Θάνος Ξυδόπουλος

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Omicron; Η υιοθέτηση καλύτερων πρακτικών κάλυψης της μύτης και του στόματός σας.  Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να φοράμε τις πιο προστατευτικές μάσκες που έχουμε στη διάθεσή μας, που ταιριάζουν καλά και να τις φοράμε με συνέπεια, όπως είναι οι μάσκες N95 και οι όμοιές τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι αλήθεια ότι οποιαδήποτε μάσκα είναι καλύτερη από καμία μάσκα, ωστόσο υπάρχει τεράστια ποικιλία στην αποτελεσματικότητα των διαφορετικών ειδών μάσκας», λέει η Linsey Marr, καθηγήτρια Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Virginia Tech που μελετά τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών μέσω του αέρα. «Ενώ μια απλή υφασμάτινη μάσκα μπορεί να παρέχει 20% μια μάσκα υψηλής απόδοσης μπορεί να επιτύχει προστασία 90% ή περισσότερο».

Ορισμένοι ερευνητές που μελετούν τη μετάδοση της COVID-19 από τότε που εξαπλώθηκε για πρώτη φορά το 2020, ζητούν ευρεία χρήση μασκών N95 και KN95. «Μια μάσκα N95, ανεξάρτητα από την παραλλαγή της, θα σας προσφέρει πάντα περισσότερη προστασία», λένε.

Στις ΗΠΑ, οι μάσκες N95 είναι το χρυσό πρότυπο, αλλά «το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι εφαρμόζουν καλά», δήλωσε ο ανοσολόγος του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα Michael Teng. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τη μόλυνση, η μάσκα πρέπει να καλύπτει τόσο τη μύτη όσο και το στόμα σας και να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπό σας. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης να αγοράζετε μάσκες από αξιόπιστες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η N95, που πήρε το όνομά της για την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος κατά 95%, είναι η κορυφαία επιλογή μάσκας σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention). Η μάσκα χρησιμοποιεί μικροσκοπικές ίνες για να πιάσει σωματίδια και ένα ηλεκτροστατικό φορτίο για να τα φιλτράρει. Οι αυθεντικές N95 διαθέτουν λουράκι που περνάει γύρω από το κεφάλι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερες από μία φορές. Θυμηθείτε ότι η μάσκα πρέπει να εφαρμόζει άνετα για να είναι αποτελεσματική. Όσοι έχουν πρόσβαση μόνο σε υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες μπορούν να τις συνδυάσουν για να φτιάξουν μια καλύτερη μάσκα. Φορέστε τη χειρουργική μάσκα στο πρόσωπό σας, και στη συνέχεια την υφασμάτινη από πάνω για να εφαρμόσει. 

Πόσες φορές μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω τη μάσκα N95 μου;

Εξαρτάται, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις N95 και KN95 μερικές φορές. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ λένε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μπορούν να φορούν μάσκα N95 έως και πέντε φορές. Αλλά το πόσο συχνά ο μέσος άνθρωπος μπορεί να τη φορέσει με ασφάλεια ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο χρήσης της. Το να χρησιμοποιείτε την ίδια μάσκα για να πάτε μια φορά στο μπακάλικο, για παράδειγμα, είναι πολύ διαφορετικό από το να τη φοράτε όλη μέρα στη δουλειά.

Ο χρόνος που φοριέται μια μάσκα είναι πιο σημαντικός από το πόσο συχνά φοριέται, λέει ο Richard Flagan, ο οποίος μελετά τις μάσκες και τα αερολύματα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Γενικά, συνιστά τον περιορισμό της χρήσης μάσκας N95 σε περίπου δύο ή τρεις ημέρες. Με κάθε αναπνοή που παίρνετε με μια N95, τα σωματίδια συσσωρεύονται στη μάσκα. Αυτό θα μπορούσε να κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή εάν η μάσκα έχει παγιδεύσει πολλά σωματίδια. «Υποβιβάζουν την απόδοση της μάσκας», λέει ο Flagan. Η ελαστική ταινία στη μάσκα μπορεί επίσης να φθαρεί και να μην εφαρμόζει τόσο σφιχτά γύρω από το πρόσωπό σας. Μπορεί επίσης να λερωθεί ή να βραχεί, ειδικά αν την χρησιμοποιείτε ενώ ασκείστε στο γυμναστήριο.

Εάν παρατηρήσετε κάποια από αυτές τις αλλαγές στη μάσκα σας, είναι καιρός να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε -ακόμα κι αν την έχετε χρησιμοποιήσει μόνο λίγες ώρες. Και επειδή οι μάσκες N95 δεν μπορούν να πλυθούν, θα πρέπει να πεταχτούν όταν δεν μπορείτε πλέον να τις χρησιμοποιείτε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης