Ζήσης Ψάλλας

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Huimin Xia, από το Guangzhou Women and Children’s Medical Center, στην Κίνα, ανέλυσε στοιχεία για 745 μωρά και παιδιά από 2 μηνών έως 15 ετών. Όλα είχαν «στενή επαφή με διαγνωσμένους ασθενείς [COVID-19] ή ήταν μέλη οικογενειών με αναφερόμενες οικογενειακές εστίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καλά νέα: Μόλις 10 παιδιά (1,3%) κατέληξαν σε θετική διάγνωση για το νέο κορωνοϊό. Όλα τα παιδιά είχαν γίνει δεκτά σε κέντρο θεραπείας όχι επειδή ήταν υπερβολικά άρρωστα, αλλά επειδή τα τεστ σε οικογένειες που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό έδειξαν ότι είχαν μολυνθεί. 

Ακόμα καλύτερα νέα: Κανένα από τα 10 παιδιά δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα. Επτά ανέπτυξαν πυρετό, αλλά κανένας πυρετός δεν ξεπέρασε τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Υπήρχαν κάποιες περιπτώσεις βήχα, πονόλαιμου και ρινικής συμφόρησης,  αλλά κανένα από τα άλλα συμπτώματα που παρατηρούνται συνήθως σε ενήλικες ασθενείς, όπως μυϊκός πόνος και πονοκέφαλος. Οι ακτινογραφίες θώρακα δεν έδειξαν σημάδια πνευμονίας σε κανένα από τα παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά υπήρχε επίσης ένα μειονέκτημα σε αυτά τα ηπιότερα συμπτώματα: Πολλά παιδιά μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή ελάχιστα συμπτωματικοί φορείς μετάδοσης για τον κορωνοϊό καθώς έρχονται σε επαφή με πιο ευάλωτους ενήλικες.

Και αυτός ο κίνδυνος μετάδοσης μπορεί να συμβεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό στο οποίο εκδηλώνονται τα συμπτώματα, ανέφερε η κινεζική ερευνητική ομάδα.

Διότι ακόμη και μετά από επιχρίσματα από τους λαιμούς των μολυσμένων παιδιών που ήταν αρνητικά για μόλυνση, οι δοκιμές των κοπράνων τους εξακολουθούσαν να εμφανίζουν σημάδια του ιού. Σε μια περίπτωση, ένα παιδί είχε δοκιμασία κοπράνων που έδειξε θετικό αποτέλεσμα για κοροναϊό 13 ημέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και μετά από δύο αρνητικές εξετάσεις στο στήθος και στη μύτη.

Τα χρονικά διαστήματα καραντίνας αξιολογούνται επί του παρόντος με τη χρήση μύτης ή φαρυγγικών επιθημάτων αλλά αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η δοκιμή του γαστρεντερικού σωλήνα μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ακριβέστερων εκτιμήσεων της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και της ανάκαμψης, σύμφωνα με τη μελέτη. 

Ο Glatter συμφώνησε, αλλά είπε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η ιογενής αποβολή [σε δείγματα κοπράνων] που φαίνονται σε αυτή τη μικρή μελέτη δεν ισοδυναμεί με μετάδοση», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης