Ζήσης Ψάλλας

Η φλεγμονή αυξάνει τους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής (ακανόνιστος καρδιακός παλμός) και καρδιακής ανεπάρκειας (μειωμένη ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα ή να χαλαρώνει και να γεμίζει με αίμα). Η παρούσα μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ της στοματικής υγιεινής και της εμφάνισης αυτών των δύο ασθενειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιελάμβανε 161.286 συμμετέχοντες στο Εθνικό Σύστημα Ασφάλισης Υγείας της Κορέας ηλικίας 40 έως 79 ετών χωρίς ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής ή καρδιακής ανεπάρκειας. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ιατρική εξέταση ρουτίνας μεταξύ των ετών 2003 και 2004. Συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με το ύψος, το βάρος, τις εργαστηριακές εξετάσεις, τις ασθένειες, τον τρόπο ζωής, τη στοματική υγεία και τις συμπεριφορές της στοματικής υγιεινής.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10,5 ετών, 4.911 (3,0%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή και 7.971 (4,9%) εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλύσιμο των δοντιών τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα συνδέθηκε με 10% χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής και 12% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια παρακολούθησης των 10,5 ετών.

Τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η τακτική άσκηση, η κατανάλωση αλκοόλ, ο δείκτης μάζας σώματος και οι συννοσηρότητες όπως π.χ. η υπέρταση.

Ενώ η μελέτη δεν διερεύνησε τους μηχανισμούς, μια πιθανότητα είναι ότι συχνό βούρτσισμα των δοντιών μειώνει τα βακτηρίδια στο βιοφίλμ (ζουν μεταξύ των δοντιών και των ούλων), εμποδίζοντας έτσι την μετακίνησή τους στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο Δρ. Tae-Jin Song του Πανεπιστημίου Ewha Womans, στη Σεούλ της Κορέας, σημείωσε ότι η ανάλυση περιορίστηκε σε μία χώρα και ως παρατηρητική μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη συνάφεια. Αλλά πρόσθεσε: “Μελετήσαμε μια μεγάλη ομάδα για μια μακρά περίοδο, κι αυτό προσθέτει δύναμη στα ευρήματά μας”.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο αναφέρθηκε: “Είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να προτείνουμε το βούρτσισμα των δοντιών για την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής και της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας”. Κι επιπλέον: “Ενώ ο ρόλος της φλεγμονής στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων γίνεται ολοένα και πιο εμφανής, απαιτούνται μελέτες παρέμβασης για τον καθορισμό στρατηγικών που έχουν αξία για τη δημόσια υγεία”.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης