Εγκαινιάστηκε χθες στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού κυρία Ειρήνη Νταϊφά, η ατομική εικαστική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: «Αισθητικές και θεωρητικές καταθέσεις», η οποία συνδυάζει έκθεση ζωγραφικής με 84 έργα του καλλιτέχνη, διαλέξεις, καθώς και δρώμενα λόγου και τέχνης.

Η Ειρήνη Νταϊφά, στην ομιλία της, στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης, τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Προϊστάμενο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά κ. Τσεκούρα για τα εξαιρετικά καλά του λόγια. Ομολογώ ότι με υποχρεώσατε. Το εννοώ πραγματικά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Με ιδιαίτερη χαρά, δέχθηκα την πρόσκληση του αγαπητού μου Κώστα Ευαγγελάτου να εγκαινιάσω αυτήν την εξαιρετικού ενδιαφέροντος έκθεση, τόσο με την ιδιότητα της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, όσο και της πολυετούς γνωριμίας μας και φιλίας μας με τον Κώστα.

Τα εγκαίνια μιας έκθεσης ζωγραφικής αποτελούν πάντα ένα σημαντικό γεγονός για την πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Ο Δήμος Πειραιά στηρίζει κάθε προσπάθεια που προάγει τον πολιτισμό και την τέχνη, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας να ψυχαγωγηθούν. Επιθυμία της Δημοτικής Αρχής του Πειραιά είναι να βρίσκεται κοντά στους εικαστικούς καλλιτέχνες και να στηρίζει κάθε δημιουργική έκφραση, που αναδεικνύει την πολιτιστική μας ταυτότητα και προάγει στη χώρα μας τον πολιτισμό.

Σχεδιάζοντας την πολιτιστική στρατηγική στη Διεύθυνση Πολιτισμού μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να ενισχύουμε, να προωθούμε και να συμβάλλουμε στην προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι πολιτισμός να αναδεικνύεις, να ενισχύεις και να προβάλεις τον πολιτισμό σου. Παρά την πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα μας, η οποία βρίσκεται ακόμη μια φορά στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, είναι άξιο αναφοράς το γεγονός, ότι σε μία χώρα με τεράστια οικονομική δυσκολία, παράγεται τόσος πολιτισμός. Κάτι που βεβαιώνει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πηγή του πολιτισμού. Η τέχνη μας αφορά όλους και μπορεί να μας αγγίξει όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απόψε είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε έναν από τους εκπροσώπους της νεώτερης γενιάς της τέχνης που υπηρετεί τον χώρο, από πολύ νεαρή ηλικία. Ο Κώστας Ευαγγελάτος ασχολείται συστηματικά, όχι μόνο με τη ζωγραφική, αλλά και την ποίηση, από την εφηβική ηλικία. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου, ενώ παράλληλα σπούδαζε Νομική. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με γλυπτικές κατασκευές, ψηφιακές εικόνες και εικαστικά περιβάλλοντα. Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες βέβαια δεν σταμάτησαν εκεί, εφόσον έχουν εκδοθεί βιβλία και λευκώματα με αισθητικά δοκίμια, ποιήματά του, λιθογραφικά έργα, εικαστικά ημερολόγια, καθώς έχει κοσμήσει λογοτεχνικές, εραλδικές και επιστημονικές εκδόσεις.

Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις με διαλέξεις, άρθρα και βιβλία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε εικαστικά με την «Όπερα Δωματίου Αθηνών». Είναι μέλος επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών οργανισμών, ενώ το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι τη σύγχρονη πινακοθήκη «ΒΙΛΛΑ ΡΟΔΟΠΗ», που τους θερινούς μήνες παρουσιάζει εκθέσεις του, καθώς και καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά δρώμενα. Το πολύπλευρο έργο του τεκμηριώνει την τεχνική του, την κατάρτισή του και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του.

Αγαπητοί καλεσμένοι,

σήμερα είμαστε εδώ για να θαυμάσουμε την προσωπική ενδιαφέρουσα διαδρομή του Κώστα Ευαγγελλάτου και να δούμε τις δικές του αισθητικές και θεωρητικές καταθέσεις.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά κ. Μιχάλης Τσεκούρας καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι ευτυχία σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, να βλέπεις ανθρώπους να χαμογελούν. Μας δίνετε αυτή τη δυνατότητα να είστε κοντά μας, σ’ αυτό το στολίδι του Πειραιά μας, τη Δημοτική Πινακοθήκη, που τη στηρίζουμε όλοι μαζί.

Είναι μια συνολική προσπάθεια που πρέπει να «πιστωθεί» στο Δήμαρχό μας τον κ. Γιάννη Μώραλη, ο οποίος έχει δώσει μια νέα πνοή στον πολιτισμό της πόλης μας και φυσικά στη δραστήρια Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού την κυρία Ειρήνη Νταϊφά, η οποία είναι ακούραστη και πάντα κοντά μας. Χαίρομαι πάρα πολύ που κοσμεί με την παρουσία της τη σημερινή εκδήλωση για μια ακόμη φορά.

Καλωσορίζουμε τους εικαστικούς, τους άλλους καλλιτέχνες, τους φίλους δημοσιογράφους και όλους εσάς στη μαγική βραδιά, που ετοιμάζουμε εδώ και αρκετό καιρό, του Κώστα Ευαγγελάτου, ο οποίος θα κοσμήσει με την παρουσία του από σήμερα έως το τέλος της εβδομάδας, όχι μόνο με την έκθεση ζωγραφικής, αλλά και με διαλέξεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος με σπουδαία θέματα, που αφορούν τον πολιτισμό, την τέχνη και την ζωγραφική. Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά χάρις στην κυρία Νταϊφά και το προσωπικό θα είναι ανοικτή για όλους σας για να μπορείτε να εκθέσετε τα έργα σας. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο ζωγράφος κ. Κώστας Ευαγγελάτος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι καλλιτέχνες που με τιμάτε απόψε εδώ,

είναι πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα μου αυτή η έκθεση, εδώ στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, γιατί παρουσιάζοντας 84 έργα μου, τα οποία είναι των δύο τελευταίων δεκαετιών, νομίζω ότι μπορεί κάποιος – και εγώ ο ίδιος ειλικρινά – να δει το φάσμα των αναζητήσεων και των πράγματι αισθητικών καταθέσεων, που με αφοσίωση προσπάθησα να κάνω όλα αυτά τα χρόνια.

Αρχικά όμως θέλω να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου Ειρήνη Νταϊφά με την οποία μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία και θέλω να πω ότι την εκτίμησα βαθύτατα από την πρώτη μας συνάντηση στη γκαλερί «ΝΤΑΝΤΑ», η οποία πάντα παρακολουθούσε τα καλλιτεχνικά γεγονότα που συνέβαιναν εκεί, τότε που είχα την καλλιτεχνική διεύθυνση. Όπως επίσης και αργότερα που παρακολουθούσε με αγάπη και ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του «ART STUDIO EST», το οποίο – απαρτιζόμενο από νεώτερους βασικά καλλιτέχνες – έδωσε ένα σημαντικό στίγμα στα εικαστικά πράγματα της χώρας μας.

Αυτό αποδεικνύει ότι η παιδεία και η αγάπη της για την τέχνη ήταν – θα έλεγα – ανέκαθεν παρούσα και ο ρόλος της σημαντικός σαν Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού στο Δήμο Πειραιά, σε αυτά που έχει δώσει για μας τους φιλότεχνους – γιατί εκτός από δημιουργοί είμαστε και φιλότεχνοι – με τις δράσεις που γίνονται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και βέβαια με τις σημαντικές παραστάσεις. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Προϊστάμενο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά τον κ. Μιχάλη Τσεκούρα, ο οποίος έκανε την παρουσίαση πριν και για τα υπέροχα λόγια που είπε και για μένα, αλλά και γενικά για σας και για τους καλλιτέχνες. Ευχαριστώ πολύ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης