Με μια εξαιρετική παράσταση από την Εθνική Λυρική Σκηνή, γιορτάστηκαν χθες στο κατάμεστο από κόσμο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τα 120 χρόνια από τη δημιουργία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Δήμου Πειραιά.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Πειραιά, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ερμήνευσαν μερικά από τα ωραιότερα κομμάτια του διεθνούς οπερετικού ρεπερτορίου και καθήλωσαν το κοινό. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, σπουδαστές από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, Υπουργοί, Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης και πλήθος κόσμου.

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, δήλωσε: «Ήταν μια καταπληκτική παράσταση άξια για την ιστορία μιας πόλης, με μια τόσο μεγάλη διαδρομή και μεγάλη συμβολή στην πορεία του τόπου. Θέλω να ευχηθώ αυτός ο νέος χρόνος να είναι ένας χρόνος με λιγότερα προβλήματα για την κοινωνία, λιγότερη ανασφάλεια και περισσότερη συλλογικότητα για όλους».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, δήλωσε: «Οι εορτασμοί είναι αντάξιοι και της πόλης και του Θεάτρου. 180 χρόνια Δήμος και λίγα περισσότερα η πόλη του Πειραιά, μια πόλη που ένωσε, ανακάτεψε και χώνεψε χωρίς να συνθλίψει, ένα σωρό διαφορετικές τοπικές ταυτότητες με τον δικό της πολιτισμό η κάθε μια και τις έκανε να φτιάξουν τη σύγχρονη κοινωνία του Πειραιά. Και ένα Δημοτικό Θέατρο που 120 χρόνια τώρα χωράει και τον δυναμισμό και την ελπίδα αυτής της πόλης, αλλά και την παρακμή της και την έχει εκφράσει πολλές φορές. Η πόλη και το Θέατρο πάνε μαζί και σήμερα όλη η παράσταση ήταν όχι νοσταλγία, αλλά η επιβεβαίωση ότι το μέλλον έχει παρελθόν. Καλή Χρονιά, με όλη την δύναμη που αυτή η πόλη έχει».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, δήλωσε: «Σήμερα είχαμε τον εορτασμό των 180 ετών από την ίδρυση του Δήμου Πειραιά και τα 120 χρόνια από τη δημιουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Ήταν μια διπλή γιορτή. Στον Άγιο Σπυρίδωνα γιορτάσαμε την ίδρυση του Δήμου με μια σεμνή εκδήλωση και στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το εορταστικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Θέατρο, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και με μια εξαιρετική παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, την οποία και ευχαριστούμε για την παρουσία της. Είναι η ημέρα που ξαναθυμηθήκαμε την ιστορία της πόλης, την ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου και πατάμε στην ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου για να κοιτάξουμε το μέλλον πιο αισιόδοξα, παρά τα όποια υπαρκτά προβλήματα στη χώρα και στην πόλη. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε με δύναμη και με αλληλεγγύη για να επιλύσουμε τα προβλήματά μας. Ήταν μια παράσταση αντάξια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, πρέπει να γιορτάζονται οι ιστορικές επέτειοι των πόλεων, των Δήμων και γενικότερα των θεσμών, όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο για εμάς. Ελπίζω η επόμενη επέτειος να βρει και τη χώρα και τον Πειραιά πιο δυνατό και το Δημοτικό Θέατρο ακόμη πιο δημιουργικό. Τα σχέδια μας για την αναβάθμιση της πόλης είναι όλα αυτά που είπαμε στους Πειραιώτες την προεκλογική περίοδο του 2014 και συνεχίζουν να ισχύουν. Είναι πολλά και όπως αναφέραμε στην εκδήλωση στον Άγιο Σπυρίδωνα, ο άξονάς μας είναι η ανάπτυξη που θα έρθει από τη θάλασσα, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, το λιμάνι μας. Να αναπτυχθούμε, να κερδίσουμε θέσεις εργασίας, να βελτιώσουμε προβλήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα αλλά και την πόλη μας. Θεωρώ πως με αισιοδοξία, με επιμονή, με δυναμική και με αλληλεγγύη μεταξύ μας, μπορούμε να τα καταφέρουμε και σαν χώρα και σαν πόλη. Η θάλασσα είναι το μέλλον μας και το λιμάνι, παρά την επερχόμενη ιδιωτικοποίηση, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του Πειραιά».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, τόνισε: «Η επιτυχία της εκδήλωσης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αφήνει όλους μας ικανοποιημένους και χαρούμενους. Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός του κόσμου που έσπευσε να ανταποκριθεί και να αγκαλιάσει αυτή την πρωτοβουλία. Το Δημοτικό Θέατρο αποτελεί τοπόσημο και σημείο αναφοράς για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Είναι συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης και την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία και δικαίως θεωρείται ως ένα νεώτερο μνημείο της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό δημιουργεί σε όλους μας μια πρόσθετη υποχρέωση για να συμβάλουμε, ώστε αυτός ο εμβληματικός χώρος πολιτισμού και δημιουργίας να είναι ζωντανός, ανοικτός στην κοινωνία, να εκπαιδεύει τη νέα γενιά- και όχι μόνο- σε μια διαφορετική αντίληψη για την τέχνη και τον πολιτισμό, με ποιοτικές εκδηλώσεις, αντάξιες της ιστορίας του, προσιτές για όλους τους συμπολίτες μας.

Από την πλευρά μας, ως Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, έχουμε δεσμευτεί να συμβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή, διευρύνοντας και εδραιώνοντας την επιτυχημένη συνεργασία μας με το Δήμο Πειραιά, το Υπ. Πολιτισμού και τους Φορείς της πόλης».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκος Διαμαντής, δήλωσε: «Η παράσταση ήταν χαρούμενη, φωτεινή, εξωστρεφής, με όλο τον κόσμο του Πειραιά εδώ. Γιορτάζουμε μαζί με τον Δήμο και όλο τον Πειραιά το Δημοτικό Θέατρο, που είναι το στολίδι της πόλης. Αλλά μην ξεχνάμε το εξής: όταν λέμε ο Πειραιάς γιορτάζει, εννοούμε όλοι οι άνθρωποι και οι συνοικίες του Πειραιά. Οι δομές του Πειραιά, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το λιμάνι. Εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά ένα σφουγγάρι που απορροφά όλες τις δονήσεις του Πειραιά. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εργάζονται σκληρά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, οι αφανείς άνθρωποι, πίσω από αυτά που βλέπετε, που δουλεύουν νυχθημερόν. Για την εκδήλωση που είδατε, δούλεψε το Δημοτικό Θέατρο, ο Δήμος Πειραιά και η Περιφέρεια που μας στήριξε. Μαζί και με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τους καλλιτέχνες της. Τον Αλέξανδρο Ευκλείδη τον οποίο ευχαριστούμε πολύ, την Κατερίνα Πετσατώδη και σε όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν δίπλα μας. Η σημερινή βραδιά αποδεικνύει μια συνεργασία πολλών δυναμικών φορέων όπως η Λυρική Σκηνή, το Δημοτικό Θέατρο, ο Δήμος Πειραιά, η Περιφέρεια, η Ελλάδα. Αποδεικνύει πως όταν συνεργαζόμαστε έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε πολλά και κυρίως πράγματα που αφορούν τον κόσμο και που να δίνουν ένα όραμα προς το μέλλον. Ένα όραμα που τόσο πολύ ανάγκη έχει ο κόσμος στις μέρες μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης