Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη βρήκε ότι το 44% των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αφυδατωμένοι κατά τη στιγμή της εισαγωγής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό, είπαν οι ερευνητές, υποδεικνύει τη δυνατότητα μιας φθηνής και παγκοσμίως διαθέσιμης θεραπείας για τη βελτιστοποίηση των λειτουργικών αποτελεσμάτων σε αυτούς τους ασθενείς. Η μελέτη παρουσιάστηκε στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Εγκεφαλικού το 2015.

Η Mona N. Bahouth, του νοσοκομείου Johns Hopkins, της Βαλτιμόρης, και άλλοι ερευνητές κατέγραψαν ασθενείς με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 12 ωρών από την τελευταία φυσιολογική τους νευρολογική εξέταση. Εκείνοι με νεφρική ανεπάρκεια ή που δεν μπόρεσαν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) αποκλείστηκαν.

Οι ερευνητές καθόρισαν την αφυδάτωση ως την αναλογία αζώτου / κρεατινίνης ουρίας στο αίμα > 15 και το ειδικό βάρος ούρων > 1,010. Επίσης προσδιόρισαν τη σοβαρότητα της εγκεφαλικής βλάβης. Από τις 383 εισαγωγές ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, 168 ανταποκρίθηκαν στα κριτήρια ένταξης στη μελέτη, ενώ για το 75% υπήρχαν πλήρη δεδομένα εργαστηρίου και μαγνητικής τομογραφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την εισαγωγή τους, το 44% των ασθενών είχε αφυδάτωση. Δεν υπήρξαν αναφορές στις δημογραφικές διαφορές μεταξύ αφυδατωμένων και ενυδατωμένων ασθενών. 

Σε σχέση με τους ενυδατωμένους ασθενείς, αυτοί που είχαν αφυδάτωση εμφάνισαν πιο σοβαρό ισχαιμικό εγκεφαλικό. Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, τον όγκο της βλάβης και άλλους παράγοντες, η αφυδάτωση παρέμεινε σημαντικά συνδεδεμένη με τη χειρότερη έκβαση.

Η Bahouth είπε ότι στο μέλλον οι ερευνητές θα πρέπει να καθορίσουν μια καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του αφυδατωμένου ασθενή με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και να μετρήσουν την επίδραση στην έκβαση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια φθηνή, ασφαλή και παγκοσμίως διαθέσιμη παρέμβαση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν σύμφωνα με προηγούμενες παρατηρήσεις. Οι περισσότεροι ασθενείς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι αφυδατωμένοι κατά την εισαγωγή τους, σύμφωνα με άλλες μελέτες. Η κατάσταση της αφυδάτωσης μπορεί να διαδραματίσει ρόλο, επιδεινώνοντας το εγκεφαλικό επεισόδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης