Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές του University of Central Floridaςανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα του προπιονικού οξέος (PPA), που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της διάρκειας ζωής των συσκευασμένων τροφίμων και αναστέλλουν τη μούχλα στα τυριά και το ψωμί, μειώνουν την ανάπτυξη των νευρώνων στους εγκεφάλους του εμβρύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εργαστήριο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκθέτοντας νευρικά βλαστοκύτταρα σε υπερβολικές ποσότητες PPA βλάπτει τα κύτταρα του εγκεφάλου με διάφορους τρόπους.

Πρώτον, το οξύ διαταράσσει τη φυσική ισορροπία μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου, μειώνοντας τον αριθμό των νευρώνων και τα αυξάνοντας τα νευρογλοιακά κύτταρα. Ενώ τα νευρογλοιακά κύτταρα βοηθούν στην ανάπτυξη και προστασία της λειτουργίας των νευρώνων, όταν υπάρχουν πάρα πολλά από αυτά διαταράσσεται η σύνδεση μεταξύ των νευρώνων. Επίσης προκαλούν φλεγμονή, η οποία έχει παρατηρηθεί στον εγκέφαλο των αυτιστικών παιδιών.

Υπερβολικές ποσότητες PPA επίσης συντομεύουν και καταστρέφουν τα μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι νευρώνες για να επικοινωνούν με το υπόλοιπο σώμα. Ο συνδυασμός μειωμένων νευρώνων και κατεστραμμένων μονοπατιών επικοινωνίας έχει ως αποτέλεσμα συμπεριφορές που απαντώνται συχνά σε παιδιά με αυτισμό, συμπεριλαμβανομένης της επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς, των προβλημάτων κινητικότητας και της αδυναμίας αλληλεπίδρασης με άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει συνδέσεις μεταξύ αυτισμού και περιβαλλοντικών αλλά οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που ανακαλύπτει τη μοριακή σχέση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων PPA, του πολλαπλασιασμού των νευρογλοιακών κυττάρων, των διαταραγμένων νευρικών κυκλωμάτων και του αυτισμού. 

Το PPA υπάρχει φυσιολογικά στο έντερο και οι μεταβολές του μικροβιώματος σε μια μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν αύξησή του. Οι επιστήμονες είπαν ότι τρώγοντας συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν PPA μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το PPA στο έντερο της εγκύου, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να φτάσει στο έμβρυο.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης