Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στελέχη του βακτηρίου Κλεμπσιέλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae) που βρίσκονται στο έντερο ορισμένων ανθρώπων μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα, ακόμα και χωρίς κατανάλωση αλκοόλ. Συνδέουν αυτό το εύρημα με τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο σε ποντίκια και ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσος (NAFLD: nonalcoholic fatty liver disease) είναι μια κοινή κατάσταση κατά την οποία το υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ ενός ατόμου. 

 Η πλειονότητα των ατόμων με NAFLD έχει απλά λιπώδες ήπαρ ή μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ (NAFL: Non-Alcoholic Fatty Liver). Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος και δεν συνδέεται με μακροχρόνια ηπατική βλάβη. Ωστόσο, το NIDDK εκτιμά ότι μεταξύ 3% και 12% των ενηλίκων έχουν μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή NASH (nonalcoholic steatohepatitis), η οποία είναι μια πιο σοβαρή μορφή NAFLD.

H NASH συνοδεύεται από φλεγμονή στο ήπαρ, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες ουλές και καρκίνο του ήπατος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η Jing Yuan από το Capital Institute of Pediatrics, στο Πεκίνο της Κίνας, ήταν η κύρια συγγραφέας της μελέτης. Η Yuan και οι συνεργάτες της έστρεψαν την προσοχή στα βακτήρια του εντέρου του ασθενούς. Βρήκε δύο στελέχη της Klebsiella pneumoniae που μπορούν να παράγει σημαντικά επίπεδα αλκοόλης με ζύμωση σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Στη συνέχεια η ομάδα ανέλυσε τα βακτηρίδια του εντέρου 11 ατόμων με NAFL, 32 ατόμων με NASH και 48 ατόμων χωρίς NAFLD.

Σε μια ανάλυση παρακολούθησης, οι ερευνητές μέτρησαν το αλκοόλ αίματος του συνόλου των εθελοντών με από του στόματος δοκιμή ανοχής γλυκόζης, πράγμα που σήμαινε ότι έκαστος κατανάλωνε ένα ζαχαρούχο ποτό. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το 61% των ασθενών με NAFLD είχαν Klebsiella pneumoniae, ενώ το ποσοστό ήταν μόνο 6,25% στους υπόλοιπους. Η μέση αλκοόλη αίματος των ατόμων στην ομάδα NAFLD ήταν περισσότερο από 3,5 φορές εκείνης της ομάδας ελέγχου.

Η Yuan είπε ότι η χρήση της δοκιμασίας ανοχής γλυκόζης από του στόματος μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος διάγνωσης της NAFLD σε άτομα που έχουν αυξημένη την αλκοόλη αίματος εξαιτίας των στελεχών του Klebsiella pneumoniae που παράγουν αλκοόλη. Να σημειωθεί ότι σε πρώιμα στάδια, η λιπώδης ηπατική νόσος είναι αναστρέψιμη. 

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα μικρόβια μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξη της NAFLD. 

H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης