Ζήσης Ψάλλας

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αρτηριακή πίεση θα ταξινομηθεί ως υψηλή όταν η μέτρηση δείξει πάνω από τα 140/90 mmHg. Ο πρώτος αριθμός -η συστολική πίεση- μετρά πόσο σκληρά η καρδιά αντλεί αίμα στις αρτηρίες. Η διαστολική πίεση -ο δεύτερος αριθμός- υποδεικνύει την πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά ηρεμεί ανάμεσα στους χτύπους της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν διαφορετικές βαθμίδες υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η υπέρταση σταδίου 1 είναι όταν η κλινική πίεση του αίματος είναι 140/90 mmHg ή υψηλότερη. Η υπέρταση σταδίου 2 είναι όταν η αρτηριακή πίεση είναι πάνω από 160/100. Αυτοί με σοβαρή υπέρταση έχουν κλινική συστολική αρτηριακή πίεση πάνω 180 mmHg ή διαστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 110 mmHg.

Ωστόσο, το American College of Cardiology και η American Heart Association, το συμβουλευτικό σώμα στις ΗΠΑ, μείωσαν δραστικά τα κατώτατα όρια για τη διάγνωση της υπέρτασης. Στις ΗΠΑ, η υπέρταση σταδίου 1 χαρακτηρίζεται ως συστολική πίεση πάνω από τα 130 mmHg και σταδίου 2 πάνω από τα 140 mmHg. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την αλλαγή, στις ΗΠΑ πάνω από το 46% του ενήλικου πληθυσμού έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιδέα της μείωσης των κατώτατων ορίων της υψηλής αρτηριακής πίεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει προωθηθεί επίσης. Ο λόγος είναι ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί βασικό παράγοντα για την πρόβλεψη του κινδύνου για καρδιαγγειακό πρόβλημα.

Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου είναι μη τροποποιήσιμοι όπως η ηλικία, η φυλή, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό και η γενετική, ωστόσο άλλα μπορούν να τροποποιηθούν. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή σας πίεση. Μια κλινική μελέτη με την επωνυμία SPRINT (Systolic Blood Pressure Intervention Trial) περιέλαβε 9.361 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών με τουλάχιστον έναν καρδιαγγειακό παράγοντα κινδύνου ή με προϋπάρχουσα νεφρική νόσο που λάμβαναν φάρμακα για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σύμφωνα με τις νέες οδηγίες των ΗΠΑ.

Η SPRINT πέτυχε 25% μείωση του κινδύνου θανάτου κατά τη διάρκεια της εξαετούς παρακολούθησης μεταξύ των ατόμων που έλαβαν έντονη θεραπεία για να φτάσουν το στόχο των 120 mmHg, σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν θεραπεία για να φτάσουν τα 140 mmHg. Αυτό οδήγησε σε πρόωρο τερματισμό της μελέτης καθώς έδειξε ένα προφανές όφελος από τη μείωση της πίεσης ηρεμίας έως τα 120 mmHg ή λιγότερο και έδωσε 30% χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Ως εκ τούτου υπάρχει ένα σαφές επιχείρημα για να διατηρηθεί μια αρτηριακή πίεση ηρεμίας γύρω στα 120/70 mmHg ως στόχος για όλους μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης