Ζήσης Ψάλλας 

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ μετά από μια δεκαετία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Healthy Longevity. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρηματοδοτούμενοι από τον οργανισμό Alzheimer’s UK, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανώνυμα δεδομένα από τη Βάση Δεδομένων Έρευνας Κλινικής Πρακτικής του Ηνωμένου Βασιλείου (CPRD) περιλαμβάνοντας πάνω από 1,8 εκατομμύρια ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου ηλικίας άνω των 40 ετών που είχαν μέτρηση χοληστερόλης αίματος μεταξύ 1992 και 2009, με περίοδο παρακολούθησης έως 23 χρόνια ή έως τη διάγνωση της άνοιας. Ήταν σε θέση να υπολογίσουν τους κινδύνους της επακόλουθης άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ για την ολική χοληστερόλη και την LDL χοληστερόλη.

Λόγω του μεγάλου μεγέθους της μελέτης, οι ερευνητές μπόρεσαν να επικεντρωθούν στη μέτρηση της χοληστερόλης στο αίμα στη μέση ηλικία (κάτω των 65 ετών) που ήταν σχετικά υγιείς. Από τα 953.635 άτομα στα οποία είχε καταγραφεί η LDL χοληστερόλης, το 2,3% (21.602) διαγνώστηκε με άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ. Από τους 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους που έκαναν την πρώτη μέτρηση ολικής χοληστερόλης, σχεδόν 50.000 (2,7%) είχαν μεταγενέστερη διάγνωση άνοιας έως το 2015.

Αυτές οι συσχετίσεις ήταν ασθενέστερες σε άτομα που είχαν μετρήσει τη χοληστερόλη αίματος μετά την ηλικία των 65 ετών. Δεν παρατηρήθηκαν συνεπείς συσχετίσεις για χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL) ή τριγλυκερίδια. Αυτά τα αποτελέσματα δεν αποδόθηκαν στο δείκτη μάζας σώματος, τη χρήση στατινών ή το αλληλόμορφο APOEε4 -μια παραλλαγή γονιδίου που σχετίζεται τόσο με αυξημένη χοληστερόλη LDL όσο και με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Masao Iwagami, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsukuba, δήλωσε: “Η μελέτη μας ξεπέρασε σε μέγεθος όλες τις προηγούμενες μελέτες και παρέχει ακριβή αποτελέσματα. Σε άτομα με χοληστερόλη που μετράται κάτω των 65 ετών ο κίνδυνος άνοιας που διαγνώστηκε 10 χρόνια αργότερα ήταν περίπου 60% υψηλότερος σε εκείνους με LDL άνω των 200 mg/dL (5,17 mmol / L) σε σύγκριση με επίπεδα κάτω των 100 mg/dL (2,6 mmol / L). Η ισχύς αυτής της συσχέτισης είναι συγκρίσιμη με άλλους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου όπως η κατανάλωση αλκοόλ και μεγαλύτερη από ό, τι η ισχύς της αρτηριακής πίεσης”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης