Ζήσης Ψάλλας

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει με αλλαγές στον τρόπο ζωής, απώλεια βάρους, κατανάλωση υγιεινής τροφής και σωματική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ερευνητές εξέτασαν τον επιπολασμό και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από την Πολυεθνική Μελέτη Αθηροσκλήρωσης (MESA: Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis) και τέσσερις συγκεντρωτικούς κύκλους (2001-2016) της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES).

H MESA είναι μια διαχρονική μελέτη ατόμων 45 έως 84 ετών, που αρχικά δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Τα δεδομένα της MESA που περιλήφθηκαν στην παρούσα μελέτη συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια πέντε επισκέψεων από το 2000 έως το 2017 σε έξι κέντρα στις ΗΠΑ. Η NHANES είναι μια μελέτη του αμερικανικού πληθυσμού που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια και δεδομένα ιατρικών εξετάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς περιόρισαν το δείγμα τους στους συμμετέχοντες ηλικίας 45 έως 79 ετών. Περιέλαβαν μόνο εκείνους που ήταν μη Ισπανόφωνοι λευκοί, μη Ισπανόφωνοι μαύροι ή Μεξικανοί Αμερικανοί και που δεν είχαν διαβήτη, είτε τύπου 1 είτε τύπου 2 στην αρχή της μελέτης. Υυπολόγισαν τόσο τον επιπολασμό της παχυσαρκίας όσο και τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Διαπιστώθηκε ότι:

  • Μεταξύ των συμμετεχόντων στη NHANES, ο συνολικός επιπολασμός της παχυσαρκίας αυξήθηκε από 34% σε 41% και ήταν σταθερά υψηλότερος στους ενήλικες με διαβήτη τύπου 2.
  • Μεταξύ των συμμετεχόντων στη MESA, περίπου 1 στους 10 (για την ακρίβεια το 11,6%) ανέπτυξε διαβήτη τύπου 2 μετά από εννέα χρόνια.
  • Τα άτομα με παχυσαρκία είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνα χωρίς παχυσαρκία (20% έναντι 7,3%, αντίστοιχα).
  • Και στις δύο μελέτες, MESA και NHANES: Η παχυσαρκία συνδέθηκε με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 στο 30-53% των περιπτώσεων.
  • Ένα μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων με παχυσαρκία είχαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 50.000 δολάρια και ήταν πιθανότερο να είναι Μαύροι ή Μεξικανοί.
  • Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας ήταν χαμηλότερος μεταξύ των λευκών γυναικών μη ισπανικής προέλευσης, ωστόσο, αυτή η ομάδα παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό διαβήτη τύπου 2 που σχετίζεται με την παχυσαρκία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης