Ζήσης Ψάλλας

Είναι λογικό ότι κάτι που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό θα μπορούσε να το μεταδώσει, για παράδειγμα αν κάποιος αγγίζει ένα μολυσμένο αντικείμενο και στη συνέχεια αγγίζει τη μύτη, το στόμα ή το πρόσωπό του. Έτσι, αν κάποιος που κινδυνεύει να έχει τον ιό έχει βρεθεί στο σπίτι σας, ο καθαρισμός για τη μείωση της μόλυνσης από τις επιφάνειες μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού. Θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο μετάδοσης άλλων παθογόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι θα μπορούσε να μολυνθεί στο σπίτι; Όταν κάποιος βήχει ή φταρνίζεται, ειδικά εάν δεν καλύπτει το στόμα του, είναι πιθανό οι κοντινές επιφάνειες να μολυνθούν. Τα χέρια είναι συχνά υπεύθυνα για τη μεταφορά παθογόνων από το ένα μέρος στο άλλο, έτσι τα αντικείμενα που αγγίζουν συχνά οι άνθρωποι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν.

Συχνά αγγίζονται αντικείμενα όπως τηλεχειριστήρια, πόρτες ψυγείου, ντουλάπια κουζίνας, επιφάνειες κουζίνας, βρύσες και λαβές θυρών. Και φυσικά, υπάρχουν συσκευές όπως τα τηλέφωνα και τα iPad – αλλά αυτά μπορεί να μη μοιράζονται ή να αγγίζονται συχνά από άλλους.

Ο κορωνοϊός είναι μια λεπτή δομή και είναι ευάλωτος στο περιβάλλον. Η θερμότητα και τα απορρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού, μπορούν να σταματήσουν τη λειτουργία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιφάνειες. Εάν μια επιφάνεια μολυνθεί ή νομίζετε ότι θα μπορούσε να έχει τον ιό, ο καθαρισμός με ένα κοινό οικιακό απολυμαντικό είναι αρκετός για να τον σκοτώσει. Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας μετά τον καθαρισμό (ή να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό για τα χέρια με βάση το αλκοόλ) και να μην αγγίζετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας.

Εάν επαναχρησιμοποιείτε ένα πανί, θυμηθείτε να το πλύνετε αργότερα και αφήστε το να στεγνώσει. Το πλύσιμο των πανιών στο πλυντήριο με κανονικό υγρό πλύσης είναι επίσης πιθανό να σκοτώσει τον ιό, ιδιαίτερα σε μια καυτή πλύση.

Πιάτα και μαχαιροπίρουνα. Το πλύσιμο με ζεστό νερό και απορρυπαντικό είναι μια χαρά για τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα. Ένα πλυντήριο πιάτων είναι ακόμα καλύτερο, επειδή μπορεί να χρησιμοποιήσει θερμότερο νερό από ό,τι τα χέρια σας μπορούν να αντέξουν.

Ρούχα και σεντόνια. Χρησιμοποιήστε τη θερμότερη δυνατή ρύθμιση για να πλύνετε τα ρούχα και βεβαιωθείτε ότι τα έχετε αφήσει να στεγνώσουν τελείως. Δεν θέλετε να καταστρέψετε τα ρούχα ή τα άλλα υφάσματα, γι’ αυτό ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Και θυμηθείτε να πλένετε τα χέρια σας αμέσως μετά την επαφή με οποιοδήποτε πιθανό μολυσμένο ρούχο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης