Πραγματοποιήθηκε χθες, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η διάλεξη με θέμα : «Ο θεσμός της οικογένειας σε περιόδους κρίσης», μετά από  πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και της Αντιδημάρχου Βρεφονηπιακών Σταθμών και Μέριμνας Υπερηλίκων κυρίας Ευαγγελίας Σαρρή.

Ομιλήτρια ήταν η κα Τζένη Σουμάκη, Παιδοψυχίατρος – Ψυχαναλύτρια, η οποία ανέλυσε πώς η οικογένεια επηρεάζεται και διαταράσσεται από τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και περνάει ανάλογες κρίσεις, σε σχέση με τις ανατρεπτικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γι αυτό το σημαντικό κοινωνικό θέμα, μετά το πέρας της διάλεξης, η κα Σουμάκη απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες γονέων.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε:

«Ευχαριστώ την κυρία Αντιδήμαρχο και συγχρόνως τη συγχαίρω,  γιατί οι Διευθύνσεις τις οποίες εποπτεύει, πρωταγωνιστούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών του Πειραιά. Είναι μεγάλη κατάκτηση για την κοινωνία του Πειραιά, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, να ξέρει κάθε οικογένεια ότι για το παιδί της, υπάρχει μια πολύ υψηλής ποιότητας θέση σε Βρεφονηπιακό Σταθμό. Αγάπη από ειδικούς επιστήμονες και πάρα πολύ υψηλής ποιότητας  διαμονή. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικογένεια καταρχήν είναι ένας άντρας και μια γυναίκα. Αυτό το εφαλτήριο είναι η αρχή της οικογένειας. Στόχος της οικογένειας είναι, μεταξύ των άλλων, να καλλιεργήσει αυτήν την σχέση, αλλά και να κάνει τη λεγόμενη αναπαραγωγή του πληθυσμού. Εμείς, αυτόν το στόχο θα τον στηρίζουμε και θα τον υποστηρίζουμε.

Από εκεί και πέρα, ζούμε σε ένα καθεστώς δημοκρατίας και είναι πολύ σημαντικό. Κάθε φορά που βλέπω απεργία λέω η δημοκρατία λειτουργεί. Ας είναι υπερβολική, ας είναι παρατεταμένη, ας δημιουργεί παρενέργειες, αυτό σημαίνει απεργία. Να σταματούν μια προσφορά υπηρεσιών για να ενοχλούμε και να υπενθυμίζουμε ότι δικαιούμαστε καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στη δημοκρατία λοιπόν, επιτρέπεται ο καθένας να αυτοπροσδιορίζεται. Και ο πολιτικός.

Φίλες και Φίλοι, ασφαλέστατα διανύουμε περίοδο παρατεταμένης κρίσης, όπου τα οικογενειακά εισοδήματα συρρικνώθηκαν πολλές φορές κάτω από 50% και ενίοτε εξαφανίστηκαν. Βλέπει κανείς οικογένεια με δύο γονείς άνεργους, οι φορολογικές επιβαρύνσεις αυξήθηκαν και ενίοτε οικογένειες αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη σίτιση. Είναι πολύ σημαντικό σε μια κοινωνία και με πρωταγωνιστή αν θέλετε τη δημοτική αρχή, να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας στο δήμο, που να στερείται αξιοπρεπούς σίτισης, αξιοπρεπούς στέγασης, αξιοπρεπούς και πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτή η κοινωνική ευαισθησία ξεκινά σε μια υγιή κοινωνία μέσα από την οικογένεια. Το στοιχείο της αλληλεγγύης αναπτύσσεται περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στις πολύ πολύτεκνες οικογένειες. Μαθαίνεις ότι πρέπει να υποστηρίζεις τον αδερφό σου, κάτι που δεν το μαθαίνουν πλήρως τα μοναχοπαίδια.  Εγώ είμαι των δύο άκρων. Είμαστε 11 αδέρφια, ενώ έχω μόνο ένα παιδί. Μαθαίνεις να αγαπάς το διπλανό σου, μαθαίνεις να αγαπάς το χωριό σου, την πόλη σου, την πατρίδα σου. Αλληλεγγύη.

Άρα λοιπόν και σε συνθήκες μη κρίσης, η οικογένεια είναι το υγιές κύτταρο μιας κοινωνίας που δημιουργεί και αναπαράγει, που προοδεύει. Που παραγάγει πολιτισμούς, γνώση, μόρφωση,  οικονομικό πλούτο, κοινωνικό πολιτισμό.

Σε συνθήκες κρίσης, η οικογένεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αντέξει η κοινωνία μας.

Θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας. Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά την κυρία Σουμάκη για την επιστημονική της επάρκεια.» 

Η Αντιδήμαρχος Βρεφονηπιακών Σταθμών και Μέριμνας Υπερηλίκων κυρία Ευαγγελία Σαρρή, σημείωσε:

«Το θέμα της σημερινής διάλεξης είναι επίκαιρο, σημαντικό και πολύ ευαίσθητο γιατί η οικογένεια, αποτελεί το βασικότερο κοινωνικό θεσμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είναι ο δυνατός πυλώνας της κοινωνίας μας – ευτυχώς ακόμη – και ας περνάει συμπληγάδες.

Αυτός ο θεσμός επηρεάζεται από τις κοινωνικές και από τις οικονομικές εξελίξεις και περνάει ανάλογες κρίσεις, σε σχέση με τις ανατρεπτικές και καταλυτικές αλλαγές, που συμβαίνουν στη ζωή μας.

Σε μια περίοδο οξύτατης κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά κυρίως κρίσης θεσμών και αξιών που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση, καλούμεθα να πάρουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μας φανούν χρήσιμες για να καταφέρουμε να ανταποκριθούμε και να βοηθήσουμε ουσιαστικά τα παιδιά μας.

Να ευχαριστήσω την κα Τζένη Σουμάκη, γιατί με τις επιστημονικές της γνώσεις, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα όποια προβλήματά μας.

Να ευχαριστήσω το δήμαρχό μας κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο, γιατί είναι αρωγός σε κάθε μας προσπάθεια και στηρίζει με πάθος ότι είναι καλύτερο για τα παιδιά μας, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης