Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται έτσι και αλλιώς στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος με καθημερινές αναφορές, τώρα θέτει και στοχασμούς στους απανταχού λογικούς που διερωτώνται «Μα είναι δυνατόν; Αυτή τη περίοδο που είναι αμιγώς τουριστική, κόβουν μόνοι τους τη δυνατότητα είσπραξης από το μοναδικό εμπορεύσιμο προϊόν τους;»

Έτσι λοιπόν τα διεθνή  media χαρακτηρίζουν ατυχή στιγμή και πλήγμα κατά της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας τη κινητοποίηση των ναυτεργατών. Δυσμενές το κλίμα που διαμορφώνεται εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους περισσότερους μάλιστα από τους ξένους σχολιαστές, η εν λόγω απεργία ερμηνεύτηκε ως «πλήγμα σε βάρος του ελληνικού τουρισμού», ενός κλάδου ο οποίος αντιστοιχεί στο 16% του ελληνικού ΑΕΠ και στο 18% του συνόλου των θέσεων εργασίας στη χώρα μας, όπως επιλέγει να τονίσει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Μάλιστα, κάποιοι, όπως το γερμανικό εβδομαδιαίο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaft-swoche», προχώρησαν ακόμη παραπέρα φτάνοντας στο σημείο να καταγγείλουν γενικότερα την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο άρθρου με τον τίτλο «Κανένα Σχέδιο για τον Τουρισμό», το γερμανικό έντυπο παρουσιάζει μια Ελλάδα παραλυμένη τουριστικά και αφημένη στο έλεος φαινομένων όπως η κακοδιαχείριση, η διαφθορά και η έλλειψη πολιτικής βούλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αρνητικές επισημάνσεις για τη χώρα και τον τουρισμό της υποδέχθηκαν τα διεθνή media τη 48ωρη απεργία της ΠΝΟ

Μάλιστα, ο συντάκτης δεν διστάζει να επισημάνει συγκεκριμένα προβλήματα («λάθη» στη διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ στο εξωτερικό, ελλείψεις σε υποδομές, λειτουργικά προβλήματα σε αεροδρόμια της Κρήτης κ.ά.) και να συγκρίνει τη χώρα μας με τη γειτονική Τουρκία (η οποία, πάντα σύμφωνα με το «Wirtschaft-swoche», έχει εκπονήσει ένα εντυπωσιακό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και για τους 12 μήνες του έτους, ανοικοδομώντας υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία, προσελκύοντας ποδοσφαιρικές ομάδες από το εξωτερικό για την προετοιμασία τους κ.ά.).

Σε ανάλογο πνεύμα, αναφερόμενη στη 48ωρη απεργία της ΠΝΟ, η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» υποστηρίζει πως η εν λόγω κινητοποίηση «λαμβάνει χώρα σε μια ατυχή χρονική περίοδο για τον ελληνικό εσωτερικό τουρισμό», «αποκόπτει τα νησιά από τον υπόλοιπο κόσμο» και αποτελεί «ισχυρό πλήγμα για τον τουρισμό».

Ως «πλήγμα για τον ζωτικής σημασίας τομέα του τουρισμού» ερμηνεύει τις τελευταίες εξελίξεις και η αμερικανική «Wall Street Journal» η οποία, μάλιστα, συνδυάζει στο ίδιο κείμενο την είδηση της απεργίας με ένα άλλο κακό μαντάτο, αυτό της καθίζησης της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας (κατά 8,3% τον Φεβρουάριο).

Όσο για το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, αυτό αναπαράγει μέρος από ρεπορτάζ του «Έθνους» και συγκεκριμένα, το σημείο εκείνο στο οποίο ο Γιώργος Ντισπυράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου από την Κρήτη, προειδοποιεί πως «αν δεν βρεθεί λύση με την ΠΝΟ (σ.σ. που τελικώς δεν βρέθηκε), περισσότεροι από 15.000 τόνοι κηπευτικών θα μείνουν στα λιμάνια και θα καταστραφούν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης