Ζήσης Ψάλλας

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της επένδυσης των αεραγωγών του πνεύμονα. Εάν αυτή η φλεγμονή των αεραγωγών δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή στένωση των αεραγωγών. Η κανονική λειτουργία των πνευμόνων δεν μπορεί ποτέ να επιστρέψει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας “καλό έλεγχο του άσθματος” είναι ένα βασικό σημείο εκκίνησης για τη μείωση του κινδύνου σας από αναπνευστικές ασθένειες.

Ο καλός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα καθημερινής λειτουργίας
  • αποτροπή νυχτερινής αφύπνισης
  • αποτροπή κρίσεων άσθματος
  • καλή πνευμονική λειτουργία, έτσι ώστε να μπορείτε να κάνετε όλες τις καθημερινές σας συνήθεις δραστηριότητες χωρίς περιορισμό.

Ο καλός έλεγχος άσθματος είναι εφικτός με την τακτική φαρμακευτική αγωγή (τόσο ανακουφιστικά όσο και προληπτικά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανακουφιστές είναι βρογχοδιασταλτικά, που ενεργούν γρήγορα για να χαλαρώσουν τους μυς των αεραγωγών και να ανοίξουν τις αναπνευστικές διόδους για να επιτρέψουν την κανονική αναπνοή. Η σαλβουταμόλη (Ventolin ή Asmol) είναι μακράν η πλέον γνωστή και ευρέως χρησιμοποιούμενη, τυπικά ως συσκευή εισπνοής.

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την πρόληψη του άσθματος περιέχουν ένα εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές (το οποίο είναι αντιφλεγμονώδες) και ένα μακράς δράσης βρογχοδιασταλτικό, το οποίο είναι ένας ελεγκτής συμπτωμάτων. Η σωστή χρήση μπορεί να οδηγήσει σε λίγα συμπτώματα και μπορεί να μην χρειαστεί να παίρνετε φάρμακα ανακούφισης για πολλές εβδομάδες ή και μήνες.

Οι άνθρωποι που παίρνουν τακτικά φάρμακα για την πρόληψη του άσθματος πρέπει να συνεχίσουν να τα παίρνουν καθόλη τη διάρκεια της επιδημία COVID-19 για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους να είναι καλά. Η διακοπή των φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αποκτήσετε ανεπαρκώς ελεγχόμενο άσθμα και να κινδυνεύσετε εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας κρίσης με οποιοδήποτε αναπνευστικό ιό, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού, θα πρέπει:

  • να λαμβάνεται τα φάρμακά σας καθημερινά όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί.
  • να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή εισπνοής σαλβουταμόλης δεν έχει λήξει.
  • να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι ο έλεγχος του άσθματος είναι καλός όσο γίνεται και ότι τα τρέχοντα φάρμακα και οι δόσεις σας είναι κατάλληλες.
  • να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα γραπτό σχέδιο δράσης για το άσθμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ενισχύσετε τη θεραπεία σας εάν επιδεινωθούν τα συμπτώματα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης