Ο προσδιορισμός της ημερομηνίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών από το ΤΑΙΠΕΔ επί της ουσίας θα κρίνει την πρόοδο των εξελίξεων περί του διαγωνισμού του ΟΛΠ και θα δώσει τέλος στα σενάρια αλλά και τις θέσεων αντιπαλότητες τόσο στο ενδοκυβερνητικό μέτωπο όσο και στους κόλπους των παραγωγικών τάξεων περί «μειγμάτων» , ποσοστών, παγώματος ή μη ιδιωτικοποιήσεων, κλπ.

Ο εν λόγω προσδιορισμός είναι κρίσιμος για τρείς λόγους. Πρώτον είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι μόνο παγκόσμιοι λιμενικοί διαχειριστές , που έχουν επιλεγεί να περάσουν στη δεύτερη φάση, μπορούν να δώσουν άμεση και αποτελεσματική λύση τόσο στη διαδικασία του διαγωνισμού του ΟΛΠ άρα και να εισρεύσουν τα προσδοκώμενα έσοδα στον κρατικό κορβανά . Δεύτερον είναι επίσης σαφές ότι, σε διεθνές περιβάλλον έντονου λιμενικού ανταγωνισμού αλλά και «συμμαχιών» ναυτιλιακών κολοσσών του τομέα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, απαιτούνται άλλου είδους χειρισμοί στην παγκόσμια σκακιέρα. Από τους οποίους εν πολλοίς προσδιορίζονται οι εμπορευματικές ροές. Και στον Πειραιά αυτό ήδη έχει καταγραφεί καθώς πολυεθνικοί κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας για συγκεκριμένους λόγους προσελκύστηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα του λιμένα ( PCT SA)απ όπου διασπείρονται τα προϊόντα τους στις ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές.
Στα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, καλά πληροφορημένες πηγές αντιτείνουν ότι, η όποια αλλαγή των όρων του εν λόγω διαγωνισμού θα δημιουργούσε επιπλοκές η διάσταση των οποίων είναι κατά πολύ σοβαρότερη. Ακόμη και σε σύγκριση με τα συζητούμενα στον Πειραϊκό χώρο γεγονός που δεν φαίνεται να διαλανθάνει του αρμόδιου κυβερνητικού επιτελείου. Από το οποίο όμως εξαρτάται η απόφαση για να δοθεί το «πράσινο φώς» στην νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στον προσδιορισμό της ημερομηνίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Μέχρι τότε οι διαρροές και τα σενάρια που τις συνοδεύουν το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι η σπατάλη χρόνου. Που στην περίπτωση του ΟΛΠ αλλά και της χώρας μπορεί να αποβεί μοιραία. Ακριβώς στην αποφυγή του μοιραίου στοιχίζονται και οι υπέρμαχοι αλλά και οι πολέμιοι έστω και για διαφορετικούς όμως λόγους που έχουν αναλυθεί στις συζητήσεις που εξελίσσονται στα όρια του Πειραϊκού χώρου. Χωρίς να εισέρχονται στην ουσία του πράγματος.
Και εδώ έρχεται ο τρίτος λόγος και ο σοβαρότερος. Και αντικατοπτρίζει το ποίος μπορεί σε αυτή τη φάση, και υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία ,«να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη», και μάλιστα «στην δική του τσέπη». Για να εισρεύσουν, αφ ενός, τα προσδοκώμενα έσοδα για το κράτος αλλά και αφ ετέρου, την «επόμενη ημέρα» να γίνουν άμεσα επενδύσεις εκατομμυρίων δολαρίων. Χωρίς μάλιστα οι όποιες αποφάσεις σε επίπεδο management, να γίνονται «μπαλάκι του τένις» μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων, γραφειοκρατίας, συνδικαλιστικών παραγόντων κλπ.
Τα επόμενα 24ωρα έχουν χαρακτηριστεί «κρίσιμα» για τις επιλογές της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο αλλά και το διπλωματικό όπως κρίσιμος είναι και ο ορίζοντας μέχρι της τελέσεως της γενικής συνέλευσης του ΟΛΠ.
Του Γ. Λαζάρου από το theseanation

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης