Νέα 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αποφάσισε την Πέμπτη σε νέα συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Έτσι, τα πλοία θα παραμένουν δεμένα στα λιμάνια από τις 6 σήμερα το πρωί της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου, έως τις 6 το πρωί της Κυριακής 31 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την απεργιακή κινητοποίηση δεν εξαιρούνται τα πλοία μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου, αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των κινητοποιήσεων της.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ναυτικών, είπε ότι έως σήμερα δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την κυβέρνηση στα αιτήματά τους και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Εργασίας δεν έχει παρουσιάσει έως σήμερα στους ναυτικούς καμία μελέτη για το πως μπορεί να λειτουργήσει το ΝΑΤ, λόγω και της ιδιαιτερότητάς του, σε μία γενική διεύθυνση στο νέο Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης».

«Εκτιμώ ότι πάμε για ολική καταστροφή. Μπορεί να δέχομαι πιέσεις από τους νησιώτες αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς» υπογράμμισε ο γγ της ΠΝΟ και πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου, να απορροφηθούν από την Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης της Ακίνητης Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, που δημιουργείται στο νέο ενιαίο ταμείο.
Η ΠΝΟ σε νέα ανακοίνωσή της ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι λόγω ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος δεν μπορεί να γίνει η ένταξη του ΝΑΤ στο ΕΦΚΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέλη των ναυτεργατικών σωματείων στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσα, πρόσθεσαν ότι έχουν ήδη πρόταση, την οποία έχουν καταθέσει και με την οποία λύνεται το πρόβλημα της χρηματοδότησης του ταμείου των ναυτικών αλλά και καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι όλα τα πλοία του νόμου 27/1975 και οι ναυτιλιακές εταιρείες που υπάγονται σε αυτόν το νόμο, απολαμβάνοντας προνόμια, να καταθέτουν στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας τα στοιχεία της crew list και σε κάθε αντικατάσταση του πληρώματος να ναυτολογούνται από το ΓΕΝΕ όλοι οι ναυτικοί με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κοινωνικοασφαλιστική προστασία.
Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της ΠΝΟ αποφάσισε δύο 4ωρες στάσεις εργασίας. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 06:00 έως 10:00 το πρωί και η δεύτερη αύριο Σάββατο την ίδια ώρα.

Το επιμελητήριο Κυκλάδων με χθεσινή επιστολή του προς το γ.γ. της ΠΝΟ απευθύνει έκκληση οι κινητοποιήσεις των ναυτικών να μην ξεπερνούν τις 24 ώρες προκειμένου να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι άμεσες ανάγκες των νησιών.

«Στην πραγματικότητα, δεν προκαλείτε καμία ζημία στους δανειστές, στις πολυεθνικές ή τους τραπεζίτες. Βλάπτετε άμεσα και ανεπανόρθωτα, τον νησιώτη παραγωγό, βιοτέχνη και μικροέμπορο, όλους αυτούς δηλαδή που ταξιδεύουν καθημερινά και πληρώνουν εισιτήρια και μεταφορικούς ναύλους, στα πλοία όπου εργάζεστε. Οι επιχειρήσεις έχουν μηδενικά περιθώρια αντοχής, ακόμα και για μία ημέρα αποκλεισμού των νησιών και ιδιαίτερα αυτών που δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τον τουρισμό» αναφέρεται στην επιστολή του επιμελητηρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης