Ισόπαλο είναι το αποτέλεσμα μετά την άνευ προηγουμένου μαραθώνια σύγκρουση των Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί, μπροστά στα μάτια των Γάλλων τηλεθεατών, που διήρκεσε τρεις ώρες και όπου δύο δημοσιογράφοι διαδραμάτιζαν τον ρόλο του απλού διαιτητή.

Οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα τίμησαν με το παραπάνω τον ηγετικό τους ρόλο, συγκρουόμενοι σε όλα τα θέματα, χωρίς να υπάρχουν παρεμβάσεις ή ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο διάλογος ήταν ευθύς και οι κανόνες συγκεκριμένοι, ενώ ο πραγματικός ρυθμιστής της τηλεοπτικής αυτής σύγκρουσης ήταν τα δύο ηλεκτρονικά ρολόγια που είχαν μπροστά τους οι υποψήφιοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο στρογγυλό τραπέζι, το οποίο ακολούθησε το τηλεοπτικό αυτό ντιμπέιτ και όπου ήταν προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο και τη Γαλλία, κυριάρχησε η άποψη πως η πρωτόγνωρη σε διάρκεια τηλεμαχία, ο συγκρουσιακός της χαρακτήρας και ο απευθείας διάλογος χωρίς δημοσιογραφικά φίλτρα και προκαθορισμένες ακόμη και στις λεπτομέρειές τους δημοσιογραφικές ερωτήσεις ήταν μία νίκη της δημοκρατίας.

Κατά τις εκτιμήσεις των δημοσκόπων, το αποτέλεσμα της τηλεμαχίας ήταν ισόπαλο 50-50, με τους δύο υποψηφίους να απαντούν ακόμη και σε τεχνικές λεπτομέρειες οικονομικού περιεχομένου, που προϋπέθεταν πολύ καλή και σοβαρή προετοιμασία.

Η οικονομία, η μετανάστευση και η ανεργία ήταν μερικά από τα θέματα που κυριάρχησαν στο ντιμπέιτ. Οι δύο υποψήφιοι επιστράτευσαν στατιστικές, κατηγόρησαν ο ένας τον άλλο για ψευδή νούμερα, ενώ δεν έλειψαν και οι προσωπικές επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νικολά Σαρκοζί, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, τόνισε πως η Γαλλία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας και όχι της Ελλάδας. Μάλιστα, ο κ. Σαρκοζί έκανε ονομαστική αναφορά στη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Υποστήριξε ότι οι σοσιαλιστές κατέστρεψαν την Ευρώπη και επεσήμανε πως το έργο του για τη λήψη αποφάσεων ανάμεσα σε 27 χώρες δεν ήταν εύκολο.

«Ξεχνάτε ότι ήταν παγκόσμια κρίση και δεν ήταν εύκολο» είπε στον αντίπαλό του και πρόσθεσε: «Αποτρέψαμε την εξαφάνιση της Ελλάδας, δεν ήταν εύκολο, αποτρέψαμε την κατάρρευση του ευρώ χάρη στην τεράστια προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας. Κύριε, η Ευρώπη τα κατάφερε».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Φρανσουά Ολάντ κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις, κάτι που δεν ήταν αναμενόμενο, καθώς πολιτικοί αναλυτές περίμεναν να συμβεί το αντίθετο.

Οι αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι και ο Νικολά Σαρκοζί τα πήγε καλά και κέρδισε έδαφος από την τηλεμαχία της Τετάρτης. Ο απερχόμενος πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση και υποστήριξε ότι δεν είναι ο μόνος που φταίει για τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας.

Έπειτα από όλα αυτά, οι Γάλλοι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι. Σε ψηφοφορία της εφημερίδας «Le Parisien» για το ποιος ήταν ο πιο πειστικός από τους δύο υποψηφίους, ο Φρανσουά Ολάντ συγκεντρώνει ποσοστό 48,6%, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί 51,4%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης