Ζήσης Ψάλλας

Η ινσουλίνη κάνει κάτι πολύ πολύ περισσότερο από τη μείωση του σακχάρου στο αίμα σας. Ένα από τα πράγματα που κάνει είναι να δίνει σήμα στα νεφρά σας να παρακρατούν το νάτριο. Στη διαδικασία του φιλτραρίσματος του αίματος, τα υγιή νεφρά διατηρούν τη σωστή ποσότητα νατρίου και αφαιρούν την υπόλοιπη ποσότητα απεκκρίνοντάς την στα ούρα. Αλλά αν η ινσουλίνη είναι υψηλή, τα νεφρά διατηρούν παραπάνω νάτριο και το ανθρώπινο σώμα παρακρατεί περισσότερο νερό. Αυτό μερικές φορές μπορεί να σημαίνει φούσκωμα, οίδημα, πρησμένα πόδια και αστραγάλους, και ιδιαίτερα υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά συνέπεια, τα άτομα με υπέρταση συμβουλεύονται να ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο. Το νάτριο βέβαια είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Οι δίαιτες με πολύ χαμηλά νατρίου μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από τις δίαιτες που είναι πλούσιες σε νάτριο. Γιατί λοιπόν να θέλατε να τσιγκουνευτείτε το αλάτι στο φαγητό σας;

Εάν η αιτία είναι ότι το σώμα έχει πολύ νάτριο παρακρατώντας επιπλέον νερό, και η αιτία είναι η υψηλή ινσουλίνη, τότε το λογικό είναι να μειώσετε το επίπεδο της ινσουλίνης σας μέσω της κατάλληλης διατροφής, δηλαδή αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Το άγχος είναι ένας άλλος παράγοντας για την υψηλή αρτηριακή πίεση, εν μέρει λόγω του ότι το χρόνιο στρες επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Υπάρχουν διάφορες πτυχές του νευρικού συστήματος. Το τμήμα που ονομάζεται συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι υπεύθυνο για τα συναισθήματα της «μάχης ή φυγής», όταν βρίσκεστε σε μια άμεση στρεσογόνα κατάσταση, όπως π.χ. όταν έχετε κολλήσει σε ένα μποτιλιάρισμα. Υπό τέτοιες συνθήκες, το σώμα σας πλημμυρίζει με γλυκόζη γιατί ο εγκέφαλός σας στέλνει μηνύματα ότι υπάρχει κάποιο είδος έκτακτης ανάγκης και χρειάζεστε ενέργεια για να πολεμήσετε ή να τρέξετε και να γλυτώσετε τη ζωή σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυξημένη ινσουλίνη επηρεάζει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, ακόμη και χωρίς να έχετε άγχος. Επηρεάζει και πολλές άλλες ορμόνες και φυσικές δομές στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των αιμοφόρων αγγείων. Κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να σφίγγουν και να συστέλλονται που σημαίνει υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης