Θάνος Ξυδόπουλος

Ένα απλό μέτρο όπως το πλύσιμο των χεριών μπορεί να κάνει τη διαφορά και να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν δύο στρατηγικές για τη μείωση της ποσότητας των μικροβίων στα χέρια σας.

Η πρώτη είναι η μείωση της συνολικής μάζας των μικροβίων, δηλαδή η μείωση της ποσότητας των βακτηρίων, των ιών και των άλλων τύπων μικροοργανισμών. Το κάνουμε αυτό με αφρόλουτρο, με σαπούνι και ξέπλυμα με νερό. 

Η δεύτερη στρατηγική είναι να σκοτώσουμε τα μικρόβια. Το κάνουμε αυτό χρησιμοποιώντας προϊόντα με αντιβακτηριακούς παράγοντες όπως αλκοόλες, χλώριο, υπεροξείδια, χλωρεξιδίνη ή τρικλοζάνη. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα σε αυτούς τους παράγοντες μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με ένα συγκεκριμένο μικρόβιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικές ακαδημαϊκές εργασίες έχουν δείξει ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια -δηλαδή αυτά που σκοτώνουν τα μικρόβια και όχι μόνο τα απομακρύνουν- είναι πιο αποτελεσματικά στη μείωση ορισμένων βακτηρίων στα χέρια μας από τα απλά σαπούνια.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα. Ορισμένα βακτηριακά κύτταρα στα χέρια μας μπορεί να έχουν γονίδια που τους επιτρέπουν να είναι ανθεκτικά σε ένα συγκεκριμένο αντιβακτηριακό παράγοντα. Αυτό σημαίνει ότι, αφού ο αντιβακτηριακός παράγοντας σκοτώσει κάποια βακτήρια, τα ανθεκτικά στελέχη παραμένουν στα χέρια μας και μπορούν να ανθίσουν, κάτι που είναι χειρότερο.  Τέλος, οι αντιβακτηριακοί παράγοντες δεν σκοτώνουν τους ιούς.

Με αυτά κατά νου, μπορεί να θέλετε απλώς να παραμείνετε στον παραδοσιακό τρόπο πλυσίματος των χεριών με απλό σαπούνι και νερό. Η συμβουλή είναι να εφαρμόζετε καλά σαπούνι και αφρό για 20-30 δευτερόλεπτα και να κάνετε όλους του ελιγμούς που μπορείτε χωρίς να παραλείψετε τον αντίχειρα και τα νύχια σας. Ξεπλύνετε καλά με καθαρό, τρεχούμενο νερό και στεγνώστε τα χέρια με καθαρή χαρτοπετσέτα ή με αέρα.

Αν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό, συνιστάται η χρήση απολυμαντικού χεριών με βάση το αλκοόλ που περιέχει τουλάχιστον 60% αιθανόλη. Οι αλκοόλες έχουν ένα ευρύ φάσμα αντιμικροβιακής δραστικότητας και είναι λιγότερο επιλεκτικές για αντοχή σε σύγκριση με άλλα αντιβακτηριακά χημικά. Παρόλο που τα απολυμαντικά χειρός με βάση το οινόπνευμα μπορεί να μη λειτουργούν για όλες τις κατηγορίες μικροβίων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση αλκοόλ για να σκοτώσει ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης