Ζήσης Ψάλλας

Μια εξέταση αίματος κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο που δείχνει την παρουσία ή απουσία του SARS-CoV-2 μπορεί να εντοπίσει ασθενείς με υψηλό κίνδυνο σοβαρού COVID-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ασθενείς χωρίς τον ιό στο αίμα τους έχουν καλές πιθανότητες ταχείας ανάρρωσης. Αυτό βρήκαν ερευνητές του Karolinska Institutet και το Danderyd Hospital σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases.

Δείγματα αίματος ελήφθησαν από ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 εντός τριών ημερών από την εισαγωγή στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων, στο νοσοκομείο Danderyd, της Σουηδίας. Οι ασθενείς με μετρήσιμα επίπεδα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στο αίμα τους είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κρίσιμα συμπτώματα και οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός 28 ημερών.

“Με αυτή την άμεσα διαθέσιμη δοκιμή μας μπορούμε να εντοπίσουμε ομάδες ασθενών με υψηλό ή χαμηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας COVID-19, γεγονός που μας επιτρέπει να καθοδηγούμε καλύτερα τη θεραπεία και την παρακολούθηση αυτών των ασθενών”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Karl Hagman, σύμβουλος μολυσματικών ασθενειών στο Danderyd Νοσοκομειακός και διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Karolinska Institutet στο ίδιο νοσοκομείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν την παρουσία ιικού RNA στο αίμα χρησιμοποιώντας μια τυπική νοσοκομειακή τεχνική που ονομάζεται PCR σε δείγματα που ελήφθησαν από συνολικά 167 ασθενείς. Εξήντα ένας ασθενείς είχαν μετρήσιμα επίπεδα του ιού στο αίμα τους και 15 από αυτούς πέθαναν εντός 28 ημερών από τη δειγματοληψία αίματος. Από την άλλη μεριά υπήρχαν μόνο τρεις θάνατοι μεταξύ των 106 ασθενών που δεν είχαν μετρήσιμα επίπεδα ιού στο αίμα τους.

Η παρουσία του ιού στο αίμα αυξήθηκε με την ηλικία και ήταν πολύ συχνότερη σε ασθενείς άνω των 60 ετών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης