Με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από τα αντίστοιχα τμήματα του Δήμου, εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 9 Απριλίου το Κέντρο Πολιτισμού στη Δημοτική ενότητα Αγ. Ι. Ρέντη , στο παλιό 1ο Δημοτικό σχολείο.  Το συγκεκριμένο σχολείο χτίστηκε τη δεκαετία του ’30  και είχε έξι αίθουσες. Στην πορεία των ετών προστέθηκαν και άλλες αίθουσες αλλά οι ανάγκες των μαθητών αυξήθηκαν και έπρεπε να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα.
Με πολλές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη επιτεύχθηκε η μεταφορά του σχολείου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, σε ένα καινούργιο κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών  και σύμφωνα με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων  πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σχολεία των Βαλκανίων. Το παλιό 1ο Δημοτικό όμως δεν θα μπορούσε να βάλει λουκέτο.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων  φανερά συγκινημένος γιατί και ο ίδιος υπήρξε μαθητής αυτού του σχολείου τόνισε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με συνεχείς προσθήκες καταφέραμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του  σχολείου που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης. Σε αυτή τη λογική λοιπόν έπρεπε να φτιάξουμε ένα καινούργιο σχολείο και τα καταφέραμε . Το παλιό 1ο Δημοτικό έπρεπε να παραμείνει ανοιχτό και ο μόνος τρόπος ήταν να γίνει Κέντρο Πολιτισμού και να συνεχίσει να λειτουργεί για την πόλη. Ολοκληρώσαμε την επισκευή του, που μας πήρε πολύ χρόνο γιατί ως κτίσμα 80 ετών είχε πολλές αδυναμίες και σήμερα το εγκαινιάζουμε. 

Ήδη αυτό το κτίριο έρχεται να συμπληρώσει το πολιτισμικό πλέγμα στο κέντρο της πόλης.  Εδώ βρίσκεται το παλιό Δημαρχείο και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου. Το 2002 εγκαινιάστηκε το Πνευματικό Κέντρο  και τώρα το 1ο Δημοτικό  είναι σε θέση να φιλοξενήσει πολλαπλές πολιτιστικές δράσεις. Το θεατρικό εργαστήρι βρήκε το στέκι του, μεταφέρθηκαν τα μουσικά τμήματα και θα λειτουργήσουν ως παράρτημα ωδείου που θα εξασφαλίζει στα παιδιά που επιθυμούν να παίρνουν και διπλώματα αναγνωρισμένα από το Κράτος. 

Έχουμε μάθει να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των δημοτών μας και γνωρίζουμε καλά ότι ο Πολιτισμός μπορεί να κοστίζει αλλά αξίζει.  Δεν θα σταματήσουμε να δένουμε άρρηκτα την προσπάθεια για υποδομές και αναπτυξιακές δυνατότητες με την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης. Ακόμη και σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή που προσπαθούμε να επιβιώσουμε και με  «νύχια και δόντια» κρατάμε την πόλη ζωντανή,  γιατί πιστεύουμε ότι ο Πολιτισμός και η Παιδεία είναι αυτά που μας κρατούν όρθιους σ’ αυτή την εποχή της κρίσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πολιτισμού (Κύπρου 9) θα στεγάζει σε αυτή τη φάση εκτός από τα μουσικά τμήματα και το θεατρικό εργαστήρι, τα τμήματα παραδοσιακών χορών, τμήμα ρυθμικής, taekwondo, τμήμα Σκάκι  καθώς και το τμήμα εκμάθησης Ελληνικών σε Μετανάστες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης