Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Ο Γιάννης Δραγασάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στο πλαίσιο επαφών της Αθήνας για τη σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών με το Πεκίνο. Η κινεζική COSCO παραμένει ένας από τους βασικούς διεκδικητές του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, κάτι το οποίο επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η COSCO συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία (της πλειοδοσίας) και θα μπορούσε να κάνει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως υπήρξε «μια μικρή καθυστέρηση» στη διαδικασία, ως αποτέλεσμα «αλλαγής στον δημόσιο φορέα που κατέχει τις μετοχές του λιμένος (ΤΑΙΠΕΔ), λόγω του ανασχηματισμού της ελληνικής κυβέρνησης».

Με αφορμή την επίσκεψη του στην Κίνα, διάφορα ΜΜΕ της ασιατικής χώρας μετέδωσαν πως «η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ενισχύσει τη συνεργασία των δύο κρατών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των επενδύσεων, της ναυτιλίας, του τουρισμού και του πολιτισμού», κάνοντας παράλληλα λόγο για έναρξη του έτους ναυτιλιακής συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας.

O Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μα Κάι στο Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το πάγωμα στην πώληση

Η θέση του Γ. Δραγασάκη έρχεται σε σύγκρουση με δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι είχαν ξεκαθαρίσει κατά το παρελθόν πως η διαδικασία πώλησης του 67% του ΟΛΠ δεν θα ολοκληρωθεί.

Δηλώσεις υπουργών για διακοπή της διαδικασίας πώλησης του ΟΛΠ 
(Θ. Δρίτσα) είχαν προκαλέσει την έντονη δυσφορία του Πεκίνου Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας ήταν ο πρώτος που είχε ανακοινώσει ότι δεν θα πωληθεί άλλο τμήμα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, ωστόσο φαίνεται πως από την ημέρα των εκλογών έχουν αλλάξει αρκετά τα δεδομένα. Η δήλωση αυτή είχε φέρει μέχρι τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου τον πρέσβη της Κίνας, ανήμερα της ορκωμοσίας της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την πορεία της συνεργασίας ανάμεσα στην COSCO και στις ελληνικές αρχές, χαρακτηρίζοντας τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά ως «παράδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας».

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ με ανακοίνωσή του, «αναρωτιέται» αν η κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, θα βγάλει ανακοίνωση για τα … δημοσιεύματα σχετικά με την πώληση ή όχι του λιμανιού. Θα πρέπει όμως να ενημερώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ότι ο κος Δραγασάκης είναι μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα από τα πιο σημαντικά. Προφανώς και οι δηλώσεις που έκανε από το Πεκίνο, ήταν σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 
Απορία μας προκαλούν σημερινά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αναφορικά με την επιτάχυνση της διαδικασίας πώλησης του 67%  των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, τα οποία επικαλούνται ξένο πρακτορείο ειδήσεων. 
 
Επειδή, ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις προγραμματικές θέσεις του όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις, που έγιναν στην Βουλή κατά την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση του ΟΛΠ αλλά και όλων των λιμανιών, αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει σχετικά με τα εν λόγω δημοσιεύματα. 
 
Τμήμα Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης