ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δήμαρχος Πειραιά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κκ Σεραφείμ, πραγματοποίησε χθες στο νεοκλασικό κτήριο της Κανθάρου (Ηρώων Πολυτεχνείου 91 και Κανθάρου), τα εγκαίνια της έκθεσης: «Επετειακό Αφιέρωμα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».


Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Μιχαλολιάκος, στο χαιρετισμό του, μίλησε για το συμβολισμό της Επανάστασης του 1821, τονίζοντας: «Η επανάσταση του 1821 θα συμβολίζει πάντα το μεγαλείο ενός λαού που πιστεύει ότι οι έννοιες ελευθερία και ελληνισμός είναι απόλυτα ταυτισμένες.»
«Μας μένουν μόλις οκτώ χρόνια από τη μεγάλη Επανάσταση του 1821, έχουμε μόλις οκτώ χρόνια, να προλάβουμε να τους δείξουμε μια Ελλάδα αντάξια των δικών τους θυσιών. Μπορούμε να τα καταφέρουμε;
Θα έλεγα ότι το δικό μας έργο είναι ευκολότερο απ ότι το δικό τους. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές και προπαντός είναι ιερό καθήκον μας στους προγόνους μας.
….Είμαστε εδώ γιατί πιστεύουμε ότι η πατρίδα μας δικαιούται, αξίζει καλύτερο μέλλον και προπαντός καλύτερη αντιμετώπιση και μεγαλύτερο σεβασμό. Από αυτήν τη θέση, δεν ζητώ από τους φίλους και συμμάχους περισσότερα χρήματα. Ζητώ πίσω την αξιοπρέπεια μας. Αυτήν δεν τη δανειστήκαμε από αυτούς, την πετύχαμε στα πεδία των μαχών. Δεν έκανε ο Ελληνισμός κανέναν επεκτατικό πόλεμο. Οι πόλεμοι που έκανε το Ελληνικό Έθνος ήταν απελευθερωτικοί. Το δόγμα μας είναι «αμύνεσθαι περί πάτρης», είναι το «ούκ ελάττω παραδώσω». Το «ουκ ελάττω παραδώσω», δεν είναι τα σύνορα μιας μικρής πατρίδας, είναι ο πολιτισμός της, είναι η πίστη στην ελευθερία, είναι η ταύτιση του Ελληνισμού με την Ελευθερία και από τότε που συναντήθηκε με την Ορθοδοξία, είναι η ταύτιση του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία» τόνισε ο κ. Μιχαλολιάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κκ Σεραφείμ, μετά την τέλεση του αγιασμού μίλησε με φλογερά λόγια, για την Παλιγγενεσία του Έθνους, τονίζοντας ότι «η πόλις του Πειραιώς λαμπρύνεται με τέτοιες εκδηλώσεις» και ευχαρίστησε τον κ. Μιχαλολιάκο, γι αυτήν την πρωτοβουλία του.
«Σε αυτήν την περίοδο της συγχύσεως και της αποδομής των αξιών καλούμεθα να αναλογισθούμε το ιστορικό μας παρελθόν. Και είναι σήμερα μεγάλη τιμή και χαρά σε όλους μας να ακούμε τον τιμημένο, σοφό και πάντοτε άρτιο καθηγητή κ. Σαράντο Καργάκο.
Είμεθα γένος ηρώων και μαρτύρων και έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε αυτήν την αλήθεια στις διάδοχες γενιές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σεραφείμ, μιλώντας για τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ο ιστορικός- συγγραφέας κ. Σαράντος Καργάκος, στην ομιλία του με θέμα: «Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς και η πόλη του Πειραιά», ξεδίπλωσε άγνωστες πτυχές της ζωής του αγωνιστή, ο οποίος τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε στον Πειραιά.

«Ο ήρωας Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστός περισσότερο με το όνομα Νικηταράς, ήταν φτιαγμένος από το υλικό με το οποίο πλάθονται οι θρύλοι. Είναι ο γνωστός-άγνωστος της Επαναστάσεως, άγνωστος ακόμη και στον Πειραιά όπου πολέμησε και τον οποίο – ασήμαντο τότε λιμενίσκο- επέλεξε ως στερνή του κατοικία.
….Παρότι αγράμματος ήταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών της «Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας» των Αθηνών», σημείωσε ο κ. Καργάκος.

Πριν τις ομιλίες, προβλήθηκε video, με τον Όρκο της Φιλικής Εταιρείας, από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού του Παραρτήματος της Οδησσού.
Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαλολιάκος προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον ιστορικό – συγγραφέα κ. Σαράντο Καργάκο.

Παραβρέθηκαν στα εγκαίνια: ο π. Υπουργός Ναυτιλίας κ. Αλ. Παπαδόγκωνας, ο π. Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Π. Κρητικός, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γ. Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ι. Ξυπολιάς, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Π. Κουβάτσος, οι Αντιδήμαρχοι: κα Ευαγ. Σαρρή, κκ Ευσ. Κωνσταντούζος, Ν. Αμοργιανός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κα Κ. Λαουλάκου, κκ Ι. Παππάς, Σ. Ευσταθόπουλος, κα Ελένη Κούβαρη, η Πρόεδρος της Δ΄ Κοινότητας κα Αικ. Γαρδούνη.
Το Δήμαρχο Π. Φαλήρου κ. Δ. Χατζηδάκη, εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Θ. Καννέλος.
Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά, Αρχιπύραρχος κ. Β. Φλόκας, ο Πλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος κ. Μακράκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών Ν. Παρασκευόπουλος, η Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κα Ειρ. Μουσταφέλλου, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης κα Ν. Μιχαλολιάκου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιά κ. Α. Βροντάκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών Ελλάδος κ. Α. Ζωγράφος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών κ. Ν. Τσάμης, εκπρόσωποι και μέλη Συλλόγων και πολλές Πειραιώτισσες και Πειραιώτες.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης