Ζήσης Ψάλλας

Όταν οι υπεριώδεις ακτίνες Β (UVB) του ήλιου χτυπήσουν το δέρμα ενός ατόμου, οι διεργασίες στο εσωτερικό του ιστού αρχίζουν να δημιουργούν βιταμίνη D. Είναι σημαντικό να θυμάστε, ωστόσο, ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα και ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν χρειάζεται να μαυρίσετε για να πάρετε βιταμίνη D από τον ήλιο. Το σώμα φτιάχνει όλη τη βιταμίνη D που χρειάζεστε μέσα σε μια μέρα πολύ πριν προλάβει να κοκκινίσει το δέρμα.

Αλλά πολλοί παράγοντες επηρεάζουν πόση βιταμίνη D ένα άτομο παίρνει από τον ήλιο, όπως:

Η ώρα της ημέρας. Το δέρμα παράγει περισσότερη βιταμίνη D όταν ο ήλιος είναι στο υψηλότερο σημείο στον ουρανό, ακριβώς από πάνω σας. Θυμηθείτε όμως πως όταν είστε κάτω από τον καυτό ήλιο για αρκετή ώρα, πρέπει να βάζετε αντηλιακό και είστε καλά ενυδατωμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ποσότητα του δέρματος που είναι εκτεθειμένη. Όσο περισσότερο δέρμα εκθέτει κάποιος, τόσο περισσότερη βιταμίνη D το σώμα του θα παράγει. Η έκθεση στην πλάτη επιτρέπει στο σώμα να παράγει περισσότερη βιταμίνη D απ’ ό, τι τα χέρια και το πρόσωπο.

Το χρώμα του δέρματος. Το ανοιχτόχρωμο δέρμα φτιάχνει βιταμίνη D πιο γρήγορα από τα σκουρόχρωμα δέρματα.

Η συχνή, μέτρια έκθεση στον ήλιο είναι υγιής, αλλά η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως όταν κάποιος μένει στον ήλιο τόσο πολύ ώστε το δέρμα του να κοκκινίσει, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή του. Οι τρέχουσες συμβουλές είναι να μένουμε στον ήλιο για το μισό χρόνο από όσο χρειάζεται ο ιδιαίτερος τύπος δέρματος για να κοκκινίσει πριν αποσυρθούμε στη σκιά. Αυτό δίνει όλη τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος.

Ποιοι παράγοντες σας εμποδίζουν να πάρετε τη βιταμίνη D από τον ήλιο; Το να φοράτε αντηλιακή προστασία συνεχώς περιορίζει την ικανότητα του σώματος να παράγει βιταμίνη D. Επίσης, το σώμα δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου πίσω από το τζάμι ενός παραθύρου καθώς το γυαλί εμποδίζει τις ηλιακές ακτίνες UVB.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το δέρμα ορισμένων ανθρώπων είναι λιγότερο ικανό να παράγει βιταμίνη D. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να απελευθερώσουν επαρκώς τη βιταμίνη D στην κυκλοφορία του αίματος τους από τα λιποκύτταρα. Επίσης, ορισμένα άτομα ενδέχεται να μην ενεργοποιούν τη βιταμίνη D στην κατάσταση χρήσης της. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης