Ζήσης Ψάλλας

Μια πάθηση που ονομάζεται υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (ΥΜ) μπορεί να είναι λιγότερο θανατηφόρα από ό, τι πιστευόταν προηγουμένως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 1 στους 500 ανθρώπους παγκοσμίως πιστεύεται ότι έχει ΥΜ, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν. Ο καρδιακός μυς διευρύνεται και πυκνώνει, επηρεάζοντας την καρδιακή λειτουργία. Η ΥΜ μπορεί επίσης να διακόψει τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς.

Προηγούμενη έρευνα πρότεινε ότι 1 στους 100 έως 200 ανθρώπους με ΥΜ πεθαίνουν ξαφνικά κάθε χρόνο λόγω καρδιακής ανακοπής, δήλωσε ο Δρ. Paul Dorian, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Αλλά η νέα μελέτη βρήκε ότι η πιθανότητα ξαφνικού θανάτου είναι μόνο για 1 στους 3.000 ανθρώπους ετησίως. 

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Circulation, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε επίσης ότι 7 στους 10 αιφνίδιους θανάτους σχετικούς με την ΥΜ ήταν σε άτομα που δεν είχαν προηγουμένως διαγνωστεί με την πάθηση. Οι άνδρες είχαν πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου σε σχέση με τις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΥΜ τυπικά κληρονομείται και συνήθως διαπιστώνεται όταν οι άνθρωποι είναι κάτω των 20 ετών. Μεταξύ των επιπλοκών της είναι ο αιφνίδιος θάνατος, δήλωσε ο Dorian, ​​συχνά σε νέους -κυρίως ελίτ αθλητές. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν κατά την ανάπαυση ή την ελαφρά δραστηριότητα. Μόνο το 17% των θανάτων συνέβη κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια βάση δεδομένων που περιέλαβε όλους τους θανάτους του Οντάριο που καταγράφηκαν από γιατρούς. Τα αρχεία περιελάμβαναν νεκροψία και άλλες λεπτομέρειες. Οι ερευνητές κατέγραψαν τους καρδιακούς θανάτους που σχετίζονταν με την ΥΜ σε άτομα ηλικίας 10-45 ετών για 12 χρόνια, μέχρι το 2016.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, περίπου 700 έως 1.400 αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι θα σχετίζονταν με την ΥΜ στον πληθυσμό της μελέτης, έγραψαν οι ερευνητές αλλά αντί αυτού, διαπίστωσαν 44 περιπτώσεις που θεωρούσαν σαφείς, συν 9 άλλες πιθανές περιπτώσεις.ινδύνου της πάθησης περιλαμβάνονται η λιποθυμία, το οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου θανάτου, το πάχος του καρδιακού μυός, η αρρυθμία και η παρουσία ουλώδους ιστού. Ο Bonow συμβουλεύει τους ασθενείς να αναζητήσουν φροντίδα από έναν καρδιολόγο με εμπειρία στη διαχείριση της ΥΜ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης