Ζήσης Ψάλλας

Οι ειδικοί ορθοπεδικοί στο Hospital for Special Surgery (HSS) στη Νέα Υόρκη λένε ότι συχνά βλέπουν μια αύξηση στους τραυματισμούς που μπορεί να αποφευχθεί στα πόδια κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και προσφέρουν μερικές συμβουλές για να “ξεχειμωνιάσετε” τα πόδια σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι τα χειμερινά σας παπούτσια και μπότες εξακολουθούν να σας ταιριάζουν. «Τα πόδια μας αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε και τα υποδήματα που μας ταιριάζουν πέρυσι μπορεί τώρα να είναι πολύ στενά», λέει ο Δρ. Mark Drakos, ορθοπεδικός χειρουργός ποδιών και αστραγάλων στο HSS Long Island και στο κύριο νοσοκομείο στο Μανχάταν. «Το να είναι τα πόδια σας σε παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στα πόδια, φουσκάλες, μώλωπες και άλλα προβλήματα». Ο ίδιος συνιστά να αγοράζετε καινούργια παπούτσια και μπότες αργά το απόγευμα ή το βράδυ γιατί τα πόδια διογκώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάρτε μαζί τις κάλτσες που σκοπεύετε να φορέσετε σε κρύο καιρό. Οι πιο χοντρές κάλτσες απαιτούν περισσότερο χώρο.

Μην ξεχνάτε την καλή πρόσφυση, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να κρατηθείτε στα πόδια σας σε χιονισμένο ή παγωμένο έδαφος. «Μπορεί να φαίνεται σαν κοινή λογική, αλλά στην πρώτη χειμερινή καταιγίδα της σεζόν τείνουμε να βλέπουμε περισσότερους τραυματισμούς», είπε ο Δρ. Andrew Elliott, ορθοπεδικός χειρουργός ποδιών και αστραγάλων στο HSS στο Μανχάταν.

Η φροντίδα των ποδιών είναι επίσης σημαντική, σημείωσαν οι ειδικοί. Ενυδατώστε τα πόδια σας καθημερινά εάν είστε επιρρεπείς σε ξηροδερμία, σκασμένες φτέρνες ή παρόμοια προβλήματα. Αποφύγετε τους μύκητες και τις λοιμώξεις, όπως το πόδι του αθλητή, κρατώντας τα πόδια σας στεγνά. Οι κάλτσες από ακρυλικό μείγμα που απομακρύνουν την υγρασία μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Αλλάξτε κάλτσες μετά την άσκηση, την ενασχόληση με χειμερινές δραστηριότητες ή στο τέλος της ημέρας. Στεγνώστε τυχόν βρεγμένα παπούτσια και κάλτσες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση σε κρύο αέρα μπορεί να κάνει το σώμα να επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα. Για να αποφύγετε τα ήπια κρυοπαγήματα, βεβαιωθείτε ότι φοράτε αδιάβροχα, μονωμένα παπούτσια και ζεστές κάλτσες εάν είστε έξω στο κρύο, προέτρεψαν οι γιατροί.

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε μούδιασμα ή πόνο, πηγαίνετε σε ένα πιο ζεστό περιβάλλον το συντομότερο δυνατό. Τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο επειδή η νευρική βλάβη που είναι γνωστή ως νευροπάθεια μπορεί να τους εμποδίσει να αισθανθούν το κρύο, είπε ο Elliott.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης