Ενεργό προσπάθεια αποτροπής του αφελληνισμού της Ελληνικής Ναυτιλίας λόγω της φθίνουσας πορείας του ναυτεργατικού δυναμικού αποτελεί η κίνηση Τσάκου ίδρυσης του πρώτου ιδιωτικού  μη κερδοσκοπικού Επαγγελματικού Λυκείου  Ναυτικής κατεύθυνσης στην Ελλάδα, με την επωνυμία Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών το TEENS-Tsakos Enhanced Education Nautical School.
Τα εγκαίνια έγιναν την περασμένη Παρασκευή στη Χίο όπου και εδρεύει το TEENS από τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε:

 «Οραματιζόμαστε τη σχολική αυτή μονάδα ως μία κυψέλη μάθησης γνώσης και αριστείας που θα προετοιμάζει και θα γαλουχεί από τρυφερή ηλικία νέους και νέες, για να γίνουν μία μέρα οι ηγέτες που τόσο έχει ανάγκη η Ελληνική Ναυτιλία»
 Ο καπετάν Παναγιώτη Τσάκος επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες ώστε να αποφευχθεί το σπάσιμο του κρίκου της Ναυτιλίας και Ελλήνων, Ελλήνων και Ναυτιλίας για να τονίσει ότι τότε θα στερηθεί η Ναυτιλία μας από το βασικό ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα που είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η ναυτοσύνη μας –γεγονός που θα σπεύσουν να επωφεληθούν εις βάρος μας οι καραδοκούντες ανταγωνιστές μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ναυτιλία μας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πλουσιοπάροχες ευκαιρίες απασχόλησης σε δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα, παρατήρησε ενώ επέστησε την προσοχή των αρμοδίων λέγοντας ότι η Ιστορία δεν θα συγχωρέσει ποτέ τη γενιά μας εάν είτε από αμέλεια είτε από ολιγωρία ή με κοντόφθαλμη ιδιοτέλεια, επιτρέψουμε να συμβεί μία τέτοια καταστροφή εθνικών διαστάσεων.
Η ίδρυση ενός ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού , Επαγγελματικού Λυκείου Ναυτικής Κατεύθυνσης ήταν επιθυμία μου η οποία έγινε πραγματικότητα» και προσθεσε:

«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να εγκαινιάζουμε ένα πρότυπο Ναυτικό Λύκειο με εποπτικά μέσα εξελιγμένης και πρωτοποριακής τεχνολογίας, ένα Λύκειο που ευχόμαστε να βρει μιμητές ανά το πανελλήνιο επ’ ωφελεία της Ναυτιλίας και της ναυτικής  φυλής μας».
Όπως είναι ήδη γνωστό η έναρξη της λειτουργίας του Ναυτικού Λυκείου θα πραγματοποιηθεί μέσα στον τρέχοντα μήνα με φοίτηση μαθητών-μαθητριών της Α’ Λυκείου ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και η Β’ Λυκείου και τον Σεπτέμβριο του 2020 το Λύκειο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και με τις τρεις τάξεις καις τις ειδικότητες Πλοιάρχου και μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού.
Το Λύκειο αναλαμβάνει τη μόρφωση των μαθητών , σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αλλά και ένα πρότυπο πρόγραμμα συμπληρωματικής σύγχρονης ναυτικής παιδείας που θα εξασφαλίζει τη σύνδεση της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις ανάγκες του σύγχρονου ναυτικού , έτσι όπως οριοθετείται από τους διεθνείς ναυτικούς κανονισμούς , τα διεθνή πρότυπα και τις σύγχρονες προκλήσεις.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα έγινε ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στη Μαθητική Στέγη Καρδαμύλλων « Το Σπίτι της Μαρίας» στη γενέτειρα του καπετάν Παναγιώτη.
Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της διεθνούς και ελληνικής ναυτιλιακής και πολιτικής κοινότητας. Τιμήθηκε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, διακεκριμένος επιστήμονας και προβεβλημένος πρωταθλητής του κλασικού αθλητισμού , Αντώνης Κουνάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης