Παλιά κουμάντο στο λιμάνι έκαναν οι Αγούδημοι και οι Βεντούρηδες. Αυτή η εποχή έφυγε, αλλά, όπως φαίνεται, όχι διά παντός. Μάλλον, κάποιοι ζήλεψαν τον ρόλο τους. Ένας από αυτούς και ο ιδιοκτήτης της ακτοπλοϊκής εταιρείας Golden Star Ferries Γιώργος Στεφάνου. 

Πριν από μερικές ώρες, ο πλοιοκτήτης Στεφάνου δήλωσε ότι προχωρά σε απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αρνητική στάση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή απέναντι στην εταιρεία του.

Αυτή είναι η ανακοίνωσή του:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι ο Γιώργος Στεφάνου, ιδιοκτήτης της Golden Star Ferries και βρίσκομαι στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στις 17:00 ώρα αρχίζω απεργία πείνας και παραμένω στον 5ο όροφο του Υπουργείου διαμαρτυρόμενος για την επαναλαμβανόμενη αρνητική και καταστροφική στάση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενάντια στην ακτοπλοϊκή εταιρεία μας Golden Star Ferries.x1

»Σας γνωρίζω ότι ο Υπουργός κωλυσιεργεί/αρνείται να υπογράψει τα εγκεκριμένα από το Σ.Α.Σ δρομολόγιά μας, με αποτέλεσμα η εταιρεία μας να είναι κλειδωμένη στο να πουλάει εισιτήρια και οδηγούμεθα στην οικονομική καταστροφή.

»Ζητώ από την κυβέρνηση και αντιπολίτευση άμεση επέμβαση ώστε να εξετάσει την αρνητική στάση του κ. Κουρουμπλή προς την Golden Star Ferries και να ερευνηθούν σε βάθος τα αίτια αυτής της καταστροφικής στάσης του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απάντηση Κουρουμπλή

Αυτό, ωστόσο, που δεν αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Στεφάνου είναι ότι η σχετική αίτηση της εταιρείας του για τις διεκδικήσιμες ακτοπλοϊκές γραμμές είναι εκπρόθεσμη! Με πιο απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ο εφοπλιστής διαμαρτύρεται για ακτοπλοϊκές γραμμές που, εκ του νόμου, δεν μπορεί να κατέχει, καθώς η εταιρεία του δεν προσκόμισε τα απαραίτητα έγγραφα εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου. 

Όπως δηλαδή μπορεί να αντιληφθεί ο καθείς, ο κ. Στεφάνου διαμαρτύρεται για ακτοπλοϊκές γραμμές που έχουν ήδη παραχωρηθεί σε εταιρείες που κατέθεσαν τα χαρτιά τους εμπρόθεσμα ήδη από τον περασμένο Μάιο! 

Στο ίδιο μήκος, άλλωστε, κινήθηκε και η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως «ναι, ήταν εκπρόθεσμοι».

«Αντιπαρέρχομαι τις ύβρεις του κ. Στεφάνου. Με βάση τον νόμο για την ακτοπλοΐα υπάρχει ένα χρονικό όριο υποβολής των αιτημάτων για να πάρουν γραμμές οι ακτοπλόοι. Ο νόμος δεν προβλέπει εκτός διαδικασίας να δίνονται ακτοπλοϊκές γραμμές» ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, «οι γραμμές αυτές για τους συγκεκριμένους κυρίους που έχουν εγκριθεί είναι από τον Μάιο, δεν είναι για τωρινή γραμμή». Όπως είπε, προηγήθηκε ένσταση εταιρείας που πήρε άδεια εμπροθέσμως για τη σύμπτωση δρομολογίων στο λιμάνι της Σαντορίνης.

«Εγώ του είπα να κάνει υπομονή 2-3 ημέρες. Είναι θέμα ημερών να βρεθεί λύση. Δεν είπα ποτέ ότι ακυρώνω την αίτηση του κυρίου τάδε» ανέφερε κλείνοντας ο κ. Κουρουμπλής.

Συνέντευξη Τύπου των ακτοπλόων

Στις 17.00 οι ακτοπλόοι έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Marine Club στον Πειραιά, όπου εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με τις αιτιάσεις του κ. Στεφάνου.

Κοινή συνισταμένη τους είναι ότι πρέπει να τηρείται η νομιμότητα και ότι οι καταληκτικές προθεσμίες που θέτει το υπουργείο πρέπει να τηρούνται. Πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Sea Jets Μάριος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή παίζεται το θέατρο του παραλόγου με μια απεργία που όπως σημείωσε είναι ντροπή για τον χώρο μας».

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του:

«Τέθηκαν εκβιαστικά διλήμματα από την πλευρά των αδελφών Στεφάνου ότι δήθεν 300 εργαζόμενοι θα μείνουν στον δρόμο».

«Έχουν ήδη τρία δρομολογημένα πλοία οπότε κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο… Οποιοσδήποτε εργαζόμενος εκβιαστεί από οποιονδήποτε η Sea jets θα τον πάρει στην αγκαλιά της…»

«Υπάρχει ανάγκη για σοβαρές επενδύσεις και εταιρείες – Δεν θα γίνει το Αιγαίο μπάτε σκύλοι αλέστε . Δεν θέλουμε ερασιτέχνες. Θέλουμε σχεδιασμό και σταθερότητα. Δεν θέλουμε δήθεν απεργίες και εκβιαστικά διλήμματα. -Δεν θέλουμε φαινόμενα κάποιοι να βρίζουν υπουργούς και υπαλλήλους υπουργείων στους διαδρόμους.»

«Όποια εταιρεία καταθέσει αίτημα εμπρόθεσμα θα πάρει όποιο δρομολόγιο θέλει, με όποιο πλοίο θέλει, όπου θέλει… »
«Όχι διακρίσεις εις βάρος των πλοιοκτητών. Ναι στα εκπρόθεσμα δρομολόγια εφόσον υπάρχουν γραμμές που δεν εξυπηρετούνται κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Golden Star Ferries».

«Κανένας δεν θέλει τυχοδιωκτικά δρομολόγια. Δεν θέλουμε ένα πειρατικό Αιγαίο»

«Η Golden Star Ferries εκτός από τα λιμάνια φιλέτο δεν εξυπηρετεί κανένα μικρό νησί.»
«Πρέπει να ερευνηθεί, να γίνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση, πως οι αδελφοί Στεφάνου γνωρίζουν ένα μήνα νωρίτερα την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία σύμφωνα με αυτούς τους δικαιώνει.» «Αν δεν τηρείται η νομιμότητα κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα.»

«Αν εγκριθούν τα εκπρόθεσμα αιτήματα της Golden Star Ferries θα δημιουργηθεί χάος στο ακτοπλοϊκό δίκτυο. Θέλουν να εξυπηρετούν και τη Σαντορίνη η οποία όμως εξυπηρετείται ήδη από 18 πλοία. Το λιμάνι της Σαντορίνης αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα αφού η προβλήτα του είναι μισογκρεμισμένη.

Κι εμείς με έργα, όχι με λόγια, έχουμε καταθέσει αίτημα να χρηματοδοτήσουμε την αποκατάστασή του».

Από την πλευρά του ο Δ/νων σύμβουλος της Aegean Speed Lines Γιάννης Δεπάστας επεσήμανε:

«Πέρα από την τυπικότητα του νόμου τα δρομολόγια έχουν ήδη δηλωθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.»
«Με βάση τα πλοία, την χωρητικότητά τους και την ταχύτητα τους, επιλέξαμε ποια δρομολόγια θα κάνουμε με τα δικά μας πλοία. Χαράξαμε τη δική μας τιμολογιακή και εμπορική πολιτική.»

«Αρχίζουμε δρομολόγια στις 30 Μαρτίου και ένα μήνα πριν εμφανίζεται η Golden Star Ferries με δύο ταχύπλοα και απαιτεί να δρομολογηθούν πάνω στην ίδια γραμμή και την ίδια ώρα με μας. Ποιος κοινός νους μπορεί να αποδεχθεί κάτι τέτοιο;»

Σύσκεψη για το θέμα των δρομολογίων στη Σαντορίνη

Mε αφορμή τη δημοσιότητα που έδωσε η εταιρία Golden Star Ferries στο θέμα σχετικά με τα δρομολόγια των πλοίων της και μετά από ενημέρωση που είχε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από το Δήμαρχο Σαντορίνης, για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το λιμάνι του νησιού, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου να στείλει τεχνικό κλιμάκιο στο νησί, ώστε να προσδιοριστεί το πρόβλημα και να βρεθεί λύση.

Έτσι κι έγινε, ενώ παράλληλα ακολούθησαν συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και με εκπροσώπους της εταιρίας. Στις συσκέψεις αποφασίστηκε να εκδοθεί πρώτα η τεχνική έκθεση για το λιμάνι της Σαντορίνης και στη συνέχεια να αναζητηθεί λύση για το θέμα των δρομολογίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η διαμαρτυρία του κ. Γιώργου Στεφάνου στο Υπουργείο. Το πρωί της Πέμπτης, έχει οριστεί συνάντηση των εμπλεκομένων πλευρών προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των ενδιαφερομένων εταιριών.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης