Τη Λερναία Υδρα θυμίζει η πολύχρονη επιχείρηση της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει με επιτυχία το φαινόμενο της πειρατείας.

Μόλις η ναυτιλιακή κοινότητα με ανακούφιση είδε τον αριθμό των επιτυχημένων επιθέσεων στα ανοικτά της Σομαλίας να μειώνεται αισθητά, λόγω της παρουσίας της διεθνούς αρμάδας, των πρακτικών αντιμετώπισης που κατάρτισε ο ΙΜΟ και που έχουν υιοθετήσει στα πλοία, αλλά και της παρουσίας ένοπλων φρουρών, οι πειρατές φαίνεται ότι οργανώνονται και στην άλλη πλευρά της Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειτα από προσεκτική παρατήρηση έξι μηνών, η Bergen Risk αναφέρει σε έκθεσή της ότι οι Νιγηριανοί πειρατές αντιγράφουν πλέον τις τακτικές των Σομαλών. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τώρα οι πειρατικές ομάδες στις δύο περιοχές είχαν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Οι Σομαλοί έχουν επεκταθεί με motherships στον Ινδικό Ωκεανό και από εκεί με ταχύπλοα επιχειρούν ρεσάλτο στα πλοία, με σκοπό να τα καταλάβουν και στη συνέχεια να ζητήσουν λύτρα. Αντίθετα μέχρι τώρα οι Νιγηριανοί, οι οποίοι ήταν περισσότερο βίαιοι, «χτυπούσαν» συνήθως κοντά στις ακτές ή όταν τα πλοία ήταν αρόδο, με σκοπό τη ληστεία. Και φυσικά οι επιθέσεις ήταν πολύ λιγότερες από ό,τι στην άλλη πλευρά της Αφρικής, στα ανοικτά της Σομαλίας.

Τώρα όμως, σύμφωνα με την Bergen Risk Solutions, αποδείχτηκε ότι το τελευταίο εξάμηνο οι Νιγηριανοί άλλαξαν τη στρατηγική τους, και πλέον χρησιμοποιούν και αυτοί motherships. Η Bergen αναφέρει ότι στις 12 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε επίθεση σε bulk carrier 290 ναυτικά μίλια ανοικτά του Λάγος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επίθεση που έγινε σε απόσταση ρεκόρ από τις ακτές, ενεπλάκησαν ένα αλιευτικό σκάφος και δύο ταχύπλοα. Οι αναλυτές έχουν σημειώσει 13 παρόμοιες επιθέσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι η αλλαγή τακτικής που επιχειρούν οι νιγηριανοί πειρατές, έχει βοηθήσει στην ανάκαμψη της εμπορικής δραστηριότητας στο Δέλτα του Νίγηρα, περιοχή η οποία αποτελούσε «άντρο» των πειρατών κατά τους προηγούμενους μήνες.

Τις 87 έχουν φτάσει συνολικά οι πειρατικές επιθέσεις μέσα στο 2012, εκ των οποίων μόλις σε εννέα περιπτώσεις έγινε ρεσάλτο. Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Σομαλίας έχουν καταγραφεί 36 επιθέσεις, εκ των οποίων σε εφτά περιπτώσεις κατέλαβαν τα πλοία. Στα χέρια των Σομαλών πειρατών βρίσκονται 13 πλοία και 197 όμηροι.

Σε ό,τι αφορά το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του international maritime bureau καταγράφηκαν σε όλον τον πλανήτη 439 πειρατικές επιθέσεις, εκ των οποίων οι 237 έγιναν στα ανοικτά της Σομαλίας και τον κόλπο της Γουινέας. Συνολικά πάντως το 2011 καταγράφηκαν λιγότερες πειρατικές επιθέσεις σε σχέση με το 2010, όταν είχαν ανέλθει σε 445.

Η ναυτική δύναμη

Εν τω μεταξύ, πρόσφατα αποφασίστηκε η παράταση της αποστολής της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης (επιχείρηση «Αταλάντας») στο Κέρας της Αφρικής για την καταπολέμηση της πειρατείας μέχρι το τέλος του 2014, καθώς και τη διεύρυνση του πεδίου δράσης, αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ε.Ε. Ανάλογη παράταση αποφάσισε και το ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του και το ΝΑΤΟ παρατείνει τη δική του παρουσία στο Κέρας της Αφρικής που φέρει την ονομασία «Θαλάσσια Ασπίδα», η οποία αποτελείται από τέσσερα πλοία υπό τουρκική διοίκηση.

ΠΗΓΗ:
Ναυτεμπορική

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης