Το Πολεμικό Ναυτικό της Νιγηρίας απέτρεψε πριν από ένα μήνα μια απόπειρα πειρατών να καταλάβουν ένα φορτηγό πλοίο της Maersk και να απαγάγουν το 25μελές πλήρωμα του.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους την περασμένη Κυριακή στο λιμάνι Onne της πολιτείας Rivers, ο Olusegun Soyemi, εκτελεστικός διευθυντής του πολεμικού πλοίου της Νιγηρίας Pathfinder, δήλωσε ότι το πλοίο ελλιμενίστηκε με ασφάλεια με τα διασωθέντα μέλη του πληρώματος να είναι σώοι και αβλαβείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νηολογημένο στη Σιγκαπούρη πλοίο της Maersk με το όνομα Safmarine Kuramo, μετέφερε γενικό φορτίο από το Port-Noire Του Κογκό στο λιμάνι Onne του Rivers. Πάνω του επέβαιναν οκτώ Φιλιππινέζοι, οκτώ Νοτιοαφρικανοί, πέντε Ινδοί, δύο Βρετανοί και δύο ναυτικοί από την Ταϊλάνδη.

Το περιστατικό συνέβη στις 5 Ιανουαρίου, περίπου στις 08:00π.μ., όταν το Safmarine Kuramo δέχθηκε επίθεση από πειρατές περίπου 60 ναυτικά μίλια από την ακτή του νησιού Bonny. Αμέσως εστάλη ένα σήμα κινδύνου στις λιμενικές αρχές που έσπευσαν να αποστείλουν ένα πολεμικό πλοίο (NNS Centenary) και πολεμικά πλοία επίθεσης με επικεφαλής τον Capt. Chiedozie Okehie της Ανατολικής Ναυτικής Διοίκησης.

Σύμφωνα πάντα με τον Olusegun Soyemi, οι πειρατές προφανώς με το που είδαν τις υπέρτερες ναυτικές δυνάμεις εγκατέλειψαν το σημείο φοβούμενοι τη σύλληψη τους. “Η επιχείρηση ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής καθώς και τα 25 ξένα μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένης της καπετάνιου, είναι ασφαλή και καλά στην υγεία τους, ενώ το φορτίο στο πλοίο είναι άθικτο”, κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πειρατές, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, είχαν ρίξει αρκετές πυροβολισμούς στην αίθουσα ελέγχου του πλοίων προφανώς για να σπείρουν τον τρόμο και να καθυποτάξουν κάθε αντίσταση από την καπετάνιο και το πλήρωμα.

Επίσης, ο διοικητής του NNS Centenary, Chiedozie Okehie, ο οποίος ηγήθηκε της επιχείρησης, δήλωσε ότι τα μέλη του πληρώματος κλειδώθηκαν και κρύφτηκαν στο οχυρωμένο μηχανοστάσιο του πλοίου.

Πρόσθεσε ότι η επιτυχής διάσωση οφείλεται εν μέρει στο θάρρος και τη γενναιότητα που επέδειξε η γυναίκα καπετάνιος του πλοίου, η Νοτιοαφρικάνικης καταγωγής Zetta Gous-Conradie. Αυτή, παρά τις αντιξοότητες, καταφερε να ενημερώνει κρυφά τους χειριστές του ναυτικού, ενόσω οι πειρατές έκαναν διάφορες προσπάθειες να εισβάλλουν στο μηχανοστάσιο.

“Με το που φτάσαμε στο πλοίο, πραγματοποιήσαμε εξονυχιστικές έρευνες από στα διαμερίσματα και τις καμπίνες για να ελέγξουμε αν υπήρχανν πειρατές που είχαν παραμείνει επί του σκάφους. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί τι συνέβη και ποιος πραγματοποίησε την επίθεση”, πρόσθεσε ο Okehie.

Η καπετάνιος Gous-Conradie αφού χαιρέτισε το νιγηριανό Ναυτικό για την άμεση ανταπόκριση του στο σήμα κινδύνου, χαρακτήρισε την εμπειρία που έζησαν ως τρομακτική. “Είμαστε πολύ ευγνώμονες που επενέβη το ναυτικό, γιατί κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι οι πειρατές θα μας παίρναν ομήρους.
“Η θερμότητα ήταν ασφυκτική, επειδή η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή στο οχυρό, και κάποια στιγμή τα μέλη του πληρώματος μου και εγώ σκεφθήκαμε ότι θα πάθουμε ασφυξία και θα πεθάνουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης