Τελικά η Euronav αγόρασε τέσσερα από τα οκτώ VLCC που κατασκευάζει στα ναυπηγεία η Metrostar του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αντί 384 εκατ. δολ. συνολικά ή 96 εκατ. δολ. ανά πλοίο. Τα νεότευκτα δεξαμενόπλοια θα παραληφθούν από την Euronav στην οποία πρόεδρος είναι ο Πήτερ Λιβανός, τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο, Μάρτιο και Μάιο του 2016.
Παράλληλα έναντι οκτώ εκατ. δολ η Euronav έχει την επιλογή να αποκτήσει τα άλλα τέσσερα VLCC στην τιμή των 98 εκατ. δολ. το ένα. Η Metrostar επιζητούσε καιρό τώρα την πώληση των δεξαμενοπλοίων χωρίς επιτυχία μέχρι που η Euronav εκδήλωσε ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σαν συνέχεια της αποεπένδυσης με ζημιά του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τον τομέα των drillships. H Euronav σε ανακοίνωση της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η αγορά των δεξαμενοπλοίων είναι σύμφωνη με τις βασικές αρχές της εταιρείας.
Πρώτον τα πλοία αυτά είναι resale και συνεπώς δεν προστίθεται νέο τονάζ στο ήδη υφιστάμενο, καθώς κάθε προσθήκη νεότευκτων μειώνει την συνολική αξία του στόλου.
Δεύτερον ο χρόνος που μεσολαβεί από την αγορά μέχρι την παραλαβή, είναι μικρός και παρόμοιος με αυτόν που ισχύει σε μία αγορά πλοίων που είναι ήδη το νερό και τρίτον τα νέα δεξαμενόπλοια ανανεώνουν τον στόλο της εταιρείας καθώς έχουν σύγχρονο σχεδιασμό.
theseanation

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης