει ένας αξιόπιστος Δήμαρχος με έργο, σε μια πόλη η οποία έχει ανάγκη και από έργα και από ομοψυχία».
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Ξυπολιάς, απένειμε αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια στους ποιητές, για τη συμμετοχή τους στο Πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης.

Σ΄ αυτήν την ξεχωριστή βραδιά ποίησης παραβρέθηκαν: ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο πρώην Υφυπουργός κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Ξυπολιάς, ο Πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Παπάς, η Δημοτική Σύμβουλος κα Πόπη Αστεριάδη κ.ά.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης