Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε χθες, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά, στο χώρο του Αναγνωστηρίου, όπου Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες, προέβησαν σε μια πρωτότυπη νυχτερινή ανάγνωση λογοτεχνικών αποσπασμάτων που αφορούν στον Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του Δήμου Πειραιά.

Η εκδήλωση που είχε τίτλο: «180 χρόνια πνευματικής ζωής, νυχτερινός μαραθώνιος ανάγνωσης κειμένων για τον Πειραιά», ανέδειξε το ρόλο του Πειραιά στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απόψε θα πραγματοποιηθεί η Πανηγυρική Εκδήλωση για τον εορτασμό των 180 ετών από την ίδρυση του Δήμου Πειραιά στις 18:30, στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου στις 29 Δεκεμβρίου 1835, ορκίστηκε το Α΄ Δημοτικό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 20:00, για τη διπλή επέτειο των 180 ετών του Δήμου Πειραιά και των 120 ετών του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γιώργος Δαβάκης, τόνισε:
«Η αποψινή εκδήλωση είναι άλλο ένα επίτευγμα της Διευθύντριας Πολιτισμού κυρίας Μπαφούνη. Την συγχαίρουμε θερμά. Ο νυχτερινός μαραθώνιος αρχίζει σε λίγα λεπτά με αναγνώσματα από διάφορους διεθνούς φήμης συγγραφείς για την προβολή του Πειραιά μας, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος, δήλωσε:
«Χρόνια Πολλά σε όλους. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου, με αυτήν την πρωτότυπη εκδήλωση. Σήμερα ο πολιτισμός πρέπει να αναδεικνύεται με κάθε τρόπο. Ως εκπαιδευτικός θα διαβάσω κάτι που έχει να κάνει με την Ιωνίδειο».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, ανέφερε:
«Η αποψινή βραδιά είναι μέρος του εορτασμού της πόλης για τα 180 χρόνια, που φέτος έχει περισσότερο έφεση στο να ανοίξει τα κτίρια και τις λειτουργίες του Δήμου προς το κοινό. Μια από αυτές είναι και η Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπου ξεκινάει σήμερα μια διαδικασία ανάγνωσης κειμένου από όποιον θέλει και σίγουρα από τους Δημοτικούς Συμβούλους».

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, τόνισε:
«Χρόνια Πολλά, υγεία και χαρά σε όλους. Είμαστε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά και γιορτάζουμε, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Πειραιά και τα 120 χρόνια του Δημοτικού Θεάτρου. Θα κάνουμε κάποιες αναγνώσεις σε κείμενα τα οποία αφορούν την ιστορία του Πειραιά είτε αυτό είναι ποίηση είτε είναι ιστορικά στοιχεία του Πειραιά είτε πεζά κείμενα. Εγώ έχω επιλέξει να απαγγείλω ορισμένα ποιήματα, τα οποία ελπίζω ότι θα είναι πολύ όμορφα και φυσικά θα τιμήσουν τον Πειραιά».

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, δήλωσε:
«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση αποδεχθήκαμε την πρόσκληση να συμμετάσχουμε στον νυχτερινό μαραθώνιο, ο οποίος αφορά ανάγνωση κειμένων που σχετίζονται με τον Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων της πόλης του Πειραιά. Το δικό μου κείμενο είναι του Ludovic Ross που είναι Βαυαρός αρχαιολόγος και εν συνεχεία καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολιάζει το γεγονός ότι έρχεται για πρώτη φορά στον Πειραιά τον Σεπτέμβριο του 1832 και τις εντυπώσεις που αποκομίζει».

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ευαγγελία Μπαφούνη, δήλωσε:
«Σήμερα συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 180 χρόνων λειτουργίας του Δήμου Πειραιά, με την εκδήλωση «Νυχτερινός Μαραθώνιος Ανάγνωσης» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στόχος μας είναι να πείσουμε όσους Πειραιώτες μπορούσαμε να έρθουν στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, μια Βιβλιοθήκη από τις πιο σπουδαίες στην Ελλάδα, μια Βιβλιοθήκη η οποία ιδρύθηκε το 1927. Πρώτος μας στόχος ήταν να επισκεφθούν το χώρο και δεύτερος στόχος μας ήταν να τιμήσουμε τον Πειραιά με κάθε τρόπο, επιλέγοντας κείμενα, τραγούδια και ποιήματα, που έχουν σχέση με τον Πειραιά, γραμμένα από Πειραιώτες».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Νίκος Διαμαντής, τόνισε:
«Η ποίηση είναι παρούσα παντού. Η ποίηση είναι λύτρωση στις μέρες μας και κυρίως όταν δυσκολευόμαστε στην ζωή μας. Το καταφύγιό μας είναι οι ποιητές, οι οποίοι με τον τρόπο τους προσπαθούν να κατακτήσουν το άβατο. Είναι οι μόνοι που το καταφέρνουν και στην πραγματικότητα είναι οι άνθρωποι που είναι στην υψηλότερη βαθμίδα της κοινωνικής πυραμίδας. Είναι η λύτρωσή μας, είναι κατά κάποιον τρόπο, ένα είδος προσέγγισης του Θεού. Ένας τρόπος για να μιλήσεις γι΄ αυτό που δεν υπάρχει, ένας τρόπος για να μπορέσεις να προσεγγίσεις και να λυτρωθείς από τα βάρη της ζωής και έχουμε πολλά βάρη σήμερα.
Νομίζω ότι η πρωτοβουλία του Δήμου, του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, ο συμβολικός χώρος, εδώ, του αναγνωστηρίου, μέσα στα βιβλία, η σύνθεση των λέξεων του λόγου, του κειμένου και ό,τι σημαίνει η ποίηση είναι ένας ουσιαστικός τρόπος να αφουγκραστούμε το 2016 που έρχεται.
Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους και η ποίηση να οδηγεί την ζωή μας».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Βουλευτής Πειραιά κα Ελένη Σταματάκη, η οποία διάβασε ένα κομμάτι από το βιβλίο της Λίζας Μιχελή για τον Πειραιά.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης διάβασε ένα κείμενο του αρχαιολόγου Richard Chandler, με τίτλο «το βράδυ αγκυροβολήσαμε», ο οποίος επισκέφθηκε την Ελλάδα το διάστημα 1764-1766.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου, διάβασε κείμενο του Βαυαρού αρχαιολόγου Ludovic Ross με τίτλο : «Τι αλλαγή».

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Δημοτικής Κατάστασης και Ανθρωπίνου Δυναμικού κ. Νίκος Καρβουνάς, διάβασε απόσπασμα από τον Γάλλο ιστορικό και ποιητή Edmond Abbou με τίτλο : «Η Άφιξη του Βασιλιά».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δικτύων κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης, διάβασε κείμενο του Antonin Proust με τίτλο : «Ένας Χειμώνας στον Πειραιά το 1857».

Ο Αντιδήμαρχος Προσόδων και Εμπορίου κ. Ιωάννης Μελάς, διάβασε απόσπασμα ενός οικονομολόγου καθηγητή το 1894 που αναφέρεται στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, διάβασε ένα κείμενο του Νικολάου Γεννηματά Προέδρου του ΟΛΠ στις αρχές του 1937.

Η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά, απήγγειλε τα ποιήματα: «Το Πέταλο και τα καρφιά», από το περιοδικό «Το περιοδικό μας», του Μανώλη Αλεξίου. Το «Τραγούδι της Αθήνας και του Πειραιά» του Αναστάσιου Αρβανιτάκη και «Τα παιδιά στο πάρκο της Τερψιθέας», του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Η Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κα Κορίνα Λαουλάκου, ανάγνωσε απόσπασμα από κείμενο του Παναγιώτη Τέτση για το «2ο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιώς».

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, διάβασε ένα κομμάτι από το βιβλίο «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», του Κώστα Μουρσελά.

Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος, διάβασε ένα κείμενο με τίτλο : «Μαθητικές Αναμνήσεις».

Η Δημοτική Σύμβουλος κα Μαρία Σταθάκη, διάβασε ένα κείμενο από το ημερολόγιο του 2009 που έχει εκδώσει «το Λιμάνι της Αγωνίας», με τίτλο: «Πειραιάς, μια πύλη λιμάνι».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Γκερλές διάβασε αποσπάσματα από το ημερολόγιο του 2005 που έχει εκδώσει «το Λιμάνι της Αγωνίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης